Uutiset

Raportti: KaMalle piste vaiherikkaasta ottelusta Energiakentällä

 

 Kankaanpään Maila – Oulun Lippo 1-2s (4-8, 6-0, 1-3)

Kankaanpään Mailan kausi jatkui ottelulla Oulun Lippoa vastaan. Tärkeässä ottelussa juoksuja mätettiin urakalla. Pitkäksi venyneessä vaiherikkaassa ottelussa nähtiin myös useammat turpakäräjät sekä pitkiä tuomaripalavereita. Sirkushuveja siis yleisölle löytyi riittämiin, hieman huolellisemmalla pelaamisella myös voitto olisi ollut mahdollinen. Ottelun kohokohta oli Arttu Vilanderin Superpesis-uran avauskunnari ajolähdöstä tiukassa paikassa.

 - Kesti hetken aikaa ennen kuin pääsimme peliin kiinni. En tiedä johtuiko siitä, kun ajoimme vähän eri reittiä, mutta ensimmäiset kaksi vuoroa olivat meiltä hakemista. Tuntui, ettei oikein löytynyt fiilistä, emmekä pystyneet laittamaan kotipesässä painetta lukkarille, kuten olimme ennen peliä sopineet, kertoili vieraiden pelinjohtaja, ex-KaMa, Markku Hylkilä alun vaikeuksista.

KaMa aloittikin ottelun hienosti, kun Jouni Itävalo iski pallon heti ensimmäisessä sisävuorossa väliin kotiuttaen Topias Liljan. Lisää makeaa kotiyleisö sai toisen tasoittavalla, kun viimeisenä lyöjänä kehiin astellut Sami Joukainen siirteli Teemu Utusen ensin kolmosluukusta kolmospesälle ja seuraavaksi kotiin keskisaumasta kopparien eteen suunnatulla lyönnillään vieden KaMan jo 2-0 -johtoon.

 - Jokisen loukkaantumisen jälkeen nuori poika Oskari (Salmela) tuli kärkeen, ja järkkäsi Makelle (Marko Pelkonen) ajot ja Makelta siitä pajatson tyhjennys. Sitä kautta pääsimme peliin mukaan, ja ansaitusti se ensimmäinen jakso lopulta kuitenkin käännettiin, kertaili Hylkilä avausjakson ratkaisunhetkiä.

Kolmannen aloittava tosiaan muutti pelin suunnan totaalisesti. Lippo rakenteli palottoman ajolähdön Marko Pelkoselle, joka iski pallon koppari Henri Pulkkisen eteen. Pulkkinen lähti ahnehtimaan lyöntiä kopiksi, ja lopulta pallo karkasi räpylän alta läpi tyhjäten koko kentän. Lippo rakenteli tämän jälkeen nopeasti uuden palottoman ajolähdön, joka jatkuikin pitkään, kun Matti Korhonen, Hannu Huuskonen ja Ville-Pekka Jokinen kävivät kukin vuorollaan lyömässä peräkkäin identtiset pystymailalyönnit merkistä väliin.

 - Niin se on, että kun joku homma saadaan natsaamaan, niin sitten tulee sellaisia juttuja, joita ei ole aiemmin tullut tänä vuonna. Nyt yhden juoksun lyönnillä tuli neljä ensimmäisellä jaksolla. Sen jälkeen alkoi Oululla joka jätkällä käymään lipusta mailaan, mikä on tyypillistä tuossa kohtaa. Ensimmäinen jakso meni sitten sitä kautta, harmitteli KaMan pelinjohtaja Mika Peltonen käsistä lipsunutta otetta ja jaksoa.

Huuskonen iski Lipon vielä 2-8 -johtoon ennen KaMan viimeistä tasoittavaa. KaMa onnistuikin rakentamaan komean kirin, kun ensin Joukainen iski pallon kakkoskopparin eteen rakennellen keskisaumasta vielä ajolähdön, josta edelleen Arttu Vilander iski vastustamattoman kumuran kolmoskopparin eteen. KaMa lähti tekemään uutta nousua kärjestä, ja onnistuikin mainiosti, kunnes Jouni Itävalon viivalle osunut pomppu tuomittiin laittomaksi. Ottelun ensimmäiset turpakäräjät olivat valmiit, mutta vielä tässä vaiheessa ei tuomioita lähdetty muuttelemaan. Tämän jälkeen KaMan kiri kuolikin nopeasti, ja Lippo vei jakson 4-8.

 - Päällimmäisenä harmittaa tappio erittäin paljon. Oltiin hyvin pelissä mukana 2-0 -johdossa, ja sitten kaveri löi yhden pinnan arvoisen juoksun, josta tulikin neljä ja saivat hurmoksen päälle. Ensimmäinen jakso meni sitten siihen. Mielestäni pelasimme koko ottelun ajan ulkona hyvin. Yksi lapsus tuli ensimmäisellä jaksolla, mutta sen jälkeen ei sitten mahtanut mitään, kun kaikki löivät merkistä palloa väliin, analysoi puolestaan KaMan ykköspalkittu Vilander pelin kulkua.

