Uutiset

Ennakko: Ankkurit vastaan yhdessä KaMa-historian tärkeimmistä otteluista

 

Kausi on tullut siihen pisteeseen, että KaMalla on runkosarjassa enää vain yksi kotiottelu jäljellä. Selkä seinää vasten otteleva KaMa tarvitsee ottelusta voiton – mieluiten kolmen pisteen – jotta säilyminen Superpesikseksessä olisi vielä omissa käsissä. Vastaan asettuu juuri edellä oleva Alajärven Ankkurit, joka kolmen pisteen voitolla jätettäisiin taa.

Sarjatilanne

Sarjajumbona majaileva Kankaanpään Maila on kaksi pistettä Alajärven Ankkureita sekä Kempeleen Kiriä jäljessä. KeKi pelaa viimeisen ottelunsa sunnuntaina Imatralla, kun taas KaMalla ja Ankkureilla on tämän jälkeen vielä ottelu jäljellä. KaMa siis saavuttaa karsintapaikkansa varmasti ottamalla kaksi kolmen pisteen voittoa. Samaten nolla tai yksi pistettä jäljellä olevista kahdesta ottelusta tietäisi varmaa putoamista suoraan Ykköspesikseen. Muut tapaukset riippuvat pitkälti sitten jäljellä olevien otteluiden tuloksista.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että mikäli sarjasta putoaminen joudutaan ratkaisemaan tasapisteissä olevien joukkueiden kanssa, pelaavat nämä uusintaottelun, eikä esimerkiksi kolmen pisteen voittojen määrällä ole merkitystä. Mikäli KaMa, KeKi ja Ankkurit kaikki päätyvät tasapisteisiin, säilyy näistä tasapistemäärittelyn mukaisesti paras joukkue ainakin karsintaotteluiden ajan, kun taas tasapistemäärittelyn kaksi heikompaa joukkuetta pelaavat uusintaottelun suorasta putoamisesta.

Viimeisimmät 3 peliä

Kotijoukkue Kankaanpään Maila on keskittynyt viime kierrokset 1-0 –tuloksiin. Imatralta sekä kotiottelusta Kempelettä vastaan tuomisina oli huipputärkeät voitot. Viimeisin ottelu Raahessa PattUa vastaan päättyi kuitenkin harmillisen niukkaan tappioon.

Myös vierailija Alajärven Ankkurien viimeisimmissä otteluissa on keskitytty kolmen pisteen voittojen välttelyyn. Kaikki ottelut ovat myös päättyneet kotivoittoon, minkä voisi tulkita tähän otteluun KaMalle positiiviseksi seikaksi. Kaksi viimeisintä vierasottelua Ankkurit nimittäin hävisi 1-0 Raahessa sekä Imatralla. Viimeisimmästä kotiottelusta Oulua vastaan tuloksena oli tärkeä 2-1 –voitto supervuoroparin jälkeen.

Kauden kohtaamiset

Runkosarja 27.6.     Ankkurit – KaMa 2-0 (4-1, 3-2)                     Tilastot
Runkosarja 25.5.     KaMa – Ankkurit 2-1k (2-3, 2-0, 0-0, 4-3)     Tilastot

Ennakkoasetelmat

Joukkueiden kohtaamiset ovat olleet huipputasaisia jo usean vuoden ajalta. Joukkueiden lähihistorian hegemoniakamppailut kantavat aina Ykköspesis-ajoille saakka, kun KaMa ja Ankkurit tavoittelivat nousua Superpesikseen samaan aikaan Ykköspesiksen kärkikahinoissa. Molemmat joukkueet sinne lopulta myös nousivat, KaMa ensimmäisenä, ja tämän jälkeenkin joukkueiden kohtaamiset ovat vuosi toisensa jälkeen olleet todella tasaisia ja sisältäneet suuria tunteita. Vaikka Ankkureilla onkin paikallisvastustaja Vimpelin Veto, jota vastaan ottelut keräävät suuria yleisömääriä, on KaMa-otteluissakin ollut rivalry-henkeä sekä erityistä sähköä. Tämän ottelun panokset tietänevät sitä, että sähköä tässäkin kohtaamisessa riittää – ehkä jopa räiskyntään asti.

