Uutiset

Vanhatalo ja Partanen valmiina joukkoineen finaaleihin

Lauantaina käynnistyvässä poikien Superpesiksen finaalisarjassa vastaan asettuu siis Kitee. Mestaruuteen vaaditaan kaksi voittoa. Joukkueiden pelinjohtajat Pasi Vanhatalo sekä Sami Partanen avasivat tuntemuksiaan finaalien aattona.

KaMan sijoittui siis omassa alkulohkossaan kakkoseksi. Tämän jälkeen joukkue tiputti ensin Joensuun puolivälierissä ja sen jälkeen Vimpelin välierissä. 

Pelinjohtaja Pasi Vanhatalon mukaan tämän kauden menestymisen salaisuus löytyy ennen kaikkea pitkäjänteisestä työstä ja sitoutumisesta: 

-Pelitapamme noudattelee pääosin B- pojissa hyväksi todettua linjaa. Lahjakkaista pojista koottu ja hyvin valmennettu joukkue on yhtenäinen sekä sitoutunut noudattamaan sovittua pelitapaa. Lisäksi kovat miesten Superin pelit ovat tehneet pojista miehiä.

Joukkueen pelaajaringistä siis peräti seitsemän poikaa on ollut säännöllisesti miesten Superin peleissä tällä kaudella.  Kova kesä on Vanhatalon mukaan luonnollisesti näkynyt kauden aikana jossain määrin myös joukkueen suorituksissa:

- Superpesis imee pojista mehuja aika tavalla ja useissa peleissä suorittaminen oli hieman huolimatonta. Yhteisiä harjoituksia on ehditty vetää ennen tätä kolme kertaa, joten finaaliin valmistautuminen on luksusta

Vanhatalo

KaMan B-pojat viime vuonna mestaruuteen luotsannut Pasi Vanhatalo on jatkanut menestyksen tiellä myös poikien Superpesiksessä

Viimeisen välieräottelun ja ensimmäisen finaaliottelun välinen aika käytetään pelillisten asioiden tarkentamiseen ja finaalilatauksen hakemiseen:

- Nyt keskitytään tarkentamaan omaa pelitapaa peilaten Kiteen pelaamiseen niin sisä- kuin ulkopelissä. Koetetaan saada porukka finaalin edellyttämään fiilikseen kovien Manse PP pelien jälkeen. Ei tässä enää mitään poppakonsteja ole.

Finaalivastustaja Kitee on pelaamisensa puolesta pelinjohtajansa Sami ”Eko” Partasen näköinen joukkue. 

- Kitee pelaa hyvää organisoitua pesistä jota maustaa Ekon yllärit. Jos joukkue pudottaa JymyJussit on sen oltava vahva. Varsinkin ulkopeli on ollut heillä vahvaa, luonnehtii Vanhatalo finaalivastustajaa. 

Finaalinsarjan ratkaisu löytyy Vanhatalon mukaan ulkopelistä ja avainpelaajien suoritustasosta:

- Ulkona tiiviimpi joukkue on vahvoilla. Voittavan joukkueen avainpelaajien on pelattava kovalla tasolla. En usko, että näissä peleissä tulee juoksujuhlia. Meillä on kotietu ja se saattaa nousta hyvinkin isoon rooliin.

Kitee uskoo tasaisuuden voimaan finaalisarjassa

Kiteen tie finaalivaiheeseen on kulkenut pohjalaisten kustannuksella, sillä ensin puolivälierävaiheessa kaatui Koskenkorva  ja tämän jälkeen välierissä yksi sarjan mestarisuosikeista eli Seinäjoki.

Kiteen pelinjohtajana toimii yhtenä pesiskenttien väriläiskistä tunnettu Sami ”Eko” Partanen, joka pelasi tällä kaudella myös Kiteen superpesismiehistössä.  Toista kautta joukkuetta luotsaava Partanen on pelaajauransa aikana saavuttanut jo yhdeksän SM mitalia. 

Kiteen poikien superpesisjoukkue on toisen perinteikkään karjalaisseuran eli Imatran Pallo-Veikkojen yhteistyön tulos.  Seuroilla on myös yhteinen joukkue B-poikien SM-sarjassa, jossa pelataan myös Kiteen nimellä.  Kiteen joukkueesta miesten Superpesiksessä ovat tällä kaudella esiintyneet muun muassa kakkospolttaja Joni Matikainen, ykkösvahti Hannes Pekkinen ja etenijäjokeri Oskari Purmonen.  

