Uutiset

Ennakko: KaMa aloittaa jatkosarjan isännöimällä Tahkoa


Miesten Superpesiksen runkosarja on saatu päätökseen. Kankaanpään Mailan kausi jatkuu alemmassa jatkosarjassa. Jatkosarja alkaa KaMan osalta keskiviikkona kotiottelulla Hyvinkään Tahkoa vastaan. Ottelu on joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen Vatajankosken Energiakentällä, sillä runkosarjan KaMan kotiottelu pelattiin Porissa Erku-Areenalla.

Sarjatilanne

Alemmassa jatkosarjassa pelataan Superpesiksen sijoista 8-14. Jatkosarjan voittaja siis etenee viimeisenä joukkueena pudotuspeleihin. Jatkosarjan jälkeen viimeisenä oleva joukkue tippuu suoraan Ykköspesikseen kaudeksi 2018. Toiseksi ja kolmanneksi viimeiset joukkueet joutuvat karsimaan sarjapaikastaan Ykköspesiksen toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneita joukkueita vastaan pudotuspelisarjoin.

Hyvinkää majailee tällä hetkellä alemman jatkosarjan kärjessä, kun se on runkosarjassa ja jatkosarjassa kerännyt yhteensä 30 pistettä. Kankaanpään Maila ei vielä jatkosarjaa ole aloittanut, mutta lähtee kamppailemaan paremmista sijoituksista jumbopaikalta, kun runkosarjan 26 ottelusta matkaan tarttui 18 pistettä. Oulun Lippo Pesis on yhden pisteen ja Alajärven Ankkurit kaksi pistettä kankaanpääläisiä edellä.

Viimeisimmät 3 peliä

Kankaanpään Maila on hävinnyt kaikki kolmesta viimeisimmästä ottelustaan. Runkosarja päättyi 2-0 –vierastappioon Raahessa. Samoin luvuin joukkue hävisi Seinäjoen JymyJusseille kotonaan. Viimeisin piste tuli kolmanneksi viimeisellä kierroksella nimenomaan Hyvinkään Tahkoa vastaan. Tuolloisessa TV-ottelussa Jukka Lankisen kunnari ykköstilanteessa ratkaisi KaMalle pisteen, kun lopulta Tahko jouduttiin toteamaan paremmaksi kotiutuslyöntikilpailun jälkeen.

Vierailija Hyvinkään Tahko on ehtinyt jo jatkosarjansa aloittamaan. Avausottelussa kotikentällä kaatui Oulun Lippo Pesis 1-0. Runkosarja päättyi myös kotivoittoon 1-0. Tuolloin hyvinkääläisten jalkoihin jäi Kempeleen Kiri. Kovin noteeraus Tahkolta nähtiin kuitenkin runkosarjan toiseksi viimeisellä kierroksella, kun joukkue kaatoi Kouvolan Pallonlyöjät puhtaasti 0-2. Ottelun lopputulos oli sikäli hämmentävä, että KPL ei ollut ennen tuota ottelua hävinnyt kotonaan kuin vain runkosarjan voittaneelle Joensuun Mailalle.

Kauden kohtaamiset

Runkosarja 23.7.     Hyvinkään Tahko – KaMa 2-1k (3-0, 0-2, 0-0, 4-1)     Tilastot 
Runkosarja 17.6.     KaMa – Hyvinkään Tahko 0-1 (2-2, 2-3)                     Tilastot 
Halli-SM 4.3.            Hyvinkään Tahko – KaMa 1-0 (3-0, 0-0)

Ennakkoasetelmat

Joukkueiden kausihistoria enteilee keskiviikon koitoksesta huipputasaista. Joukkueet ovat kohdanneet kolmesti hallikausi mukaanluettuna, ja vielä kertaakaan kumpikaan joukkue ei ole kentältä poistunut täyden pistepotin kera. Porissa pelatussa ottelussa kahdeksan vuoroparin jälkeen joukkueiden välille saatiin vain yhden juoksun ero. Näin kävi myös myöhemmässä kohtaamisessa Hyvinkäällä. Tuolloin KaMa hallitsi vielä supervuoroparia, mutta kotiutuslyöntikilpailussa Tahko meni menojaan, kun juoksujen teossa ei supervuoroparissa kumpikaan onnistunut mahdollisuuksista huolimatta.

Kotijoukkue Kankaanpään Maila kaipaa ottelusta kipeästi voittoa sekä varsinkin pisteitä, jotta joukkue voisi nousta suoran putoajan paikalta sijoille, joilla sarjassa säilyminen olisi omissa käsissä. Samaten voitto olisi tärkeää itseluottamuksen kannalta, sillä KaMa on valahtanut jo peräti yhdeksän ottelun tappioputkeen, jonka aikana mukaan on tarttunut vaivaiset kaksi pistettä, joista toinen siis nimenomaan Tahkoa vastaan. Runkosarja ei siis sujunut odotusten mukaisesti pudotuspelipaikkaa tavoitelleelta joukkueelta, mutta jatkosarjassa on vielä mahdollisuus pestä kasvot sekä päättää kausi positiivisissa merkeissä. Pudotuspelipaikka alkaa olla jo kiven takana, mutta voitokkaalla loppukaudella KaMalla on vielä mahdollisuus nousta pois suoran putoajan sekä karsijoiden paikoilta.

