Uutiset

Ennakko: Puputti tulee kylään – KaMa kohtaa Vimpelin tuplaotteluissa

 

Kankaanpään Mailan 60-vuotisjuhlakausi jatkuu ehkä sillä kaikkein kovimmalla mittarilla, kun KaMa kohtaa tämän viikon tuplaotteluissa, eli niin kutsutuissa back-to-back -otteluissa, hallitsevan Suomen mestarin Vimpelin Vedon. Tiistaina joukkueet kohtaavat Kankaanpäässä Vatajankosken Energiakentällä ja torstaina Vimpelissä legendaarisella Saarikentällä. Näin luvassa on jälleen yksi pesäpallokesän kohokohdista, kun kaksinkertainen vuoden pesäpalloilija ja KaMan oma kasvatti Henri Puputti tulee vierailemaan entisellä kotikentällään.

Sarjatilanne

Kankaanpään Maila on täysillä mukana pudotuspelikamppailussa. KaMa lähtee lihottamaan pistepussiaan Superpesiksen runkosarjan yhdeksänneltä tilalta. Tuolle sijalle KaMan oikeuttaa 14 ottelusta kerätyt 16 pistettä, mikä on sama määrä kuin viimeisessä pudotuspelipaikassa kiinni olevalla Kiteen Pallolla. Hallitseva Suomen mestari Vimpelin Veto puolestaan löytyy odotetusti taulukon kärkipäästä. Tällä hetkellä ViVe on sarjassa toisena Kouvolan Pallonlyöjien takana, kun 14 ottelusta mukaan on tarttunut 33 pistettä.

Viimeisimmät 3 peliä

Kankaanpään Maila nappasi yhden pisteen viimeisimmästä ottelustaan, kun Hyvinkään Pihkalassa pelatussa juoksurikkaassa ottelussa ratkaisu haettiin supervuoroparista. Tätä edelsi makeaakin makeampi puhdas 2-0 -kotivoitto 60-vuotisjuhlaottelussa Pattijoen Urheilijoista. Kolmen pelin putken täydentää 0-2 -tappio Sotkamon Jymylle.

Vimpelin Veto lähtee tuplaotteluihin tappio niskassaan, kun viimeisimmässä ottelussaan hallitseva Suomen mestari hävisi vieraissa sarjakärki Kouvolan Pallonlyöjille puhtaasti 2-0. Tätä ottelua edelsivät kuitenkin kaksi puhdasta 2-0 -kotivoittoa, ensin Koskenkorvan Urheilijoista ja pari päivää myöhemmin Joensuun Mailasta.

Kauden kohtaamiset

 Halli SM 4.3.2018   Vimpelin Veto – Kankaanpään Maila 2-0 (8-0, 8-5)     Tilastot

Ennakkoasetelmat

Toistensa päävastustajiksi joukkueita ei viime kausina ole voinut tituleerata Vimpelin oltua lähes poikkeuksetta mukana mestaruustaistelussa siinä missä KaMa on taistellut viimeisistä pudotuspelipaikoista sekä sarjapaikkansa säilyttämisestä. KaMan viimeisin piste Vimpeliltä on niinkin kaukaa kuin KaMan viimeisimmältä nousukaudelta 2011. 16.6. KaMa onnistui nipistämään pisteen Saarikentältä ja saman kauden avausottelusta on puolestaan KaMan viimeisin voitto ViVestä. Viime kausina suurimman sähkön ottelupariin onkin tuonut kausien 2010 ja 2017 vuoden pesäpalloilijan, KaMan oman kasvatin, Henri Puputin vuotuinen vierailu kotimaisemissa sekä entisellä kotikentällään.

KaMan kausi 2018 on kulkenut varsin hyvissä ja valoisissa merkeissä juhannustaukoon saakka. Syksyllä rajusti uudistuneelta ja nuorentuneelta KaMalta eivät osanneet pesäpalloasiantuntijatkaan odottaa paljoa ja esimerkiksi pelinjohtajien kausiennakossa KaMa veikattiin putoamistaisteluun ja sijalle 12. Nuori joukkue on kuitenkin esiintynyt erittäin ennakkoluulottomasti ja pirteästi, ja onkin täysillä mukana pudotuspelitaistelussa. Viimeisin pudotuspelipaikka, eli kahdeksas sija, on aivan haarukassa, sillä KaMalla on pisteitä yhtä monta kuin tuota sijaa hallussa pitävällä Kiteen Pallollakin. Joukkue janoaa lisäksi edelleen alkusarjassa seitsemän parhaan joukkoon, mikä tietäisi paikkaa ylemmässä jatkosarjassa sekä varmistaisi pudotuspelipaikan jo ennen runkosarjan loppua.