Pelinjohtaja Sami Partasen mukaan heillä on ollut kaiken kaikkiaan 21 nuorta miestä poikien Superpesiksen pelejä pelaamassa. 

Aika laajaa rinkiä on siis eri syistä pyöritetty. Joukkueen pelaajista on noin puolet Imatralta ja puolet Kiteeltä. Suuripirtein samat pojat pelaavat sitten Suomensarjaa Imatralla. Toki siellä on vähän täydennystä Kiteen superin miehistä ja Imatran ykköspesisjoukkueesta, selvittää Partanen joukkueensa ringin koostumusta. 

Kuva: Kipa-90 kuvagalleria

Partanen

Pesäpallokenttien väriläiskänä tunnetun Sami Partasen ura pelinjohtajanakin on alkanut menestyksekkäästi. 

Joukkueensa menestymisen syiksi Partanen näkee kovan menestymisen nälän ja tasaisuuden

- Viime vuodesta neljännestä sijasta jäi nälkää ja pojatkin tajusivat mistä tässä hommassa on kyse.  Meille tuli silloin aika kimurantit tappiot sekä välierä- että pronssisarjojen kolmansissa otteluissa. Olimme siis lähellä palkintoa, mutta mitään konkreettista ei kuitenkaan jäänyt käteen hyvän nälän lisäksi. Suurin osa meidän pojista on pelannut tässä parin vuoden ajan kolmea sarjaa. Sellainen joukkuehengen tiivistyminen on ollut tänä vuonna aiempaa parempaa ja siivittänyt sitä kautta menestymiseen.  Tasaisuus on meidän valttimme ja olemme tänä vuonna saaneet konseptin toimimaan koko porukan voimin. 

Finaalivastustajaansa Partanen pitää nimivahvana, mutta uskoo että riittävällä päättäväisyydellä ratkaisupaikoissa pärjätään tässäkin sarjassa:

-Onhan vastustaja nimilista vahva. Täytyy kuitenkin muistaa se inhimillinen puoli urheilussa. Eli vaikka olisi aikuisten tasolla pelannut kovallakin tasolla, niin se ero tultaessa oman ikäluokan pelejä pelaamaan ei olekaan enää niin suuri. Nöyrin mielin lähdemme näitä pelejä pelaamaan ja tarkoitus on käyttää paikat hyväksi jos sellaisia suodaan.  Tähän asti olemme saaneet mahdollisuutemme otteluissa ja olemme ne käyttäneet.  Hurlumhei pesiksellä emme pärjää, vaan tilaisuuksiin tarttumalla.  

Kankaanpää ja Kitee pelasivat siis sarjassa eri alkulohkoissa.  Maanantaisen välieräpelin jälkeen KaMan Topias Lilja arvioi peleistä tulevan yleisöystävällisiä kun joukkueet eivät tunne toisiaan niin hyvin.  Partasen mukaan tämä on heille ns. uusvanhatilanne sillä joukkue on pelannut koko kauden enemmän tai vähemmän ennalta tuntemattomia joukkueita vastaan. 

- Eihän näitä pelejä voi kuitenkaan etukäteen käsikirjoittaa.  Oleellista on, että osaa elää hetkessä näissä peleissä ja toimia hetken vaatimalla tavalla, summaa Partanen finaalipelien luonnetta.  

Partanen itse menestyneenä pelaaja on siis tottunut pelaamaan mitaleista. Hänen mukaansa nuorelle pelaajalle tällaisten isojen pelien pelaaminen rakentaa tärkeää kokemuspankkia: 

- Kyllähän se kokemus on arvokasta mitä näistä peleistä saa. On myös tärkeää, että näkee olevansa oikealla tiellä, kun on tulossa konkreettista menestystä. Sen verran paljon aikaa tähän hommaan kuitenkin käytetään, että kyllä hyvä on jos se usko omaan tekemiseen vahvistuu tällä tavoin. Näissä peleissähän pärjää yleensä jos pystyy pelaamaan sillä normaalitasollaan. Ja mitä enemmän näitä pelejä on pelannut, niin kyllähän se auttaa sen normaalitason löytämisessä ratkaisupeleissä. 

1. Finaali KaMa-Kitee lauantaina 12.9 klo 15.00 Kankaanpäässä.

2. Finaali Kitee-KaMa torstaina 17.9 klo   16.30 Kiteellä  

Mahdollinen kolmas ottelu pelataan Kankaanpäässä, mutta sen päivämäärä on vielä avoin.


Jarkko Huhtala