Uutiset

"KaMassa hyvät edellytykset kehittää ja kehittyä"

KaMan miesten superpesisjoukkueen pelinjohtaja Jukka Karttunen veti yhteen kulunutta kautta ja samalla kertoi näkemyksiään myös tulevan kauden joukkueesta.

1. Kauden päätöksestä on jo tovi mennyt aikaa. Nyt kun olet saanut vähän perspektiiviä asioihin, niin miten vedä sitä yhteen? Mikä olet tyytyväinen ja mihin et?

Kyllä vielä näin myöhemminkin tuntuu sarjapaikan säilyttäminen todella hyvälle, kun miettii joukkueen ikäjakaumaa, pelaajamäärää ja pelaajien aiempaa kokemusta tiukoista sarjoista. Lisäksi todella tyytyväinen olen kokeneempien pelaajien toimintaan joukkueessa, sillä he pitivät omalla tärkeällä esimerkillään tiukoissa paikoissa joukkueen iloisuuden ja voittamisen halun tasolla, joka mahdollisti viimeisen pelin voittamisen Kempelettä vastaan. Pelimme kehittyi kauden aikana jatkuvasti, johtuen muutoksista joita jouduimme tekemää. Tämä on samalla positiivinen juttu, mutta myös asia johon joukkue tai seura ei voi etukäteen varautua, niin laajassa mittakaavassa kuin mitä loppujen lopuksi tapahtui.

Tyytymätön olen tietenkin tilastoihin: 109 tehtyä ja 298 annettua juoksua 30 ottelussa synnyttää sellaisen suhdeluvun (0,37), joka meidän on ensi kaudeksi saatava lähemmäs 1,00. Vastuun tuosta suhdeluvusta otan tietenkin minä, mutta loppujen lopuksi nuokin ovat vain tilastoja ja sijoitukset ratkaisevat. 22 pistettä ja runkosarjan sijana kymmenes oli enemmän kuin mihin kukaan tuskin joukkueemme ulkopuolelta uskoi näin nuoren joukkueen yltävän

2. Useampi pelaaja otti viime kaudella selkeitä kehitysaskeleita, olipa kyse sitten nuorisokaartista tai kokeneemmista pelaajista. Mikä tässä oli taustalla?

Kyllähän viime vuoden harjoituskausi osoitti, että kokeneempikin pelaaja voi kehittyä määrätietoisella valmennuksella. Pelaajien kehittymisen kannalta tärkeimpiä asioita ovat harjoitusmotivaatio ja -kulttuuri. Kankaanpään Mailassa onkin rakennettu hyvät edellytykset kenelle tahansa kehittyä pelaajana tai yksilönä vieden samalla joukkuetta sekä seuraa kohti suurempia päämääriä.

3. Miten uskot, että tiukoista karsintapeleistä Kempelettä vastaan selviäminen näkyy joukkueessa jatkossa?

Selkeä osoitus Kempele sarjan annista nähtiin mielestäni B-poikien kolmannessa finaalissa, joka ratkesi tiukkojen vaiheiden jälkeen KaMan eduksi. Uskon että usein yksittäiset tiukat tilanteet kääntyvät niille joukkueille, joilla on olemassa voittamisen kulttuuria. Tulokset näistä kokemuksista näkyvät ennen kaikkea pidemmällä aikavälillä.

4. Joukkueen rinkiin on liittynyt seitsemän uutta pelaajaa (Lauri Kaartokallio, Roope Reinikka, Roni Vartama, Atte Brandt, Petri Kulmala, Mikael Sillanpää ja Valtteri Kleemola)

Kauden päättymisen jälkeen linjasimme sitä minkälaisen joukkueen haluamme. Tarkoituksena oli saada paikattua niitä osa-alueita joissa meillä oli puutteita viime vuonna. Kotiutusvoima, nopeus ja ulkopelin pitävyyden parantaminen sekä nuorien pelaajien kehittyminen ovat asioita, joita uudet pelaajat tuovat KaMaan. Valmennus, hyvä ilmapiiri ja aito kilpailu pelipaikoista ovat saaneet aikaan sen että KaMaan halutaan nyt tulla!

5. Miten luonnehtisit muuten tulevan kauden joukkuetta?

Kauden 2015 joukkue on edelleen nuori ja nälkäinen tulevaisuuden joukkue, jota täydentää riittävä määrä Superpesiskokemusta omaavia pelaajia. Fysiikan osalta tulemme olemaan ensi kaudella nopeampia ja kestävämpiä. Taktisesti joukkue tuntee toisensa paremmin ja se antaa hyvän lähtökohdan kehittää sitä jo talven harjoituskauden aikana.

6 Millaisella mielellä olet itse lähdössä tämänlaisen porukan kanssa töitä tekemään?

Motivaatio ja halu toimia nuorten pelaajien kanssa on suunnattoman suuri. Kaikki taustalla tukee valmennuksen suunnitelmia kehittää jokaista pelaajan yksilönä, niin että se palvelee joukkuetta.Karttunen7. Miten joukkueen harjoituskausi nyt lähtee tästä käyntiin?

Training camp aloitettiin 11.10 ja ensimmäinen osio jolloin siirrytään sisätiloihin sekä lajin pariin päättyy 16.11. Joukkueella on lisäksi tarkoitus pelata harjoituskauden aikana muutama ottelu viime vuotta enemmän, jotta olemme sarjan alkaessa pelillisesti parempia kuin menneellä kaudella.

8. Millaisia asioita talviharjoittelussa tullaan muuttamaan verrattuna viime kauteen?

Harjoittelun rytmitys muuttuu tietenkin lisääntyvien harjoituspelien osalta. Lajitaitojen sekä fysiikan kehittämiseen ei kuitenkaan ole oikotietä. Lisäksi tietenkin valmennuksessa tullaan käyttämään esimerkiksi juoksuvalmennusta, joka varmasti parantaa joukkueen nopeutta. Taktisella puolella yksilön ja joukkueen taktiikan luominen on jo aloitettu, joten tässäkin asiassa olemme edellä useita viikkoja verrattuna viime kauteen.

9. Superin ringissä on tällä hetkellä yhdeksäntoista sopimuspelaajaa. Millaisia ratkaisuja mietitään niille, jotka eivät vielä tässä kohtaa tule olemaan siinä 12 pelaavan joukossa Superissa?

Joukkue- urheiluun kuuluu, että täytyy olla olemassa tietynlainen kilpailuasetelma, jotta meillä on riittävästi vaihtoehtoja rakentaa haluamamme kaltainen joukkue. Tällä hetkellä ajattelen vain sitä ryhmää joka harjoittelee statuksella KaMa superpesis, jotta voimme mahdollistaa kaikille niin nuorille kuin kokeneillekin pelaajille tasavertaisen mahdollisuuden ansaita paikkansa siinä ryhmässä jolla lähdemme omalle “ristiretkellemme” toukokuussa 2015.

10. Millainen meininki KaMassa on seurana tällä hetkellä?

Kyllähän tämän hetkinen toiminta on jotain poikkeuksellista, koska sekä miesten että naisten joukkueet ovat saman seuran alla Superpesiksessä ensimmäistä kertaa seuran historiassa. Lisäksi juniori puolella menestyksestä on saatu nauttia eri ikäluokkien leireillä.

Toivon että alueen yritykset ja kaikki urheilun ystävät antavat Kankaanpään Mailalle luottamuksen ja tuen, jotta voimme yhdessä tehdä huikean hienon pesiskauden 2015.

Pesiskesää 2015 odottaen,
Jukka Karttunen


Jarkko Huhtala