Uutiset

KaMan ulkokausi käyntiin sunnuntaina – Haastattelussa pelinjohtaja Atte Hakala

 

Pesäpallon ystäviä vuosittain piinaava pitkä Suomen talvi alkaa viimeinkin olemaan takanapäin. Lumikasoja löytyy vielä sieltä täältä, mutta pääosin pesäpalloilijat ovat päässeet siirtymään jo kevätlaitumille. Näin on myös Kankaanpään Mailan Ykköspesis-miehistön kanssa, joka avaa ulkokautensa sunnuntaina Kankaanpää Areenalla Alavuden Peli-Veikkoja vastaan kello 15.

KaMan loukkaantumissuman täyteinen viime kausi päättyi suureen pettymykseen ja putoamiseen Superpesiksestä. Tuleen ei jääty kuitenkaan makaamaan, vaan uudet tulevaisuuden suunnitelmat tehtiin heti syksyllä. Tulevaa rakennetaan pitkäjänteisesti omiin poikiin nojaten eikä pikavoittoja ole hakusessa.

 – Talvikauteen kun lähdettiin, niin yksi tärkeimmistä teemoista oli viime kauden taakse jättäminen. Mennyt on mennyttä, ja lähdimme rakentamaan ihan uutta ja freesiä ilmapiiriä. Halusimme saada uuden startin iloisina ja tuoreina. Mielestäni tässä onnistuimmekin, ja ilmapiiri joukkueessa on tällä hetkellä todella hyvä, hehkuttaa KaMan viuhkamieheksi mailamiehen paikalta siirtynyt Atte Hakala.

Edustusjoukkueen lähes koko pelaajarinki koostuu joko omista kasvateista tai ainakin KaMaa jo aiemmilla kausilla edustaneista pelaajista. Runko on myös nuori, sillä yli puolet sopimuspelaajista ovat syntyneet 2000-luvulla. Ainoat pelaajat vailla KaMa-historiaa ovat olleet try out -miehet Arttu Sorvoja, ja hänen tilalleen kevättalvella Alajärveltä saapunut Vili Siltala.

 – Talvikauden toinen teema oli yleinen urheilullisuuden kehittäminen. Kolmantena puolestaan tuli jo monessa muussa haastattelussa esiin nostamani sisäpelin kehittäminen. Siinä panostettiin erityisesti lajitoistoharjoitteluun, kun aiemmin olemme painottaneet muita pienempiä nyansseja. Sisäpelaamistamme olemmekin juonineet kasaan hieman erilaisesta tulokulmasta.

Hallikaudella KaMa pelasi useammankin harjoitusottelun. Simon Kiriä vastaan pelattiin kahdesti, joista tuloksena olivat 1-2 -tappio ja 2-0 -voitto. Vimpelin Vedon Superpesis-ringin nuoremmista pelaajista koostunutta joukkuetta vastaan tuli puhdas tappio. Ykköspesiksen nousijajoukkueita Jyväskylän Kiriä ja Seinäjoen Maila-Jusseja vastaan ottelut tasattiin jaksoin 1-1.

 – Hallikauden peleihin ei ollut mitään erityisiä tavoitteita, vaan ne toimivat meille enemmänkin hyvinä ja tärkeinä harjoitustapahtumina. Jos arvioida täytyy, niin tuloksellisesti ja pelillisesti nuo menivät melko keskinkertaisesti eikä mitään napakymppiä tullut, kuten tuloksistakin näkee. Positiivista kun haetaan, niin ne pelit jättivät varmasti kaikille nälkää kesää varten.

323417022 750716283057448 6009710278620415151 n

Syksyllä jo joukkueen julkistustilaisuudessa paljastettiin tulevan kauden KaMa-kapteeniksi Teemu Utunen (keskellä). Talven aikana hän on saanut varakapteeneikseen Juuso Vuorenmäen (vasemmalla) ja Sami Mikkolanahon (oikealla).

Ulkona KaMa ei ole vielä päässyt kauhean pitkään harjoittelemaan. Tänään lauantaina joukkue kuitenkin valmistautui tulevaan APV-otteluun pelinomaisella harjoituksella yhdessä Suomensarjassa pelaavan yhteistyöseura Pomarkun Pyryn kanssa.

 – Ihan alusta ja nollista lähdetään ulkokautta nyt rakentamaan, ja alkuun kertaillaan ihan perusjuttuja, kuten miten kesällä haluamme oikein pelata. Isossa kuvassa puolestaan harjoittelun painopiste muuttuu. Talvella keskityimme enemmän sisäpeliin, kun nyt kevätkaudella panostamme erityisesti ulkopeliin ja sen kehittämiseen, jotta olemme kauden alkaessa valmiita tositoimiin, kertoo Hakala tulevien viikkojen valmennuksellisista tavoitteista.

Vaikka pelaajisto koostuu edelleen aiemmilta kausilta tutuista pelaajista, joukkueen ydinrunko muuttuu silti huomattavasti. Nuorille pelaajille ja omille kasvateille on edustusjoukkueessa tarjolla nyt entistä suurempaa roolia. Vaikka painopiste talvella olikin sisäpelissä, niin ulkopelinkin kooste alkaa olemaan valmennukselle jo selvillä.