Toinen jakso selvää KaMa-hallintaa

Toinen jakso oli tarkkaa ulkopeliä molemmilta. Sami Joukainen rikkoi lopulta kuparisen toisen aloittavalla lyömällä millimetrin tarkan chipin linjan yli kakkoskopparin eteen. Kotiin kiisi Ville-Veikko Olli. KaMa piti ensimmäiset kolme vuoroparia Lipon kokonaan ilman kotiutustilanteita, ja esitti muutenkin vahvaa peliä.

 - Toisella jaksolla emme sitten kerta kaikkiaan pystyneet pelaamaan sisällä laadukkaasti. Toinen vuoro jäi ikävään kohtaan ja kolmannessa vuorossa väen vängällä pelasimme palot perästä, että pääsemme viimeisen vuoron aloittamaan hyvästä paikasta, mutta sitten KaMa onnistui karkaamaan viimeisen alussa. Sen jälkeen oli aika toivoton tehtävä nousta, jutteli Hylkilä toisen jakson kulusta.

KaMa karkasi Lipolta neljännen aloittavalla. Ensin rakenneltiin paloton ajolähtö ja pohdittiin kuvioita aikalisällä. Lyömään ensin astellut Olli iski toisellaan oppikirjamaisen tappikumuran väliin ja Joni Rytkönen ehätti kotipesään ennen palloa. Tämän jälkeen vuoroon asteli puolestaan Vilander, joka iski puolestaan kumuran kakkoskopparin eteen. Hienon kierteen ottanut lyönti pomppasi kopparin yli ja kenttä kiersi. Kolmospesälle tuli vielä tiukka pesäkilpa, mutta Vilander ehti syöksymällä niukasti saaden tilastoihin Superpesis-uransa avauskunnarin. Lopulta jakso kirjattiinkin KaMalle tennislukemin 6-0.

 - Tietenkin siinä kävi myös niin, että meidän henki vähän putosi siinä ennen taukoa. Saimme kuitenkin sitten peliä vähän käyntiin ja Artun hyvällä lyönnillä ratkaistua tuo toinen jakso, kertasi Peltonen. 

 - Toisella jaksolla hyvä ulkopeli jatkui meiltä ja saimme lyötyä tarvittavat pinnat. Supervuoroparissa kaveri löi sitten laadukkaita lyöntejä, ja siellä olikin sitten monenmoista torikokousta. Tappio harmittaa, mutta hyvä, että sain itse onnistuttua, iloitsi puolestaan Vilander avauskunnaristaan.

Jos oli ottelussa riittänyt tapahtumia jo tähänkin mennessä, niin supervuorossa vedettiin kuitenkin pohjat. Toki Lippo onnistui saamaan kankaanpääläisyleisössä sydämentykytyksiä viimeisen tasoittavallaankin, kun Pelkonen iski jälleen taakse. Pulkkisen millimetrin tarkka mittaus oli kuitenkin hyvä, sillä vaikka hän joutuikin pururadalla pienen ylimääräisen lenkin tekemään, niin pallo tuomittiin tarkastuksen jälkeen kuitenkin takalaittomaksi.

Supervuorossa sattuu ja tapahtuu

 - Supervuoro taasen oli meiltä erittäin laadukas. Nopeasti paloton ajo, ja sitten Matti merkistä viistopystäri väliin, ja takaa keskeltä läpi. Se oli meiltä parasta supervuoropelaamista tälle vuodelle. Hirmu tyytyväinen olen, vaikka tuo toinen jakso repsahti, niin meidän ulkopeli on mennyt koko ajan eteenpäin. Pystytään vieraissa vaikea vastustaja ja hyvä ulkopelijoukkue voittamaan, niin voin olla erittäin tyytyväinen, iloitsi Hylkilä ottelun päätyttyä voitosta sekä omiensa otteista.

Supervuorossa Lippo rakentelikin palottoman ajolähdön. Lyömään astellut Matti Korhonen iski vastustamattoman pystymailan merkistä väliin. Sitten kuitenkin vasta alkoi tapahtua. Painava kumura keskelle taakse yllätti KaMan kopparit, ja kenttä kiersi kolmatta kertaa ottelussa. Kolmospesälle saatiin vielä tiukka pesäkilpa, kun Jonne Luhtavaara jäi odottelemaan kolmospesän äärelle kunnaria kiertävää Korhosta. KaMa onnistui palauttamaan pallon nopeasti kentälle ja polttoheitto lähti kohti kolmosta. Mika Ihanamäki joutui hieman hyppäämään polttoheittoa kiinniottaessaan, mutta kolmospesätuomari näytti kuitenkin ristiä, ja päätuomari vihelsi palon. Joka siis tässä tapauksessa tarkoitti kahta paloa.