Vimpelin Veto on viihtynyt viime kausina paljon sarjan kärkipäässä ja mestaruuskamppailuissa. Kuluvaan kauteen joukkue lähtikin hallitsevana Suomen mestarina sekä ylivoimaisesti suurimpana mestarisuosikkina. Kolmatta perättäistä Suomen mestaruuttaan metsästävä ViVe on saanut kuluvan kauden aikana kuitenkin uuden haastajan. Viime vuosina joukkueen finaalikaverina on totuttu näkemään Sotkamon Jymy ja lisäksi Joensuun Mailan on odoteltu kiilaavan itsensä noihin kekkereihin mukaan. Tämän kauden piti olla viisi peräkkäistä pronssia voittaneen JoMan, mutta kauden avauspuolikkaan aikana kärkikahinoihin nousikin aivan uusi joukkue. Matti Iivarisen valmentama Kouvolan Pallonlyöjät johtaa Superpesiksen runkosarjaa, ja on jo jopa kuuden pisteen karkumatkalla ViVeen nähden. Veto lähteekin näihin tuplaotteluihin kirimään eroa sarjakärkeen, jotta kotietu säilyisi pudotuspeleissä varmasti aina finaaliin saakka.

Kokoonpanot

KaMan kokoonpano on viime kierrokset ollut melko muuttumaton. Tiistaina Vatajankosken Energiakentällä pelattavaan ensimmäiseen koitokseen tulee kuitenkin pieniä viilauksia kakkoskärjen lyöntijärjestyksen osalta. Lisäksi edellisistä peleistä sivussa ollut Arttu Vilander palaa huomenna kokoonpanoon, mutta vain huomiseksi, sillä torstaisesta ottelusta hän joutuu olemaan jälleen sivussa. KaMassa vahvasti tällä kaudella esiintyneelle Kari Kellokoskelle vastustaja näissä otteluissa on erityinen, sillä hän pelasi uransa ensimmäiset Superpesis-ottelunsa Vimpelin Vedon paidassa kuljettuaan läpi ViVen junioriputken. Tästä linkistä klikkaamalla pääset tutkiskelemaan KaMan edellisen juoksurikkaan Hyvinkää-ottelun kokoonpanoa ja tilastoja.

 KaMan kokoonpano julkaistaan Kankaanpään Mailan kotisivuilla pelipäivänä kello 12.

Vimpelin Vedon joukkueen pelaajarunko on tuttu jo useiden vuosien ajalta, ja hämmästyttävän hyvin joukkue piti muotonsa jälleen täksikin kaudeksi. Uusia nimiä viime kauden finaaleihin nähden ei ole tullut ainuttakaan, mutta pienet loukkaantumiset ovat kuitenkin pakottaneet ViVenkin kierrättämään miehistöään sekä antamaan näyttöpaikkoja junioripelaajille, jotka ovatkin paikkansa täyttäneet vähintäänkin kelvollisesti. Joukkueen tähtipelaajakaartiin on noussut vasta B-ikäinen Perttu Ruuska, jolle on annettu jo debyytti lautasen äärelläkin. Ison osan kauden peleistä ovat menettäneet runkomiehet Mikko Haukkala sekä Matias Rinta-aho, mutta heitä hyvin ovat tuuranneet nimettömämmät Timo Hanhisalo ja Ville Takala. Edelliseen KPL-otteluun Veto sai jalkeille Rinta-ahoa vaille ykkösmiehistönsä. Tuon ottelun kokoonpanoa ja tilastoja pääset tarkastelemaan tämän linkin takaa.

Taisteluparit

Kapteenien taisto. Ottelun herkullisin taistelupari kankaanpääläisyleisön näkövinkkelistä on varmasti kapteenien kaksintaisto, joka alkaa heti hutunkeitosta. Kankaanpääläisyleisö pääsee jo heti tässä vaiheessa toivottamaan Henri Puputin lämpimästi tervetulleeksi Vatajankosken Energiakentälle. Puputin kapteenien taistossa haastaa peräti seitsemän ykköspalkintoa ja kaksi kakkospalkintoa kuluvalla kaudella jo napannut Jouni Itävalo. Kumpi kippareista johtaa joukkonsa voittoon?

Etenijöiden kiihdytysajot. Vimpelin joukkueessa riittää etenemisvoimaa, sillä Vedolla on peräti viisi pelaajaa Superpesiksen etenijätilaston 12 parhaan joukossa, joista Sami Haapakoskella ja Mikko Kanalalla on yhteensä peräti yhdeksän etenijäkuninkuutta. KaMasta vimpeliläisten väliin on puskenut ainoastaan kahdeksantena etenijätilastossa oleva Mikko Pauna 26 tuodulla juoksullaan. Lisäksi jo viisi kunniajuoksua tällä kaudella iskeneeltä Teemu Rouhiaiselta odotellaan Paunalle apuja. Rouhiaisen edellä Superpesiksen kunnaritilastossa ovat muuten ainoastaan Hyvinkään Tahkon Teemu Nikkanen (7) sekä ViVen Perttu Ruuska (6).