Pudotuspelipaikkaa tavoittelemaan lähteneen Kankaanpään Mailan kausi ei sujunut suunnitelmien mukaisesti. Kausi on sisältänyt suuria tunteita sekä vahvaa vuoristorataa. KaMa avasi kauden vahvasti ja liitoa riitti kesäkuun puolivälin korville saakka. Juhannuksesta alkoi heikko jakso, jonka synkimpänä ajanjaksona KaMa rypi jopa kymmenen ottelun tappioputkessa. Alemmassa jatkosarjassa KaMa sai lopulta kasattua itsensä ja otti muutaman tärkeän voiton. Tilanne on joukkueella kuitenkin edelleen erittäin haastava. Sopivien vastustajien myötä säilyminen on kuitenkin edelleen KaMan omissa käsissä. Nyt mitataan joukkueen henkistä kanttia. Onko KaMasta ottamaan tarvittavat voitot ja pisteet sekä säilyttämään sarjapaikkansa jatkosarjan ja karsintojen jälkeen?

Alajärven Ankkurien kaudesta puolestaan povattiin haasteellista kaudenalusennakoissa. Joukkue on kuitenkin onnistunut taistelemaan hienosti kauden aikana ennakkosuosikkeja vastaan. Toisin kuin tämän hetken pahimmat vastustajansa KaMa ja KeKi, Ankkurit ei ole ollut kesän aikana erityinen putkijoukkue, vaan joukkue on pystynyt tasaisesti napsimaan voittoja ja tärkeitä pisteitä sieltä täältä. Nyt joukkueella on muiden avustuksella edelleen mahdollisuus säilyttää sarjapaikkansa jopa suoraan ilman karsintoja. Joukkueella onkin näytettävää, sillä viime kaudella heidän kohtalonaan oli suora putoaminen. Alajärvisten onneksi kuitenkin Jyväskylän Kiri tiputettiin talousongelmien vuoksi Ykköspesikseen, ja Ankkurit sai sarjapaikkansa tälle kaudelle takaportin kautta.

Kokoonpanot

KaMan kokoonpano on jatkosarjan ajan pysynyt melkolailla muuttumattomana. Mitään suuria muutoksia ei enää varmasti ole järkevää tehdä, ja samanlaisella sapluunalla jatketaan varmasti tässäkin ottelussa. Edellisessä PattU-ottelussa kuitenkin jaksotauolla tehtiin vaihdos, jossa Jukka Lankinen puki päälleen jokeripaidan ja Ville-Veikko Olli otti paikkansa ulkokentältä kolmosvahtina. Tämä muutos voinee säilyä myös tähän Ankkurit-otteluun. Tästä linkistä klikkaamalla pääset tutkimaan viimeisimmän PattU-ottelun kokoonpanoa ja tilastoja. 

KaMan kokoonpano julkaistaan Kankaanpään Mailan Facebook-sivulla pelipäivänä kello 11.

Alajärven Ankkurit on kärsinyt läpi kauden erinäisistä vaivoista ja loukkaantumisista. Joukkueen syksyllä hankittu vahvistus Juha Katajisto jätti jo paikkansa joukkueessa. Samaten jobinpostia tuli muutama kierros sitten, kun varmistui, että vaivaisena pelanneen joukkueen suurimman tähden, Aki Oravan, kausi on ohi. Lisäksi joukkueen kantaviin voimiin viime kausina kuulunut Kari Kellokoski on pelannut vaivaisena jo pitempään pienessä sisäpeliroolissa. Joukkue onkin tarvinnut uusia vastuunkantajia. Yllättävin tasonnostaja on ehkä ollut paikkansa ykköskärjestä ottanut Nestori Yli-Sissala. Joukkueen kantaviin voimiin viime aikoina on puolestaan kuulunut KaMa-kasvatti Ville Väliaho. Siitä todisteena myös palkinnot kahdesta viimeisimmästä ottelusta. Tästä linkistä klikkaamalla pääset tutkimaan viimeisimmän Oulu-ottelun kokoonpanoa ja tilastoja.

Taisteluparit 

Joni Rytkönen vs. Ville Väliaho. Lautasen herrat ja hyvät kaverukset mittelevät tässä ottelussa paremmuudestaan. Näiden herrojen otteet ratkaisevat myös paljon ottelun lopputuloksen kannalta. Mielenkiintoisen tästä kaksintaistelusta tekee se, että molemmat lukkarit ovat nousseet lähelle Suomen lukkarieliittiä, mutta hyvin erilaisilla tyyleillä. Kumpi tekniikka johdattaa sunnuntaina oman joukkueen voittoon?

