Uutiset

KaMa väänsi pisteen Jounin juhlaottelusta


Kankaanpään Maila - Seinäjoen JymyJussit 1-2s (0-1, 1-0, 2-5)

Jouni Itävalo pelasi uransa 300. Superpesis-ottelun sunnuntai-iltana Pohjanlinnan pesäpallostadionilla. Kankaanpäässä jaettiin jälleen kahden jakson jälkeen pisteet. Lopulta JymyJussit osoittautui paremmaksi supervuoroparissa Jukka-Pekka Vainionpään painavalla kolme tavallista ja kunniajuoksun tuoneella lyönnillä. Ottelussa nähtiin myös harvinaislaatuinen tilanne, kun tuomarit turvautuivat ensimmäistä kertaa Pohjanlinnan kentän historiassa videotarkistukseen.

Ottelu aloitettiin 300. Superpesis-ottelunsa pelanneen Jouni Itävalon palkitsemisella sekä valmistuneiden Petteri Kortelaisen ja Ville-Veikko Ollin kukituksella. Juhlakalu Itävalo veikin hutunkeiton ja valitsi ulkovuoron. Lyönnit aloittanut JymyJussit rakensi vuorollaan ajolähdön, josta toukokuun kuukauden pelaaja Jukka-Pekka Vainionpää ei erehtynyt. Taiturimainen tiputus Henri Pulkkisen eteen riitti rikkomaan kuparisen Toni Marjamäen kirmatessa kotipesän suojiin.

KaMa vastasi omassa vuorossaan rakentamalla heti palottoman ajolähdön. Kortelaisen kotiutusnäppi ei aivan riittänyt, ja KaMa-kasvatti Miika Anttila poltti Topias Liljan kotipesän kynnykselle. Seuraavana lyömään asteli Valtteri Kleemola, jonka näppi jäi liian lyhyeksi eikä Jouni Itävalokaan ehtinyt kotiin ennen palloa. Etenemään pyrkinyt Kleemola ajautui JymyJussien lukkarin, Ville Viidan, kanssa törmäyskurssille eikä ehtinyt itse ykköselle, josta otettiin kolmas palo ja vuoron vaihto.

Joukkueet olivat jo valmiina aloittamaan seuraavan vuoron, kun pitkään palaveeranneet tuomarit päättivätkin tarkistaa tilanteen videolta. Videotarkistuksessa meni taas oma aikansa, ja peliaikaa oli kulunut jo puoli tuntia, kun toinen vuoropari saatiin käyntiin tuomareiden tehtyä päätöksensä. KaMan pelinjohdon vaatimaa estämistuomiota tuomarit eivät tilanteesta löytäneet, vaikka antoivat lukkari Viidalle keltaisen kortin fyysisen koskemattomuuden rikkomisesta. Videolta nähtiin Viidan tönäisseen Kleemolaa kaksin käsin tämän yrittäessä ykköspesälle. Estämisen sijaan tuloksena siis yhden pisteen varoitus ja peli pääsi jatkumaan.

JymyJussit rakensi toisella vuorollaan ajolähdön, mutta tällä kertaa KaMa onnistui nollaamaan Vainionpään yrityksen. Myös KaMa onnistui ajolähdön rakentamisessa, mutta Viidan taktisen väärän ansiosta tilanne kuivui kasaan, kun etenijä irtosi kolmoselta. Kolmannen vuoroparin aloittavalla nähtiin ensimmäinen vuoro, kun ajolähtöä ei saatu aikaiseksi. KaMan ulkopeli tylsytti JymyJussien sisäpelin totaalisesti.

KaMa sai vuorollaan rakennettua jälleen ajolähdön Roope Reinikan ja Jukka Lankisen pomputuksilla, mutta KaMa ei löytänyt tälläkään kertaa aseita JymyJussien ajolähtöpelaamista vastaan. Petteri Kortelaisen pomppu ylitti etumiehen, mutta ei riittänyt kotiutukseen eikä Mika Ihanamäenkään rajaleikkuri yllättänyt ulkokenttää. KaMan ulkopeli oli viimeisessä vuorossa jälleen rautaa - kauneimpana suorituksena Ville-Veikko Ollin ottama kärpänen kakkospesältä. Jukka-Pekka Vainionpää tuli viimeisenä lyöjänä kakkostilanteeseen, ja onnistui vaihdossa, mutta ei enää kotiutuksessaan. Näin KaMa lähti neljännen tasoittavalleen takaa-ajoon tavoitteena vähintään tasoitusjuoksun tekeminen.

