Uutiset

Ennakko: KaMan taistelu pudotuspelipaikasta jatkuu Ankkureita vastaan

 

Kankaanpään Mailan kausi jatkuu iloisen Hamina-voiton jälkeen kotiottelulla Ville Väliahon ja Valtteri Kleemolan edustamaa Alajärven Ankkureita vastaan. Molemmilla joukkueilla riittää ottelussa panoksia, sillä KaMa elättelee pieniä toiveita noususta pudotuspeleihin sekä Ankkurit puolestaan pieniä toiveita selviytymiseen pois karsijan paikalta – tai edes karsintoihin kotietuun oikeuttavalle 12:nnelle sijalle.

Sarjatilanne

Kotijoukkue Kankaanpään Maila löytyy alemman jatkosarjan toiselta sijalta, eli koko Superpesiksen yhdeksänneltä tilalta, kun 28 ottelusta matkaan on lähtenyt mukavat 33 pistettä. Alajärven Ankkurit puolestaan on sekä alemman loppusarjan että koko Superpesiksen toiseksi viimeisenä, eli 13:ntena, kun 28 ottelua ovat tuottaneet 21 pistettä.

Viimeisimmät 3 peliä

Superpesiksen alkusarja päättyi KaMan osalta 1-2 -vierasvoittoon Oulun Lippo Pesiksestä supervuoroparin jälkeen. Alempi jatkosarja puolestaan alkoi kirvelevällä 1-2 -kotitappiolla Imatran Pallo-Veikoille supervuoroparin jälkeen. Tärkeä kolmen pisteen voitto puolestaan lähti mukaan Haminasta, kun pitkä matka ei painanut jaloissa, vaan KaMa rynnisti makeaan 2-0 -voittoon sarjanousija Haminan Palloilijoiden vieraana.

Alajärven Ankkurien alkusarja päättyi tylyyn 0-2 -kotitappioon Sotkamon Jymylle. Myös alempi jatkosarja lähti käyntiin mollivoittoisesti, kun Kiteen Pallo-90 oli kotonaan parempi puhtaasti 2-0. Pitkän ja vaikean putken jälkeen Ankkurit palasi kuitenkin voittokantaan edellisessä ottelussa Hyvinkään Tahkoa vastaan, kun Tahko kaatui Ankkurien kotiareenalla Kitrolla puhtaasti 2-0.

Kauden kohtaamiset

Halli SM 17.2.      Alajärven Ankkurit – Kankaanpään Maila 2-0 (5-4, 5-1)            Tilastot
Runkosarja 3.6.   Kankaanpään Maila – Alajärven Ankkurit 1-0 (3-2, 3-3)            Tilastot
Runkosarja 7.7.   Alajärven Ankkurit – Kankaanpään Maila 1-2s (3-2, 0-5, 0-3)   Tilastot

Ennakkoasetelmat

Molemmilla joukkueilla riittää ottelussa panosta, vaikkakin hieman erilaiset lähtökohdat ovatkin. KaMa haaveilee kolmen pisteen voitosta, jotta voisi vielä saavuttaa viimeisellä pudotuspelipaikalla olevan Kiteen Pallon. Ankkurit puolestaan haaveilee kolmesta pisteestä, jotta voisivat parhaimmassa tapauksessa nousta jopa karsijan paikalta pois. Hyvä toinen vaihtoehto on varmasti myös jättää esimerkiksi Haminan Palloilijat taa, ja yrittää nousta karsijan paikalle, joka oikeuttaa kotiedun karsintoihin. Joukkueiden kohtaamiset kauden aikana ovat olleet jännittäviä. Halli SM -ottelun Alajärvi vei kotihallissaan puhtaasti 2-0, mutta runkosarjassa KaMa oli molemmissa otteluissa vahvempi. Ottelutulokset olivat kuitenkin erittäin tiukkoja, ja täyttä pistepottia KaMa ei kummastakaan ottelusta saanut, joten luvassa on varmasti jälleen jännittävä pesäpallotrilleri.