Hyvinkään Tahkollekin pisteet sekä voitto tästä ottelusta maistuisivat enemmän kuin hyvin. Joukkue on nyt kiinni viimeisellä pudotuspeleihin oikeuttavalla paikalla kahdeksantena. Joukkue on myös kolme pistettä karussa Pattijoen Urheilijoita ja neljä pistettä edellä ottelun vähemmän pelannutta Imatran Pallo-Veikkoja. KaMa-voitolla joukkueella olisi oiva mahdollisuus repiä haastajiinsa lisää kaulaa sekä varmistella pudotuspelipaikkaansa. Seuraikoninsa syksyllä Kouvolaan menettäneelle sekä nuorennusleikkaukseen pakotetulle Tahkolle pudotuspelipaikka olisi varmasti kaudesta oiva ja kelpo tulos.

Kokoonpanot

Kankaanpään Mailan kokoonpano eli runkosarjan lopussa kovasti osin loukkaantumisten ja osin heikkojen otteiden myötä. Runkosarjan päätöskierroksella Raahessa Arttu Vilander sai Superpesis-uransa ulkopelidebyytin kakkoskopparin paikalla. Saako hän jatkaa uransa ensimmäiseen kotipeliinsä ulkokentällä, vai palaako tontille Henri Pulkkinen? Samaten Mikael Sillanpään paluu etenijäjokeriksi oli lähellä jo tuohon otteluun. Nähdäänkö hänet kokoonpanossa keskiviikkona? Mielenkiintoa herättää varmasti myös ottelussa pelaava lukkari; nähdäänkö laudalla Ville-Veikko Olli vaiko Joni Rytkönen? Ratkaisut näihin kysymyksiin nähdään varmasti vasta huomenna ottelun alla.

KaMan ennakkokokoonpano julkaistaan Kankaanpään Mailan Facebook-sivulla pelipäivänä kello 11.

Hyvinkään Tahkonkin kokoonpano eli kauden mittaan paljonkin myös osin loukkaantumisten ja osin alkukauden heikkojen esitysten myötä. Runkosarjan viimeisimmillä kierroksilla joukkue kuitenkin löysi toimivan sapluunan, jolla joukkue päättikin kauden vahvasti. Joukkueen tähtenä häärii kärkilyöntitilaston voitosta kamppaileva lukkari Juha Puhtimäki. Suuren vastuun kotiutuksista ja näin myös voittokamppailusta kantavat koppari Teemu Nikkanen sekä jokeri Ville Kero. Talvikaudella loukkaantunutta huippuetenijä Lauri Vierimaata on tuurannut hyvin kauden aikana Riku Hokkanen Vierimaan itsensä pelatessa jokerinutussa. Puhtimäen vaihtaessa usein kahta pesänväliä, on vastuu ajolähdön täydentämisestä tämän jälkeen usein KaMassakin pikavisiitillä käyneellä Roni Wahlilla. Tästä linkistä klikkaamalla pääset tutkimaan Tahkon jatkosarjan avausottelun kokoonpanoa ja tilastoja Oulun Lippo Pesistä vastaan. 

Taisteluparit 

Kotiutusosastot. Molemmat joukkueet ovat vahvoja tilanteenrakentajia, joten ottelun ratkaisu nähdään kotiutustehokkuudessa. Tahkon kotiuttaminen on pitkälti Ville Keron sekä Teemu Nikkasen varassa. He ovat onnistuneet kuitenkin kauden aikana olemaan riittävän tehokkaita pudotuspelijoukkueeksi. KaMan kotiutusosaston olisi nyt onnistuttava paremmin. Sami Joukainen, Jukka Lankinen, Arttu Vilander, Ville-Veikko Olli ja Jouni Itävalo ovat paljonvartijoina pisteiden suhteen.

Polttolinjat. Tahkon nuorentunut polttolinja esiintyi edukseen edellisessä joukkueiden välisessä TV-ottelussa. Varsinkin nuoret Patrik Vartama ja Santtu Patova esittivät useita huikeita pelastuksia siinä missä KaMan pelaajilla paikoin pallot polttelivat. Nyt Mika Ihanamäen, Valtteri Kleemolan, Teemu Utusen sekä Jukka Lankisen/Joni Rytkösen olisi oltava ottelussa terävänä.