Jokeriosastojen tulivoima. Vimpeliltä lyöjätilaston kärkipäästä löytyvät hurjat lyöntimiehet Perttu Ruuska (6+52) sekä kaksinkertainen lyöjäkuningas Janne Mäkelä (1+40). Tätä jokerikaksikkoa KaMa lähtee puolestaan haastamaan kolmen miehen voimin. Petteri Kortelaisen, Miikka Riikosen ja Arttu Vilanderin yhteensä laskettu saldo on 2+47. Kumman joukkueen jokeriosasto parantelee tilastojaan enemmän?

Ottelun ratkaisee 

Pöljä päivä? Hiihdon maailmanmestari Matti Heikkinen lanseerasi tämän legendaarisen sanaparin MM-kultansa jälkeen. Voittoa hamutakseen KaMa tarvitsee todellakin pöljän päivän, jossa sekä ulkopeli että sisäpeli onnistuvat vahvasti ja peräkkäisiä onnistumisia tulee useita. Mitään ei Vimpelin tasoiselle joukkueelle tule antaa ilmaiseksi ja jokaisen pelaajan on otteluissa venyttävä parhaimpaansa, mikäli KaMa mielii pistepussiaan juhannustauon ja Itä-Länsi -viikonlopun välillä lihottaa. Ottelu on pilkottava pienen pieniin osiin, ja pienistä puroista on rakennettava hiljalleen suuri joki, ja joen kasvaessa tarpeeksi suureksi on KaMalla mahdollisuus ensin napata ensimmäinen piste ViVeltä sitten kauden 2011 ja tämän jälkeen taistella vielä ottelun voitosta.

Pelinjohtaja Jukka Karttusen kommentit

 – Hyvinkäällä löimme hyvin, mutta kaveri löi vielä vähän paremmin. Meillä ei ihan paras pelifiilis ollut tuossa ottelussa, vaikka tärkeän pisteen nappasimmekin. Vähän jäi siitä hommasta kuitenkin hampaankoloon.

 – Kun nyt puolustava mestari on vastassa, niin oma peruspeli ei silloin meillä yleensä ihan riitä voittoon saakka. Meidän pitää onnistua laajalla rintamalla ja vielä useita kertoja peräkkäin, jotta saamme tilannetta tehtyä. Vastassa on tällä viikolla valtavan kova ulkokenttä, valtavan nopeita etenijöitä sekä valtavan kovia lyöjiä. Tämä on hyvä haaste ulkona meidän nolla- sekä kolmostilanteellemme.

 – Vähän pitää yrittää sotkea kaverin peliä. Kanalan pitää joutua lyömään tyhjään kenttään, ja meidän pitää saada Vimpelin keula kuriin. Vimpelinkin ulkokentässä on kyllä paikkoja, joista saamme vaihtoja otettua ja pinnoja lyötyä, mutta ilmaiseksi se joukkue ei kuitenkaan anna juuri mitään. Meillä on oltava laadukas sisäpelipäivä sekä virheetön ulkopelipäivä. Palo pitää tehdä, kun sen paikka on eikä ilmaiseksi saa antaa mitään.

 – Huomenna Kankaanpäässä nähdään varmasti valtakunnan nopeimmat etenijät, eli Kanala ja kumppanit. Nämä tuplapelit ovat kyllä mukava lisämauste siltä kantilta, että jälkimmäiseen peliin tulee katsottua ja analysoitua ensimmäistä peliä hieman erilaisin silmin kuin normaalisti, kun päästään pelaamaan samaa vastustajaa vastaan kahdesti peräkkäin.

Puppe tulee kylään! Juhannustauko on nyt vietetty ja KaMan kausi jatkuu kovilla otteluilla hallitsevaa Suomen mestaria Vimpelin Vetoa vastaan! Tämä tietää tiistain ottelussa myös monen KaMa-fanin kesän kohokohtaa, kun oma kasvattimme ja parikertainen vuoden pesäpalloilija Henri Puputti saapuu vierailemaan kotikonnuillaan sekä entisellä kotistadionillaan. Otteluisäntänä Henkan vierailulla toimii Team Sportia Kankaanpää, ja otteluisännän kestitsee tuttuun tyyliin Lumiainen Oy. Tervetuloa Vatajankosken Energiakentälle moikkaamaan Puputtia sekä kannustamaan KaMa makeaakin makeampaan voittoon ja tärkeisiin pudotuspelikamppailussa tarvittaviin pisteisiin!

SoMessa pääset menoon mukaan hashtageilla #KAIKKIpeliin #60v #SydäntäPeliin #Pääskysasento

 -MK

Ottelukaruselli KaMa - Vimpeli