Kankaanpään Mailan kausi on sujunut huomattavan paljon yleisiä odotusarvoja paremmin, ja joukkue onkin tällä hetkellä sillä harmillisella sijalla, jolla jäädään ensimmäisenä pudotuspelien ulkopuolelle. Kiteen kompastellessa KaMalla on kuitenkin edelleen mahdollisuudet nousta pudotuspeleihin, mutta se vaatii kolmen pisteen voittoja jäljellä olevista otteluista. Harmillisen IPV-tappion jälkeen joukkue kokosi hienosti itsensä Haminan vierasreissulle, ja joukkue on varmasti jälleen huomenna valmiina taistelemaan ottelun voitosta Ankkureita vastaan. Haussa siis olisi tärkeä kolmen pisteen voitto, joka olisi myös ensimmäinen laatuaan Ankkureista tällä kaudella kahden edellisen voiton oltua kahden pisteen arvoisia.

Ankkurien kausi on ollut erittäin vaikea. Paikoin pudotuspelijoukkueeksikin kauden alla ennakoitu Alajärvi on rypenyt sarjan pohjamudissa pitkään. Seura vaihtoi jo pelinjohtajaakin Ismo Ankkurista Risto Ojanperään, mutta tämä ei tuonut toivottua ryhtiliikettä. Ankkurit onnistui pelaamaan koko heinäkuun ilman voiton voittoa. Edellisessä Tahko-ottelussa joukkue onnistui kuitenkin 12 peräkkäisen tappion jälkeen palaamaan voittokantaan. Ankkurien edellinen voitto oli niinkin kaukaa kuin kesäkuun 19.päivältä, jolloin joukkue kaatoi kotonaan sarjajumbo Oulun Lippo Pesiksen. Alajärvellä varmasti toivotaan, että Tahko-voitto kääntäisi joukkueen kurssia sen verran, että kausi olisi vielä pelastettavissa. Teoriassa mahdollisuudet ovat vielä myös suoraan säilymiseen, mutta käytännössä Alajärvellä toivottaneen, että vaikeuksissa oleva Hamina onnistuttaisiin jättämään vielä jatkosarjassa taa, jolloin Ankkurit saisi ainakin kotiedun todennäköisesti edessä oleviin Superpesis-karsintoihin.

Kokoonpanot

KaMan kokoonpano on ollut melko vakiintunut Toni Pomellin siirron jälkeen. Pomellista KaMa sai kaivatun etenijän kakkoskärkeen, ja Arttu Vilanderin siirto numerolle seitsemän toi sinne myös kaivattua vaarallisuutta ja tulivoimaa. Tällä viikolla KaMa julkistelee myös kauan odotettuja ja himoittuja jatkosopimuksia. Ensimmäisenä listalla oli tänään maanantaina Joona Lehtisen ja Topias Liljan kahden vuoden jatkot. Lisää on luvassa vielä tällä viikolla, ja KaMan kotisivuja ja SoMe-kanavia kannattanee seurailla erityisesti keskiviikkona ja perjantaina. Tästä linkistä klikkaamalla pääset tarkastelemaan myös edellisen voitokkaan Hamina-ottelun kokoonpanoa ja tilastoja.

  KaMan kokoonpano julkaistaan Kankaanpään Mailan kotisivuilla pelipäivänä kello 12.

Ankkurien pelaava miehistö ei ole juuri tällä kaudella vaihdellut, mutta numerot ja ulkopelipaikat ovat sitten eläneet senkin edestä. Osittain kokoonpanojen sekoittamiseen ovat pakottaneet joukkueen useat pienet loukkaantumiset ja vaivat, toisaalta taas tekemistä on varmasti myös ollut joukkueen sekaisin olevan pelin aukaisemisessa. Edellisestä Tahko-ottelusta joukkue kuitenkin nappasi varmasti makean ja erittäin tärkeän kolmen pisteen voiton pitkän tauon jälkeen. Toimimaan lähtenyttä kokoonpanoa tuskin ainakaan liikaa aletaan muuttamaan, joten todennäköistä onkin, että Ankkurien kokoonpano muistuttaa huomenna hyvinkin paljon tätä Tahko-ottelun voittoisaa miehistöä.

Taisteluparit

Petteri Kortelainen vs. Sami Mikkolanaho. Sami Mikkolanaho on ollut todella usein juuri Vatajankoksen Energiakentällä pelatuissa otteluissa hyvässä vireessä. Niin oli myös kesäkuun kohtaamisessa, kun Mikkolanaho iski Ankkurien viidestä juoksusta kaikki viisi. Vaikka kausi kokonaisuutena ei varmasti ole ollut toivotunkaltainen, täytyy KaMan olla kuitenkin jälleen huomenna tarkkana miehen kanssa. KaMasta Mikkolanahon haastaa huikeaan loppukauden vireeseen äitynyt Petteri Kortelainen. "Kölin" työskentelyä kuitenkin varmasti myös helpottaa tieto siitä, että KaMan kotiutusosasto on ollut Ankkureiden vastaavaa laajempi eikä KaMa ole täysin Kortelaisen varassa – ainakaan niin paljoa kuin Ankkurit on Mikkolanahon.