KaMa vs. tappioputki. Pitkä tappioputki tuo aina erityistä painetta. Varsinkin vielä sarjasijoituksen ollessa mitä on. Nyt kuitenkin pitäisi vain harteilla majailevat apinat ja gorillat unohtaa sekä aloittaa kausi uudestaan pelitauon tuoman nollauksen myötä. Tärkeää on myös nähdä jatkosarja mahdollisuutena näyttää se tiedossa oleva potentiaali, eikä kasata turhia paineita ja lukkoja onnistumisista sekä voittamisen pakosta.

Ottelun ratkaisee

KaMa vs. Juha Puhtimäki. Ottelun kulminaatiotaistelu nähdään tässä. KaMan on koko joukkueena onnistuttava pimentämään Puhtimäki, joka kaatoi runkosarjan kolmanneksi sijoittuneen Kouvolan Pallonlyöjät lähes yksinään. KaMan ulkopelin on oltava koko joukkueena vahvaa, jotta vaarallinen Puhtimäki saadaan pimennettyä vaihtotilanteissa. Samaten olisi hyvä keksiä lääke Hyvinkään taktiikkaan, jossa Puhtimäellä vaihdetaan usein kahta pesänväliä.

Sisäpelissä puolestaan Puhtimäen ei saa päästää liiaksi viemään KaMan peliä, kuten aiemmissa otteluissa on käynyt. Pelinjohtaja Mika Peltosella onkin mietittävää tämän varalle, jotta ottelussa ollaan hereillä heti alusta asti, eikä uhrata ensimmäisiä vuoropareja jälleen Puhtimäen käsiin. KaMan taistelua helpottaisi myös huomattavasti se, että oma lukkari – oli se sitten Olli tai Rytkönen – pystyisi haastamaan ulkopelitontillaan Puhtimäkeä sekä myös vaikeuttamaan tämän sisäpelaamista.

Pelinjohtaja Mika Peltosen kommentit

 - Meillä oli vaikea harjoituskausi ja vaikea kevät. Touko-kesäkuun taitteessa oli sitten hyvä jakso ja peli kulki juhannustaukoon asti. Sen jälkeen on vaikea sanoa, että mitä sattui, mutta peli ei pysynyt enää kasassa. Meiltä on tullut pieniä virheitä läpi kauden. Muut ovat varmaan päässeet niistä eroon meitä paremmin, ja sen vuoksi emme ole voittoja saaneet riittävästi.

 - Kelien lämmetessä ulkopelimmekin joutui enemmän koetukselle. Ulkopeliimme emme silti ole hävinneet, vaan sen puolesta olisimme voineet pärjätä paremminkin. Sisäpeli ja varsinkin kotiuttaminen ovat olleet ne tämän kauden akilleen kantapäät meille. Nyt on sinnekin kuitenkin alkanut löytyä ideaa ja osaamista sekä tapoja, joilla saada juoksuja.

 - Joukkueen ilmapiiri on säilynyt hyvänä kaikista sattumuksista huolimatta. Ei tämä mitään helppoa ja kevyttä silti henkisesti ole ollut, mutta on ollut silti mukava työskennellä, koska porukassa on ollut hyvä henki.

 - Viimeisiin peleihin saamme lähteä samalta viivalta kaikkien kavereiden kanssa. Karsijan paikka, kuin myös sarjapaikan säilyttäminen, on aivan meidän omissa käsissä, mutta nyt alkaa olla viimeiset hetket voittaa otteluita.

  - Pelillisesti pystymme kyllä pelaamaan tasavertaisesti kaikkia jatkosarjan joukkueita vastaan, mutta Imatra, Hyvinkää ja Pattijoki allkavat kuitenkin olla sen verran karussa, että pudotuspeleihin on enää vaikea päästä. Sarjapaikan säilyttäminen on se minimitavoite loppukauteen.

 - Hyvinkää pelaa erittäin hyvää ja tasapainoista peliä – erityisesti lukkarinsa vuoksi. Jokaiseen tehtyyn juoksuun joudumme siis laittamaan parastamme. Hyvinkää on hyvä sisäpelijoukkue, mutta he pelaavat sitä silti suhteellisen kapealla miehistöllä. Meidän pitää keskittyä erityisesti heidän kärkeensä sekä olla tarkkana heidän avainmiestensä kanssa.

Nyt taistellaan ja huudetaan Tahko kumoon! Isojen pisteiden ja asioiden ottelussa isäntinä toimivat ST1 & Shell Kankaanpää, ja heidät kestitsee Lumiainen Oy. Tervetuloa Vatajankosken Energiakentälle kannustamaan KaMa tärkeään voittoon sekä hyvään aloitukseen jatkosarjassa!


SoMessa pääset menoon mukaan hashtageilla #SydäntäPeliin #PaluuTulevaisuuteen #Pääskysasento


 -MK


P.S. Veikkaus tarjoaa KaMan voitolle huikeaa 4,10 kerrointa. Tästä linkistä pelaamalla tuet KaMan junioritoimintaa, ja voit kaunistella oman tilisikin saldoa.

Tahko