 – Suurimmaksi osaksi kokoonpano alkaa olemaan aika selvä roolituksen puolesta. Muutama asia on vielä naksautettava kohdilleen ennen kauden alkua, mutta perussapluuna meillä alkaa olemaan jo hyvällä mallilla sekä kunnossa.

KaMan Ykköspesis-kausi alkaa lauantaina 13.5. Porissa jo perinteeksi muodostuneessa Superlauantai-tapahtumassa. Siellä kello 14 alkavassa ottelussa kohdataan talven halliotteluista tuttu vastustaja Simon Kiri. Tämän jälkeen kello 17 alkavassa ottelussa Erku Areenalla paremmuudestaan mittelevät Porin Pesäkarhut ja Joensuun Maila naisten Superpesiksen ottelussa.

Ennen kauden avausta KaMa pelaa kolme harjoitusottelua, jotka kaikki käydään Kankaanpää Areenalla. Huomenna sunnuntaina kello 15 vastaan siis asettuu Alavuden Peli-Veikot. Ensi viikon lauantaina 29.4. vastaan kello 15 asettuu Alajärven Ankkurien Superpesis-miehistö. Viikko ennen kauden alkua lauantaina 6.5. Kankaanpäähän saapuu puolestaan Seinäjoen Maila-Jussit myös kello 15 alkavaan otteluun.

 – Kuten totesin, niin pelillinen painopiste harjoitusotteluissa meillä tulee olemaan ulkopelissä. Vielä sitäkin enemmän haluan kuitenkin painottaa peli-ilmeen tärkeyttä. Vaikka harjoitusotteluita pelataankin, niin pelaajista pitää jo nyt paistaa halu voittaa, sillä siihen kesälläkin kaikki lopulta kulminoituu, painottaa KaMa-luotsi tulevien harjoitusotteluiden tärkeyttä.

IMG 8653

Atte Hakala pitelee tulevana kesänä käsissään melan sijasta viuhkaa. Teemu Utunen (lyömässä) sekä Juuso Vuorenmäki jatkoivat oranssissa, ja tulevat olemaan kesällä KaMan johtavia pelaajia. Kuva: Juha Levonen

APV sijoittui viime kaunna Ykköspesiksen runkosarjassa 11:nneksi. Putoamiskarsinnoissa joukkue kaatoi kuitenkin 10:nneksi sijoittuneen KaMan farmiseuran, Ikaalisten Tarmon, puhtaasti otteluvoitoin 0-3. Tulevana kesänä APV:n väreissä nähdään kaksi KaMa-kasvattia, joista molempien pitäisi myös huomenna olla vieraiden mukana. Joukkueen tähtipelaajana häärää Miika Anttila ja viuhkavelhona puolestaan vielä viime kaudella KaMan lautasherrana toiminut Henri Itävalo.

 – Heillä on jonkin verran loukkaantumisia vaivoinaan tällä hetkellä, joten ihan ykkösnipulla eivät taida pystyä ottelemaan. Nuoria kavereita sekä talven hallipelistä tuttuja Vimpelin farmipelaajia sieltä kuitenkin löytyy. Kesällä APV tulee olemaan todella kovalyöntinen joukkue, ja ovatkin siksi nyt ensimmäisenä vastustajana oikein hyvä haaste meidän ulkokentälle, tietää Hakala kertoa.

 – Etenemme nyt askel kerrallaan kohti sarja-avausta. Huomenna toiveena olisi, että meidän ulkopelin perussapluuna olisi kohdillaan. Ensi viikolla Alajärveä vastaan tuodaan siihen sitten vähän lisää liikettä ja muuta mukaan. Viikko ennen kauden avausta Seinäjokea vastaan homman pitäisi sitten olla jo melko lähellä valmista, jatkoi Hakala harjoituspelien askelmerkeistä.

KaMa-juna puksuttaa siis hiljalleen eteenpäin ja kauden avaus alkaa olla jo nurkan takana. Pelaajistosta löytyy useita sopimuslistoilta tuttuja nimiä, mutta vain KaMan edustusjoukkueen Superpesis-pelejä seuranneille suurin osa lienee silti uusia tuttavuuksia. Keihin tulevana kesänä kannattaa siis kiinnittää erityistä huomiota?

 Heiniluoman Eetu täytyy nostaa esiin. Hänelle on luvassa ensimmäinen täysi kausi miesten sarjoissa, ja talvikaudella hän on ottanut niin isoja askelia, että voisi luulla jo pitempään näitä pelejä pelanneen. Lisäksi Vartiamäen Joen ulkopelirooli on hieman muuttunut aiemmin nähdystä, ja hän on ollut uudella tontillaan suorastaan loistava.

 – Ja tietysti Utusen Teemu on jo kaikille tuttu, mutta hänkin on ottanut nyt erityisesti johtavana pelaajana ulkopelissä aivan uudenlaista roolia sekä tämän myötä hienoja kehitysaskelia, vinkkaa Hakala lopuksi tärpit katsojille.

KaMan kevään Kankaanpää Areenalla pelattaviin harjoitusotteluihin liput maksavat viisi euroa (5€). Kausikortilla on kuitenkin ilmainen sisäänpääsy. Mikäli et ole vielä omaasi hankkinut, niin sellaisen saat nyt hankittua kauden alkuun asti Tiketistä tarjoushintaan 109€. Tervetuloa!

 -MK