KaMan sisäpeli ei meinannut aueta viimeisessä vuorossa millään, mutta lopulta Lankisen ja Ihanamäen komeilla vaihtolyönneillä Roope Reinikka saatiin kolmospesälle saakka. Kahden palon tilanteessa takapesiä ei lähdetty täyttämään riskillä, vaan KaMa lähti yrittämään vain yhtä juoksua ja tasoitusta Kortelaisen astellessa viimeisenä lyöjänä lyöntipaikalle. Kaksi kumurayritystä eivät aivan onnistuneet ja lopulta kolmannen lyönnin kakkosrajaleikkurikaan ei yllättänyt JymyJussien kakkosrajaa varjellutta Anttilaa. Nihkeähkö avausjakso siis JymyJusseille 0-1.

Eikka johdattaa KaMan voittoon toisella jaksolla

Jaksotauolla arvottiin otteluisäntä Samsungin lahjoittama noin 800 euron arvoinen Samsung S7 -puhelin kaikkien otteluun saapuneiden kesken. Legendahaastattelussa ollut Pekka Itävalo toimi onnettarena ja lopulta arpa suosi Raimo Leppihalmetta.

Joukkueiden saapuessa toiselle jaksolle nähtiin hieman viihdykettä katsomon puolella, kun KaMan ykköskannattajana tunnettu Eikka kiipesi KaMan vaihtopenkin katolle ja toivotti joukkueen tervetulleeksi toiselle jaksolle. Rajujen kannustushuutojen, tsemppausten ja pelitaktisten ohjeiden kaikuessa stadionilla päästiin virittäytymään oikeaan tunnelmaan ennen kuin mies järjestyksenvalvojien toimesta ystävällisesti saatiin katolta alas.

KaMa jatkoikin toisella jaksolla siitä, mihin ensimmäisellä jäi. Ville-Veikko Ollin yllätyskotiutusyritys takatilanteesta ei onnistunut, vaikka näppi hyvän näköinen olikin. KaMa rakensi vielä ajot, mutta Kortelaisen kotiutusyritys kantoi kopiksi, ja lopulta JymyJussien lukkari Viidan ottama kärpänen ykköseltä kuivetti tilanteen lopullisesti.

Seuraavat vuorot eivät suurta juhlaa tarjonneet, kun JymyJussien molempien tasoittavien ja KaMan toisen aloittavan vuorojen aikana ei kumpikaan joukkue saanut etenijää kolmoselle saakka.

Kolmannen aloittavalla kuitenkin tapahtui, kun KaMa rakensi Lauri Kaartokallion, Roope Reinikan ja Jukka Lankisen johdolla palottoman ajolähdön. Tällä kertaa ei Petteri Kortelainen enää erehtynyt, vaan rikkoi KaMan kuparisen kakkossaumaniitillään! Kolmoselta otettiin kuitenkin välipalo. Seuraavana lyönyt Ville-Veikko Ollin taiturimainen varsilyönti tuotti takavaihdot, mutta myös palon ykköseltä. Mika Ihanamäen täyttäessä ykköspesän, pääsi vielä Jussi Kivelä yrittämään kotiutusta kahden palon ajolähdössä siinä kuitenkaan onnistumatta.

JymyJussit mokasivat kolmannen tasoittavallaan hyvän tilanteen. KaMan ykköspalkittu Ville-Veikko Olli otti jälleen kärpäsen kakkoselta. JymyJussit sai kuitenkin takatilanteen, mutta se kuivui kahteen perättäiseen kopinnostopaloon ykköseltä, eikä Vainionpää päässyt tälläkään kertaa yrittämään kotiutusta. KaMan viimeinen vuoro oli joukkueelta vähän heikompi eikä miestä saatu kolmoselle saakka. Neljännen tasoittavalle lähdettiin siis puolustamaan 1-0 -johtoa.

Kylmä hiki nousi varmasti monilla pintaan, kun JymyJussit haki kärjen lyöntivuoron jäätyä numeroon viisi. Kopitukset onnistuivat ja lopulta joukkue rakensikin hyvillä lyönneillä palottoman ajolähdön. Jukka-Pekka Vainionpään kotiutusyritys kantoi kopiksi, mutta mies onnistui kuitenkin tekemään vaihdon näpillään. JymyJussit rakensi vielä yhden palon ajolähdön Samu Sarrelle. Tämän viimeisellä lyönnillä JymyJussit huusivat kuitenkin väärää, mutta syöttötuomari tuomitsi syötön oikeaksi. Kovat protestoinnit matalasta syötöstä eivät kuitenkaan auttaneet, ja näin tuloksena kaksi paloa ja KaMan 1-0 -jaksovoitto!

