Uutiset

Lohi rantautuu sunnuntaina Kankaanpää Areenalle

 

Kankaanpään Mailan Ykköspesis-joukkueen kausi jatkuu sunnuntaina kotiottelulla Jyväskylän Lohen saapuessa kello 17 käynnistyvään otteluun. Vaikka joukkueet ovat useiden vuosien ajan pelanneet jo eri sarjatasoja, on seuroilla yhteistä historiaa kauden 2021 Superpesis-karsinnoista, joissa KaMa oli vahvempi 3-0 voitoin.

Ykköspesiksen huipputasaisen kauden alun myötä kaikki joukkueet ovat jo avanneet sekä voitto- että tappiotilinsä. Sarjataulukossa kolmantena majaileva vierailija Lohi on pelannut neljä ottelua, joista sillä on kolme voittoa ja yksi tappio, josta myös se sai lohdutuspisteen mukaansa. KaMa löytyy sarjataulukosta sijalta kuusi yhden ottelun vähemmän pelanneena viidellä pisteellään – kolme pistettä jyväskyläläisiä perässä.

 – Jos meillä pelitahti on ollut viime viikkoina todella rauhallinen, niin Lohella tämä on jo kolmas peli tälle viikkoa, ja se on varmasti meidän etu. Saakin nähdä, miten heidän nopean kärjen jalka kestää peliruuhkaa, ja miten mahdollisesti alkavat pelin rasitukset ottelun loppua kohden painamaan, mietti KaMan pelinjohtaja Atte Hakala joukkueiden lähtökohtien eroja tähän otteluun.

Jyväskylän Lohi tunnetaan tänä päivänä erityisesti – ainakin suomalaisen sekä pesäpalloilun fanikulttuurin mittapuulla – fanaattisesta kotiyleisöstään. Kankaanpäässäkin tunnelmasta päästiin nauttimaan toissa kauden putoamiskarsinnoissa. Noista otteluista joukkueet ovat kuitenkin muuttuneet, kun KaMalta löytyy kokoonpanosta enää kolme ja Lohelta kuusi pelaajaa, jotka tuolloin paremmuudestaan mittelivät.

Vaikka Lohi ei ole jäänyt kuluvalla kaudella vielä kertaakaan pisteittä, on sillä ollut silti haasteita ulkopelinsä kanssa. Sen juoksusuhde on kaksi juoksua pakkasella, vaikka se on voittanut 75% pelaamistaan jaksoista. Vertailuna esimerkiksi KaMa on voittanut jaksoista puolet, mutta suhde on silti plussalla peräti yhdeksän täpän verran. KaMa on myös lyönyt yhden juoksun enemmän, vaikka on pelannut pelin vähemmän.

 Pietu Vesterinen on nuori ja hyvänoloinen poika lautasen äärellä hyvällä heittokädellä varustettuna. Muuten he ovat ulkopelissä varsin tasavahva porukka. Heikkouksia ei heiltä sieltä löydy, joskaan ei välttämättä myöskään keihäänkärkeä. Tilastoista huolimatta he ovat silti pelanneet vahvaa ulkopeliä, ja sama trendi varmasti huomennakin jatkuu, aavisteli Hakala.

Lohi on aina erittäin vaarallinen kotijoukkue, mutta tämän kauden ainoasta vierasottelustaan se onnistui myös vääntämään jakson itselleen Puijon Pesikseltä, jota pidetään yhtenä suurimpana nousijasuosikkina. Lohi on myös onnistunut kääntämään tasaiset jaksot itselleen hyvin suurella prosentilla, mikä kertoo myös joukkueen tasaisuudesta ja henkisestä vahvuudesta. Tästäkin ottelusta voidaan siis odottaa tiukkaa vääntöä.

 – Lohella on nopea joukkue, ja erityisesti kärkimiehet ovat kaikki vikkeliä. Ottelun isoin teema meillä onkin ulkopelissä. Nollassa pitää pystyä pitämään heidän kärki mahdollisimman hyvin pois kentältä, ja kun he sinne pääsevät, niin kapuloita pitää pystyä lyömään rattaisiin. Tarvittaessa haetaan vaikka takapaloja, jotta heidän saamansa ajolähdöt olisivat kaikki palollisia tilanteita, näki pelipäällikkö asiat, joissa KaMan pitää sunnuntaina onnistua.

Lohi luottaa karsinnoista tuttuun yhden pitkän kärjen konseptiin, jossa se käyttää lyöntivoimaisen yhdeksikön seassa useampaa etenijäjokeria. Kakkoskärjellään se pelaa harvoin ja silloinkin vain pakotettuna. Lohi on vakioinut kokoonpanonsa jo alkukaudesta, sillä se on pelannut kaikki neljä otteluaan samalla kokoonpanolla. Tasaisesta nipusta ehkä parhaiten erottuu taitava Valtteri Havukainen, jota kotiyleisönkin kannattaa sunnuntaina seurailla.

