Uutiset

KaMa lähtee kaatamaan Sotkamon Jymyä kotiyleisönsä tuella

 

Pesäpallon 100-vuotisjuhlakausi lähenee puoliväliään, kun Kankaanpään Maila saa vieraita Sotkamosta. Pesäpallopiireissä aina sytyttävä Jymy saapuu Kankaanpäähän keskiviikoksi suoraan Hyvinkäältä. Kello 18 alkavan ottelun myötä joukkueet siirtyvät lyhyelle juhannustauolle. KaMa toivookin apua otteluun runsaslukuiselta kotiyleisöltään, kun aikuisten liput otteluun maksavat vain viisi euroa ja lapset pääsevät sisään normaaliin tapaan ilmaiseksi.

Sotkamo on pelannut kuluvalla kaudella jo 13 ottelua ja 27 pisteellään he löytyvät sarjataulukon toiselta sijalta. SoJy saapuukin Kankaanpää Areenalle kuuden ottelun voittoputkessa, joista viimeisin tuli tiistaina Hyvinkäältä, kun SoJy nollasi isännät 0-2 (0-6, 0-4) luvuin. KaMa puolestaan on pelannut nyt 12 ottelua, joista se on saanut kuusi pistettä, kun neljästä edellisestä kotiottelusta kolme on päättynyt KaMan voittoon.

 – Harjoituksellisesti tässä ei ole ehditty ihmeitä tekemään vieraspelien jälkeen. Sunnuntaina kuitenkin käytiin pitkät puhdistavat keskustelut pelin jälkeen. Pari kolme tuntia siinä juteltiin joukkueen kanssa, että miten saataisiin miehistä peleissä paras irti. Se oli kyllä hyvä keskustelu. Realiteetit pitää toki ottaa huomioon ja saada miehet terveeksi, mutta kyllä tässä silti parasta pitää pystyä jokaisen esittämään, kertoi KaMan pelinjohtaja Mika Kulmala tuloksettomien Kaakkois-Suomen vieraspelien jälkipuinneista.

KaMa kaipaa jälleen kipeästi pisteitä tästä ottelusta, sillä pudotuspeliviiva on alkanut karkaamaan horisonttiin ja putoamiskarsintaviivan yläpuolellakin majaileva PattU on saanut kasvatettua eroa KaMaan neljään pisteeseen. Juhannustauon jälkeen edessä on jälleen valtavan tärkeä ottelu, kun KaMa matkaa PattUn vieraaksi, ja tauon aikana olisikin saatava ryhtiä vieraspelaamiseen. Toisaalta kuitenkin hyvät otteet kotona lupailevat hienoa ottelua tästä keskiviikon koitoksesta SoJyä vastaan.

 – Juhannustauolla huilataan ja vähän harjoitellaan, kun sen jälkeen ei sitten treenata enää ehdikään. PattU-pelistä taitaa alkaa kuuteen päivään neljän ottelun putki, ja vieraspelit ovat aika pitkälläkin. Siinä ei ehdi oikein kuin koittaa palautua pelistä ja valmistautua seuraavaan, totesi "Kume" juhannuksen jälkeisistä härkäviikoista.

Hieman harvinaisesti Sotkamossa oli syksyn siirtomarkkinoilla hiljaista syystä tai toisesta. Viime kauden joukkueesta poissa ovat Toni Laakso, Aatu Saastamoinen, Oskari Lukkari, Matias Litmanen sekä baseball-kentiltä menestystä tavoittelemaan lähtenyt Konsta Kurikka. Heidän tilalleen Kainuuseen hankittiin SoJy-mittapuulla kevyet hankinnat, kun Juho Keinänen tuli Imatralta ja Ville Kotro Haminasta. Viime viikolla SoJy hankki vielä Seinäjoen suomensarjajoukkueessa alkukauden mieleistä tarjousta odotelleen Ville Viidan.

Ykkösvaihdon erikoismies Viidan hankkiminen tuli ajankohtaiseksi, kun KaMassakin aikanaan esiintynyt tähtipelaaja Joni Rytkönen loukkaantui mahdollisesti pidemmäksikin aikaa. Harmaita hiuksia Sotkamossa on aiheuttanut myös koppari-vaihtaja Riku Niemen ja kotiuttajajokeri Lauri Rönkön vaivat, jotka ovat pitäneet miehet sivussa koko alkukauden ja pitävät luultavasti edelleen hyvän tovin. Sotkamo onkin alkukaudella ollut aiempiakin kausia korostetummin pelkän ykköskärkensä sekä kotiuttajajokeri Roope Korhosen varassa.

288421724 445818570882156 1910537096110353014 n

Kapteeni Miikka Riikonen on lämmennyt viime kierroksilla kelien mukana. Tässä hän tuulettelee edellisen PattU-kotipelin voiton ratkaissutta läpilyöntiään. Toivottavasti tätä nähdään lisää keskiviikkona kuumassa SoJy-ottelussa. Kuva: Juha Levonen

Ohkaisen materiaalinsa vuoksi Sotkamo on ollut paikoin suurissa vaikeuksissa, mikäli kärjen tai Korhosen peli on yskinyt. Esimerkiksi lauantaisessa ottelussa sarjajumbo Seinäjoen JymyJusseja vastaan SoJy jäi vain kuuteen kolmostilanteeseen ja voitti ottelun vaivoin 1-0 (1-0, 0-0). Sotkamon onneksi ulkopeli on ollut sarjan tiiveintä sekä Korhosella on ollut paljon enemmän hyviä kuin huonoja päiviä. Kuvaavaa onkin, että lyöjätilaston toisena tehoin 1+38 oleva Korhonen on lyönyt yksinään yli puolet Sotkamon juoksuista.