Jouni Itävalo vs. Aki Orava. Nämä herrat nostetaan jalustalle lähes jokaisessa näiden joukkueiden pelaamassa ottelussa. Mutta ovathan he joukkueidensa kapteenit sekä ulko- ja sisäpelilliset sielut, joten tämä nosto heille suotakoon tälläkin kertaa. Siinä missä KaMa harvoin kestää Jouni Itävalon heikkoa päivää vielä vähemmän kestää Ankkurit Aki Oravan huonon päivän. Lisäksi Ankkurien kesto-ongelma numerolla 2 näytti saaneen ratkaisun ainakin Tahko-ottelussa, kun useammin kotiutusnumeroilla nähty Orava hoiti 1-2 -välin vaihdot 6/6 ja nappasi Ankkurien ykköspalkinnon. Kumpi kapteeneista johdattaa joukkueensa huomenna voittoon?

Joona Lehtinen vs. Ville Väliaho. Jos oli edellinen taistelupari jo lähes loppuunkulutettu, taisi tämäkin olla edellisessä ottelussa. Tällekin on kuitenkin syynsä, sillä KaMa-kasvatti Ville Väliaho on usein pelannut kauden parhaimpia otteluitaan juuri kankaanpääläisyleisön edessä. Mies selvästi nauttii pelaamaan pääsystä vanhalla kotikentällään ja viis veisaa yleisön painostuksesta. Toisaalta hänen työtään varmasti myös helpottaa se, että lähes kaikki – tai ainakin suurin osa – KaMan pelaajista ovat hänelle erittäin tuttuja yhteisiltä vuosilta. Mielenkiintoista onkin nähdä, kuinka kovavireinen Väliaho huomenna Vatajankosken Energiakentälle saapuu, ja mikä on Joona Lehtisen vastine. Onko nyt julkistettu jatkosopimus saanut "Leden" aivan ennennäkemättömän hurjaan vireeseen?

Ottelun ratkaisee

Pääkoppa. Näiden kahden joukkueen väliset taistelut ovat jo vuosien ajan olleet henkien taisteluja. Huomisessa ottelussa tämä vain korostuu joukkueiden lähtökohtien vuoksi. Toisaalta kummallakaan joukkueella ei ole tässä tilanteessa mitään hävittävää, mutta taas toisaalta molemmilla säilyvät mahdollisuudet vaikka mihin kolmen pisteen voitolla. Saavatko joukkueet käännettyä tämän voimavaraksi vai kasautuvatko paineet puolipakollisen kolmen pisteen voiton vuoksi?

KaMa nappasi makean voiton Haminasta, mutta toisaalta varmasti myös IPV-ottelun kehno loppu edellisestä kotiottelusta on vielä tuoreessa muistissa. Onko tuo ottelu jo unohdettu ja nähdäänkö Vatajankosken Energiakentällä yhtä vapautunut KaMa kuin Haminassakin? Entä mitä tekee Alajärvelle ensimmäinen voitto lähes puoleentoista kuukauteen? Vapauttiko tuo henkisiä lukkoja, vai toiko vain lisää paineita sen suhteen, että pelastautuminen vielä sijan tai kaksi ylemmäs olisi periaatteessa mahdollista? Paljon kysymyksiä, kuten näiden kahden joukkueen kohdatessa usein on. Niihin saamme huomenna vastaukset Vatajankosken Energiakentällä alkaen kello 18.

Taistelu pudotuspelipaikasta jatkuu! Nyt vierailulle saapuu aina sytyttävä Alajärven Ankkurit. Tule nauttimaan jännittävästä pesäpalloviihteestä sekä moikkaamaan vanhoja KaMa-tuttuja Ville Väliahoa ja Valtteri Kleemolaa. KaMa tarvitsee nyt kotiyleisönsä täyden tuen, joten tervetuloa huutamaan ja kannustamaan KaMa makeaan voittoon ja tärkeisiin kolmeen pisteeseen!

SoMessa pääset menoon mukaan hashtageilla #KAIKKIpeliin #60v #SydäntäPeliin #Pääskysasento

 -MK

Tuuletus Alajärvi