Vainionpää johdattaa puolestaan JymyJussit voittoon supervuoroparissa

KaMa aloitti supervuoroparin ulkona hyvin ja otti heti palon kakkospesältä. Toinen palo oli tulossa Jussi Kivelän kädestä kolmospesältä, mutta pallo livahti harmittavasti pesävahdin räpylän alta ja näin JymyJussit sai palottoman ajolähdön. Varmalta palolta näyttäneen tilanteen hyödyntämättä jättäminen kostautui lopulta raskaasti, kun ajolähtöön astellut Jukka-Pekka Vainionpää löi painavan lyönnin takakentälle kopparien väliin. Topias Lilja ei ehtinyt syöksyä palloa kiinni, ja kun kova kierre sai hipaisusta huolimatta pallon pomppaamaan Henri Pulkkisen yli, oli tuloksena kunnari ja kolme tavallista juoksua.

Jatkotilanteesta JymyJussit rakensi jälleen ajolähdön, mutta Sarren kotiutusyritys jäi linjaan tuloksena toinen palo. Miika Anttila puolestaan tiputti komean kumuran Topias Liljan eteen ja JymyJussit siirtyi jo viiden juoksun johtoasemaan. Lopulta JymyJussien vuoro päättyi Jani Pylkän kopinnostopaloon.

KaMa lähti melko epätoivoisesta asemasta takaa-ajoon, mutta onnistui kuitenkin luomaan yhden palon ajolähdön. Kortelaisen kotiutusyritys kantoi kopiksi, mutta mies onnistui kuitenkin vaihtolyönnissään. Ajoja jatkanut Ville-Veikko Ollin hidastettu pussari ei kuitenkaan riittänyt ja toinen palo sysäsi KaMan yhä kovempaan ahdinkoon.

Mika Ihanamäen hidastettu kuitenkin riitti KaMan avausjuoksuun. Mies onnistui vielä vaihdossakin ja ajolähtö jatkui. Nyt lyömään asteli Jussi Kivelä, jonka pussinpohjalyönti näytti jo ottelun kolmannelta palolta. JymyJussien linja pelasi tilanteen kuitenkin todella laiskasti ja lopulta Petteri Kortelainen ehti kuin ehtikin kotipesän turviin hidastetulla lyönnillä. Seuraavan ajolähtöön asteli Teemu Utunen, joka meinasi jo nousta kankaanpääläisyleisön sankariksi. Toisen lyönnin todella painava laaka takarajalle näytti jo hyvältä, mutta JymyJussien kolmoskoppari Jani Pylkkä sai venytettyä lyönnin vaivoin kopiksi. Se lieni tämän ottelun voittava suoritus, kun KaMa ei onnistunut enää kolmostilanteen rakentamisessa, ja näin lisäpiste matkasi Seinäjoelle.

Karttunen manasi virheitä

JymyJussien pelinjohtaja Mikko Vainionpää ei ollut täysin tyytyväinen suojattiensa esitykseen.

- Jo neljä viimeistä peliä ovat noudattaneet aika samaa kaavaa. Ulkopeli on oikein hyvää, mutta sisäpeli ei toimi ja on ihmeellistä sohlaamista. Tyytyväinen täytyy kuitenkin olla, että pystyy tällaisella esityksellä vieraskentältä voiton hakemaan.

KaMan pelinjohtaja Jukka Karttunen puolestaan manasi joukkueen tekemiä helppoja virheitä.

- Jos oli kaverilla sisäpeli ihmeellistä sohlaamista, niin meillä se oli sitä varmasti kolminkertaisesti. Käsittämättömiä virheitä sisällä ja ainakin kahdeksan merkkivirhettä. Ne pitäisi pystyä karsia pois. Tällaisella virhemäärällä ei oikein voi voittaa varsinkaan, kun kaverilla on tuollainen jokerimörssäri, joka pystyy niitä tarvittavia juoksuja lyömään, jakoi Karttunen tunnustusta Jukka-Pekka Vainionpäälle.

- Tulos ei tyydytä laisinkaan, mutta yksi piste on kuitenkin huomattavan paljon enemmän kuin nolla pistettä. Siihen pitää olla tyytyväinen, vaikka tappio harmittaakin.

KaMan miehet ovat tulessa seuraavan kerran tiistaina, kun joukkue matkaa sarjanousija Kempeleen Kirin vieraaksi. Ennen ensi viikonloppuna pelattavaa seuraavaa kotiottelua joukkue pelaa vielä torstaina Kouvolan Pallonlyöjien vieraana. Kello 17 alkavassa sunnuntaisessa kotiottelussa vastaan asettuu Koskenkorvan Urheilijat. Tervetuloa!


Ottelun tilastot


-MK