Uutiset

Mika Kulmala: ”Kuka uskaltaa treenata ja pelata kovaa?”

Kume1

Marraskuu. Kankaanpään Mailan uudistunut superpesisjoukkue kokoontuu ensimmäisen kerran yhteen tuoreen pelinjohtajan johdolla. Tai ainakin melkein. Osa pelaajista ei vielä kynnelle kykene, joten kaikki odottavat vesi kiellä tulevia, tiivissä tahdissa häämöttäviä leiriviikonloppuja.

Sitten koronapandemia iskee jälleen korkealta ja kovaa niin Satakuntaan kuin muihinkin Suomen kolkkiin. Tiukennetut rajoitukset vaikuttavat jokaisen kansalaisen arkeen, myös pesäpalloilijoiden.

”Kaikki lähti hyvin liikkeelle, kunnes marraskuussa salit ja juoksusuorat lyötiin Kankaanpäässä kiinni. Tietyt asiat saatiin tehtyä pareittain tai kolmikkoina. Niin hyvin kuin vallitsevissa olosuhteissa pystyi. Käytiin muun muassa muutaman kerran Kauhajoella pienissä porukoissa treenaamassa. Joukkueena emme ole kokoontuneet marraskuun jälkeen kertaakaan. Tai emme oikeastaan marraskuussakaan, kun muutama pelaaja joutui vielä silloin olemaan poissa,” pelinjohtaja Mika ”Kume” Kulmala harmittelee.

Yhteinen tekeminen on joukkueurheilussa kaiken a ja o. Yksilöinä treenaaminen on tärkeässä osassa, mutta pähkäiltävää valmennusjohdolla on riittänyt enemmän kuin tarpeeksi.

”Kokoontumisrajoitukset oli selkeä homma, eli ei siinä kokoontumisia mietitty, eikä selittelyjä kaivata. Videopalaverit joukkueen kanssa tulivat tutuiksi ja sitten mentiin pienissä ryhmissä eteenpäin. Yhteiset asiat, jotka olivat suunnitelmissa jo alkutalvesta, alkavat oikeastaan alusta asti vasta nyt. Tämän viikon perjantaina pääsemme rajoitusten hölläännyttyä kokoontumaan yhdessä testeihin ja leiritystahti on tästä eteenpäin kova, jos vain korotilanne pysyy kurissa,” Kume iloitsee.

Kahden päivän tiivis ohjelma huipentuu lauantai-iltana harjoitusotteluun Tampereella. Vastaan astelee huippuvahvistuksilla ryyditetty Manse PP.

”Se peli on hyvä harjoitus. Olemme ensimmäisen kerran isossa hallissa ja menemme suoraan peliin. Näemme ainakin lähtötason ja mitään kuuta taivaalta ei kannata odottaa. Toki tietyt asiat käymme läpi, jotka olisi hyvä näkyä pelissä heti.”

Poissa pelistä ovat vain katsojat, joita ei rajoitusten vuoksi lehtereillä nähdä, kuten ei kaikkia KaMan pelaajiakaan.

”Toipilaita talvikaudella riittää, mutta hiljalleen kuntouttaen ja hoitojen kanssa uskomme, että viimeistään kauden alkaessa porukka on ehjä ja pelikunnossa. Haastavaahan se on, kun en ole nähnyt ketään vielä tositoimissa kentällä. Onneksi koranavirus ei keneenkään meistä ole tarttunut.”

Latu auki

KaMan iso rinki kapenee vähitellen. Sopimuspelaajista niin sanottu haastajaryhmä siirtyi vuodenvaihteessa tehtyjen tuumailujen jälkeen esisijaisesti Ikaalisten Tarmon ykköspesisjoukkueen harjoitusvahvuuteen vaikka ovatkin tarvittaessa KaMan käytössä. Haastajaryhmä nähdään esimerkiksi superin porukan mukana viikonlopun testeissä. Kokemusta ja nuoruutta sopivassa suhteessa, kuuluu ikuinen klisee.

Kuva1

Uusia ja uusvanhoja kamalaisia. Antti Kortteenperä (vas.), Atte Piisi, Henri Pulkkinen, Arttu Vilander ja Perttu Olli.

”Jokaiselle pelipaikalle on ainakin kaksi kaveria tyrkyllä, eli kyllä kilpailua jonkin verran on. Kokeneimmat kaverit kantavat isoa vastuuta, mutta nuoremmille on isoja tontteja tarjolla ja seuraavia steppejä pitää näkyä. Latu on auki kasvutarinoille. Tottakai pitää ajatella nuoren parasta ja sopivinta sarjatasoa kehityksen kannalta,” Kume toteaa.

Pelaajien asenne harjoitteluun on miellyttänyt Kumea. Tällä tasolla muita vaihtoehtoja ei tunnetakaan.

”Nuorisoketju antaa kovasti painetta kokeneemmille. Kuka uskaltaa treenata kovaa ja uskaltaa pelata? Tässä riittää puntaroitavaa. Harjoituksissa on keskitytty olennaiseen ja aidosti otettu myös tukiasiat huomioon,” Kume iloitsee.


Kuva2

Pesisjoukkueet, kuten muutkin toivovat koronan pysyvän aisoissa ja hallien olevan auki.

Menestys, tuo urheilun ikuinen graalin malja. Kuinka KaMa saavuttaa tavoitteensa armon vuonna 2021?

”Yksiköiden pitää kehittyä ja hitsautua joukkueeksi. Joukkuepaketin pitää olla kasassa,”Kume päättää ja kääntää katseensa lopputalven tiukkaan rypistykseen.