241960117 256932743104074 2514193492686326454 n

Lohen äänekäs kannattajaryhmä piti meteliä ja tunnelmaa yllä kauden -21 Superpesis-karsinnoissa. Nähdäänkö ja kuullaanko samanlaista menoa sunnuntaina myös Ykköspesiksen runkosarjaottelussa? Kuva: Juha Levonen

Kankaanpään Maila kävi tiistaina makealla ryöstöretkellä tämän kauden paikallisotteluparinsa Loimaan Palloilijoiden luona. Joukkue osoitti henkisen vahvuutensa avausjaksolla vääntäen siitä tiukan ja tärkeän voiton. Toisella jaksolla aukesi lopulta sisäpeli, jota harjoitusten perusteella oli osattu jo tovi odotella. Täydet kolme pistettä kotiutuivat Kankaanpäähän vuosien tauon jälkeen luvuin 0-2 (2-3, 3-10).

 – Loimaalla onnistuttiin latauksen ja tunnetilan luomisessa hienosti. Se oli meille hyvä oppitunti heikomman SMJ-ottelun jälkeen, kun nähtiin, mitä se onnistuminen käytännössä vaatii. Ja jos oli ulkopeli hyvää jo SMJ:tä vastaan, niin vielä parempaa se oli Loimaalla. Sisäpeli oli edelleen aika tukkoista, mutta siinäkin osattiin olla kärsivällisiä. Ei meillä suurta hätää ollut missään kohtaa, vaan hallinnan tunne säilyi meillä läpi ottelun, myös tiukemmalla ensimmäisellä jaksolla, kehui Hakala omiensa otteita edellisessä koitoksessa.

KaMan kausi käynnistyi makealla voitolla Simon Kiristä, jonka jälkeen tuli hieman heikompi ottelu Seinäjoen Maila-Jusseja vastaan. Vaikka joukkue ei ollut parhaimmillaan, pelasi KaMa kuitenkin molemmilla jaksoilla tiukasti voitosta häviten molemmat niukasti 2-3. Avausjaksolla peli melkein kääntyikin isännille, kun Juuso Vuorenmäen kakkosluukun puhkaisu pysähtyi aitaan lyönnillä, jota normaalisti on seurannut kunniakierros.

 – SMJ:tä vastaan meillä oli huonoa tuuria, mutta Loimaalla varianssikäyrä osoitti sitten toiseen suuntaan. Ottelussa sattui ja tapahtui meidän kannalta hyviä asioita, ja pienen onnen lisäksi oli myös paljon hienoja lyöntejä sekä kovia vetoja koviin paikkoihin. Toisen jakson revettyä ihan inhimillisestikin tunnetaso ja lataus hieman tippuivat, kun noin suuressa johdossa aletaan välttelemään läpilyöntien antamista. Se oli hieno esitys, mutta nyt fokus uutta kohti, painotti viuhkavelho.

Huomisen ottelun suuret teemat isännillä ovat ulkopelissä sekä vieraiden nopean joukkueen pysäyttämisessä. Mielenkiintoista on myös nähdä, millaisia patoumia Loimaan toisen jakson avausvuoron juoksurallattelu avasi. Vaikka ketsuppipullo ryöpsähti vain yhdessä sisävuorossa, on Hakala kuitenkin luottavainen, että patojen aukeaminen kantaa myös vastaisuudessa.

 – Meillä on ollut ulkopelissä vielä vaihtotilanteiden kanssa tekemistä. Harjoituksissa on haettu siihen uusia juttuja, ja todennäköisesti jotain uutta jo huomenna nähdäänkin. Sisäpelissä odotan meiltä keskiosumia ja rentoa työskentelyä. Turha jäpittäminen pitää jättää kotiin, ja tiedän, että olemme sisällä vahvoja, kunhan vain ei liikaa puristeta hampaita tai mailaa.

Nyt onget ja virvelit valmiiksi, kun Jyväskylän Lohi rantautuu sunnuntaina Kankaanpää Areenalle! Lohestus vislataan kolmen keskipitkän myötä käyntiin kello 17. Kalastusluvat saat hankittua ennakkoon Tiketistä. Tervetuloa toivomaan isännille kalaonnea sekä kannustamaan KaMa toiseen peräkkäiseen ja makeaan voittoon!

Tämän ennakon tarjosivat otteluisännät Ferramen ja ST1 Kankaanpää.

 -MK


Lohiuutinen