 – Sotkamo on tainnut pelata nyt 28 vuoroparia putkeen päästämättä yhtään juoksua. Se putki yritetään nyt katkaista mahdollisimman nopeasti. Heidän pelinsä ovat toki omienkin tehtyjen juoksujen osalta olleet vähäjuoksuisia, joten meidän pitäisi pystyä pitämään ulkopeli kunnossa ja peli tiukkana. Sitä kautta kun saataisiin tuo Sotkamon ennätysputki rikki, ja jakso käännettyä itselle, niin voitaisiin sitten se toinenkin ottaa, jutteli "Kume" siitä, millä asein KaMa lähtee ottelua itselleen kääntämään.

Ulkopelin ja Korhosen tulikuuman vireen lisäksi ilon aiheita Kainuussa on tarjonnut nuorten esiinmarssi suuriin rooleihin. Jo tähtipelaajastatuksen omaavien lukkari Aapo Komulaisen ja linjapelaaja Kalle Kuosmasen kehitys on jatkunut edelleen. Uusina niminä loukkaantumisten myötä paikkansa sarjan tiiveimmässä ulkopelikoosteessa ovat ottaneet Iivari Vihanto ja Aleksanteri Huotari. SoJy onkin selviytynyt isojen nimien lähdöistä ja poissaoloista pääosin kuivin jaloin. Ikävä lienee ainoastaan kotiuttaja Rönkköä, jonka tuuraja Jere Heikkiselle Superpesis on ollut vielä liian kova taso.

Myös KaMalla on ollut viime kierroksilla poissaoloja eivätkä ne helpota tähänkään otteluun. Henri Itävalo, Juuso Vuorenmäki sekä Teemut Utunen ja Rouhiainen ovat sivussa. Tämä toisaalta avaa paikan kokoonpanoon hienosti Ykköspesiksessä pelanneelle Joe Vartiamäelle. KaMan pelin ongelmat ja parannuskohteet ovat valmennuksella hyvin tiedossa ja niihin on nyt pyrittykin panostamaan.

 – Meillä on kentällemeno ollut nyt haasteellista muutaman pelin ja se on ollut se viime aikojen isoin ongelma sisäpelissä. Vaihtotilanteissa tuli hyviä suorituksia Imatralla ja pojat rakentelivat mukavasti tilannetta, kun mahdollisuus tuli. Siihen pitää huomennakin tähdätä. Palloja pitää saada linjan yli sekä linjaa rikki. Laadukas ulkokenttä on kuitenkin vastassa, joten mikä tahansa lyönti ei sinne uppoa, vaan toteutuksen pitää onnistua hyvin, tiesi Kulmala kertoa.

 – Kentälle kun päästään, niin uskon, että Olli ja Kortteenperä tekevät kyllä tilannetta heidän saatua nyt juonesta kiinni, ja juoksujen lyömistä päästään kyllä yrittämään. Nollatilanne pitää kuitenkin pystyä purkamaan mahdollisimman vähillä paloilla, jotta tilannetta päästään tekemään. Lukkarilla kun pysyy paalu lautasella, niin kohtuullisesti pitää onnistua, jotta kentälle mennään. Siinä pitää silloin olla asenne, suunnitelma ja toteutus kaikki kunnossa, hän jatkoi joukkueen kanssa terävöitetyistä teemoista.

Keskiviikon kohtaamisessa onkin paljon mielenkiintoisia nyansseja. Vaikka joukkueiden tasoero sarjataulukossa on selvä, on KaMa ollut kotonaan viime aikoina hyvävireinen. Sotkamo puolestaan on horjutettavissa erityisesti, jos KaMa onnistuu sotkemaan ykköskärjen ja Korhosen peliä kuten JymyJussit lauantaina. Haastetta KaMalle puolestaan aiheuttaa sisäpelin tehottomuus, joka korostunee Sotkamon tiivistä ulkopeliä vastaan. KaMan onkin onnistuttava myös ulkopelissään, ja mikäli jaksot pysyvät vähäjuoksuisina, on KaMalla täysi mahdollisuus ryövätä Sotkamolta jakso ja ottelun voitto sekä tärkeitä pisteitä toivottavasti suurilukuisen kotiyleisönsä iloksi.

 – Tuo Sotkamon nollaputki on kyllä mielenkiintoinen haaste huomiselle. Se osoittaa kyllä todellista ulkopelikykyä eikä siinä ole saaneet kyllä pallot paljon lipsahdella kenelläkään. Sitä lähdetään nyt katkaisemaan ja sitä kautta kääntämään ottelua itselle, antoi "Kume" vielä tunnustusta Sotkamon ennätysputkelle kuitenkaan nöyristelemättä liiaksi.

Juhannus lähestyy ja Sotkamon Jymy saapuu Kankaanpää Areenalle. Mikäs siis sen mahtavampi tapa viettää keskiviikkoiltaa Kankaanpäässä! KaMa tarvitseekin kotiyleisönsä täyden tuen Sotkamon kaatamiseksi, joten pyydä sukulaiset ja tuttavat mukaan huutamaan KaMa makeaan voittoon ja tärkeisiin pisteisiin. Liput otteluun maksavat aikuisilta vaivaisen vitosen ja lapset pääsevät sisään normaaliin tapaan ilmaiseksi. Tervetuloa tekemään Kankaanpää Areenasta todellinen hornankattila!

 -MK


IMG-20220616-WA0002