Topias Lilja vs. Viljo Sillanpää. Joukkueidensa kärjet ja kolmoskopparit ovat hyvä taistelupari erityisesti samanlaisten rooliensa vuoksi. Molempien joukkueiden kärjet ovat tehneet vahvalla prosentilla tilannetta, ja kaikki alkaa näiden herrojen kentällepääsystä. Kumpi kiitää joukkueensa voittoon sunnuntaina? Entä nähdäänkö ulkona ratkaisevia virheitä taikka huimia voittavia suorituksia? Kumpi kääntää otteillaan vaakaa omalle joukkueelleen?

Samien taisto. Kaikki kulminoituu lopulta joukkueidensa kotiuttajajokerien kohtaamiseen. Sami “0+56” Joukainen haastaa Sami “0+65” Mikkolanahon. KaMan tilannetta helpottaa se, että viime kierroksilla tehoja on alkanut löytyä myös Arttu Vilanderin, Ville-Veikko Ollin ja Jukka Lankisen toimesta. Ankkurien kotiuttaminen on paljon korostetummin Mikkolanahon varassa. Onnistuuko KaMa pimentämään Mikkolanahon, vai kurittaako usein juuri Kankaanpäässä onnistunut mies jälleen kerran KaMaa?

Ottelun ratkaisee

Paineenhallintakyky. Ottelussa pelataan todella suurista asioista, ja esimerkiksi KaMan osalta tappiollinen tulos tästä ottelusta sekä KeKin voitto Imatralta varmistaisi suoran putoamisen. Toisaalta suora KaMan voitto tästä ja KeKin voitto Imatralta asettaisi Ankkurit jumbopaikalle. Ja vielä yksi variaatio olisi KeKin jääminen nollille Imatralla, jolloin KaMalla ja Ankkureilla olisi tämän ottelun jälkeen vielä yksi ottelu aikaa ohittaa kempeleläiset.

Paineet ovat kovat, mutta keskittymisen pitää silti pysyä vain ja ainoastaan tässä ottelussa. Se, kumpi onnistuu lähtemään sunnuntain otteluun vapautuneemmin, voittaa ottelun. Psykologiset lähtökohdat otteluun tuovat myös mielenkiintoa sen osalta, että nähdäänkö jommassa kummassa joukkueessa kovia tasonnostajia paineiden kasvaessa, vai joutuuko jompi kumpi pettymään totaaliromahduksen myötä.

Pelinjohtaja Mika Peltosen kommentit

 - PattU-tappion myötä tuli märkää rättiä naamalle. Nyt ei auta hyvä yritys ja parhaansa tekeminen, vaan pitää pystyä venymään, ja siihen ei nyt Raahessa pystytty. Lähellä se oli, mutta pisteitä ei tarttunut mukaan. Peli oli kyllä sellaista, millä voi voittaa. Jokainen asia pitää nyt viedä ja tehdä kunnolla loppuun asti.

 - Alajärveä vastaan meillä on täydet mahdollisuudet voittoon kuin myös Oulua vastaan. Nyt pitää vain mennä ensin keskittyen ensimmäiseen jaksoon ja sitten vasta sen jälkeen toiseen jaksoon. Fokus ei saa nyt olla missään muussa, vaan loppukesä pitää mennä jakso kerrallaan niin kauan kuin pisteistä pelataan. Vaikka ihmisiä tässä ollaankin, niin ajatukset eivät saa nyt yhtään karata.

 - Alajärvi on kamppaillut loukkaantumisten kanssa, mutta heillä on hyviä urheilullisia jätkiä korvaamassa ja paikkaamassa noita loukkaantumisia. Olemme nyt tarkkaan katsoneet erityisesti kotiutuspaikat pelaajien ja valmennusjohdon kanssa. Ja selvillä nyt onkin, minne hyökkäämme. Tämä on nyt tällaista taustatyön tekemistä sekä siitä saatujen tulosten suhteuttamista meidän pelaajien vahvuuksiin ja lyönteihin.


Nyt on vuorossa suurten panosten ja isojen asioiden ottelu! Voitto on ainoa vaihtoehto, ja siihen tarvitaan nyt kotiyleisön täysi tuki! Aikuiset kympillä ja lapset vitosella sisään – Tervetuloa Vatajankosken Energiakentälle kannustamaan KaMa voittoon!

SoMessa pääset menoon mukaan hashtageilla #SydäntäPeliin #PaluuTulevaisuuteen #Pääskysasento


 -MK


P.S. Veikkaus tarjoaa KaMan voitolle komeaa 2,35 kerrointa. Tästä linkistä pelaamalla tuet KaMan junioritoimintaa, ja voit kaunistella oman tilisikin saldoa.

AA