Oulun kaari kuitenkin riemastui tästä niin paljon, että koko joukkio juoksi piirittämään päätuomari Rantalan. Hetken pelaajia hätyyteltyään hän jutteli pelinjohtaja Hylkilän kanssa ja kutsui koolle tuomarikokouksen. Päätuomari, syöttötuomari, kakkostuomari ja kolmostuomari palaveerasivat keskenään monta minuuttia, ja katsomostakin alkoi kuulua turhautuneita huuteluita. Lopulta pitkällisen pohdinnan jälkeen äskeinen tuomio hylättiin, ja tilanne muutettiinkin ehtimiseksi, niin että Korhonen sekä Luhtavaara ehtivät molemmat. Tuomari ohjeisti oululaiset takaisin kaarelle sekä Korhosen kolmoselta kotiin Luhtavaaran jäädessä pesälle.

Tässä vaiheessa riemastui sitten kotiyleisö sekä KaMan miehistö. Pelinjohtaja Peltonen kävi jututtamassa päätuomari Rantalaa, ja jälleen kutsuttiin koko tuomaristo koolle. Tilannetta pohdittiin jälleen monta minuuttia, ja katsomosta turhautuneimmat lähtivät jo kohti portteja sekä innokkaimmat ehdottivat tuomaristolle videotarkistusta. Toisen pitkällisen pohdinnan jälkeen puolestaan hyväksyttiin Korhosen kunnari, mutta Luhtavaarasta tuomittiin palo. Nyt tuomarit ohjeistivat Korhosen takaisin kolmospesälle sekä Luhtavaaran kotiin. Tämäkin tuomio aiheutti katsomossa nupinaa, mutta jäi lopulta viimeiseksi tulkinnaksi tilanteesta, kun Lipon kaarella tuomio otettiin ilolla vastaan, eikä KaMankaan viimeiset protestoinnit enää aiheuttaneet uutta palaveria.

 - Oli meille aika tyypillinen peli tällä kaudella. On ollut ylä- ja alamäkiä nämä pelit, ja niin oli tämäkin. Onneksi saatiin tuo voitto tuosta, vaikka on ollut vähän hankalaa ja miehiä poissa. Joukkue pystyi kuitenkin nostamaan tasoaan ratkaisevissa paikoissa. Pakko olla tyytyväinen noihin kahteen pisteeseen, iloitsi vierasjoukkueen ykköspalkittu, 1+3 lyönyt, kolme tuonut sekä 11 kärkilyöntiä kerännyt Pelkonen.

Matti Korhosen kolme lyötyä jäivät Lipon juoksuiksi aloittavaltaan. Koko ottelun 1+3 lyötyä, yksi tuotu sekä yhdeksän kärkilyöntiä peräti 18 yrityksestä toivat KaMaakin yhtenä kautena edustaneelle Korhoselle kakkospalkinnon. KaMa lähti kiriin supervuoron tasoittavalleen. Oulu pelasi tämän kuitenkin todella viisaasti napsien varmasti takapaloja aina paikan tullen. Edes Joukaisen lyömä kavennus ei heitä hetkauttanut, vaan tuostakin tilanteesta napattiin varmasti takapalo kolmospesältä. Näin supervuoron ja ottelun voitto kirjattiin Lipolle.

 - Superissa se oli loistava lyöty pinna 1-0:aan, mutta sitten ei se huono lyönti ollut se läpärikään, mutta eihän siinä ollut kumpikaan koppareistamme lähelläkään, joten jotain kummallista tapahtui siinäkin. Ei ole tuollaisia virheitä tullut perällä vielä tällä kaudella. Mutta ei se auta kuin vain tarpoa eteenpäin. Joku juttu onneksi saatiin vähän parempaankin suuntaan, löysi Peltonen lopulta positiivista ottelusta, kun sisäpeli lähti rullaamaan. Kolmostilanteet menivät KaMalle kuitenkin 23-21, ja yksitoista lyötyäkin oli yksi kauden parhaista sisäpeliesityksistä.

KaMan kausi jatkuu seuraavaksi kolmen vierasottelun putkella, joista ensimmäinen on vuorossa ensi viikon tiistaina Vimpelin Saarikentällä. Seuraava kotiottelu on vuorossa vasta vajaan parin viikon kuluttua, kun tiistaina 25.7. runkosarjan viimeisessä kotiottelussa Vatajankosken Energiakentällä vastaan asettuu Seinäjoen JymyJussit. Tervetuloa tuolloin kannustamaan KaMa voittoon!


Ottelun tilastot ja palkitut


-MK