Uutiset

KaMa niukan KoU-tappion kautta Tahkon kimppuun

 

KaMa päättää pesäpallon 100-vuotisjuhlakauden heinäkuun tuplapeliviikonloppuun. Lauantaina joukkue matkasi Ilmajoelle Koskenkorvan Urheilijoiden vieraaksi. Peräkkäisillä sijoilla sarjan hännillä majailleet joukkueet mittelivät pitkien tappioputkiensa katkaisusta. Lopulta KoU osoittautui niukasti paremmaksi luvuin 1-0 (4-4, 6-2). Selvästi viime aikojen otteitaan pirteämmin esiintynyt KaMa saa sunnuntaina kotiotteluunsa vieraaksi Hyvinkään Tahkon.

Avausjaksolla juoksuja tehtiin jokaisessa vuoroparissa. KoU sai aloittavalla ottelun avausjuoksuna harhaheiton avustuksella. Tasoittavalla Arttu Vilander tasoitti ottelun iskettyään toisessa peräkkäisessä pelaamassaan ottelussa kunnarin tyhjään kenttään, kun pallo livahti kakkospesästä Antin monttuun. Seuraavana lyömään tullut Henri Itävalo kotiutti vielä Vilanderin kakkospuolen välilyönnillään ja vei KaMan johtoon. Toisessa vuorossa isännät tasoihin toi Jere Dahlström sisävuoron toisella kotiutusyrityksellään. Tasoittavalla KaMa rakenteli ajolähdön, josta Sami-Jukka Korvolan painava takakentän siivu vei KaMan jälleen johtoon Niko Vesangon tuotua Superpesis-uransa avausjuoksun.

Vuorotahti jatkui kolmannessa vuorossa. KoUn tasoihin toi Ville-Veikko Olli tappikumurallaan. Tasoittavalla vuorolla kakkospalkinnon napannut Korvola kotiutti puolestaan viimeisenä lyöjänä Sami Mikkolanahon ykköspesältä, kun pallo livahti kolmosjatkeelta maisemiin. KoU tuli jälleen aloittavalla tasoihin, kun Jere Dahlströmin isku kolmosluukkuun riitti. Päätuomari vihelsi tilanteesta palon, ja KaMa oli jo puolimatkassa jaksotauolle, kun syöttötuomari kipitti parinsa luo. Tuomio muuttui, kun palaverin jälkeen todettiin Henri Itävalon olleen kiinniottohetkellä irti kotipesästä. Tasoittavalla KaMa rakenteli yhden palon ajolähdön, mutta jakso tasattiin lopulta 4-4, kun Miikka Riikosen ja Sami Mikkolanahon kotiutusyritykset päättyivät paloihin.

Toista jaksoa pelattiin 0-0:ssa aina toisen tasoittavalle, kunnes isäntien päivän enkeli ja pelastaja Dahlström iski pallon Antin monttuun kakkosrajasta palottomassa ajolähdössä. Jälkitilanteista kotiutuksissa onnistuivat vielä Lauri Vuollo sekä Ville-Veikko Olli, ja tilanne oli nopeasti 6-0. Kolmannen aloittavalla KaMa rakensi palottoman ajolähdön, josta Riikonen ja Mikkolanaho onnistuivat hyvillä lyönneillä. Nämä jäivät kuitenkin ottelun viimeisiksi juoksuiksi, kun KaMa nollasi KoUn tasoittavalla ja jäi itse viimeisessä sisävuorossa vaille kolmostilanteita. Jakso merkattiin siis koskenkorvalaisille 6-2, ja 1-0 voiton myötä he nousivat sarjataulukossa pois karsijan paikalta ohi Seinäjoen JymyJussien ja Pattijoen Urheilijoiden.

 Tilastot

Sunnuntaina uutta matoa koukkuun Tahkoa vastaan

KoU-ottelussa oli KaMan kannalta lupaavia elementtejä, ja peli-ilme oli huomattavasti pirteämpää kuin muutoin viime aikoina poissaolosuman keskellä. Täysin terveitä pelaajia ei joukkueessa ole ollut viime aikoina kuin vain 4-5 kappaletta, ja se on näkynyt rajulla tavalla viime viikkojen otteissa, kuten pesäpallon pääsarjassa varmasti kuuluukin tällaisessa tapauksessa käydä. Sarjatilanteen kannalta tilanne alkaa olla selvä, että KaMa on toinen syksyllä putoamiskarsintaan joutuva joukkue. Nyt tärkeintä loppukauden aikana olisikin saada mahdollisimman moni 19 pelaajan ringistä täyteen kuntoon syksyn tärkeimpiä pelejä varten.

IMG 7327

Samu Kyhyräinen tuli KaMaan loppukauden vuokralle Loimaan Palloilijoista Hyvinkään Tahkon sopimuspelaajana. Loukkaantumisia paikkaamaan tullut nuori loukkaantui itsekin neljännessä ottelussaan, mutta oli KoUta vastaan takaisin kokoonpanossa, vaikkei vielä ulkopelikunnossa olekaan. Kuva: Juha Levonen

KaMan paitaa on kantanut kuluvalla kaudella jo 21 eri pelaajaa, mikä on eniten koko Superpesiksessä, ja näistä ainoastaan kotiuttajajokeri Sami Mikkolanaho on pelannut kaikki ottelut. Kun 15 pelaajalla on samanaikaisesti vaivoja tai kuumetta, joutuvat paremmassa kunnossa olevat pelaamaan. Tämä aiheuttaa sen, että toipuminen venyy tai tulee uusia vaivoja, jolloin kierrätys tuo seuraavat "terveet" kokoonpanoon. Jokaiseen otteluun vaihtuva kokoonpano aiheuttaa ongelmia mm. pelaamiseen, kun pelaajat eivät pysty ulko- ja sisäpeliin harjoittelemaan ja hiomaan keskinäisiä vastuita erilaisiin pelitilanteisiin, jotka vaativat useamman pelaajan samanaikaista reagointia vastustajan suoritukseen.

Kun tiettyjä asioita ei pelaamiseen pystytä vakioimaan ja harjoittelemaan, tällöin myös joukkuepelaaminen vaikeutuu. Kun joukkuepelaamiseen ei päästä sopimaan erilaisia toimintatapoja ja tukitoimia, täytyy pelaaminen pitää yksinkertaisena, jolloin tilanteet vaativat pelaajilta enemmän omaa reagointia, pelinlukutaitoa ja huippusuorituksia. Tällaisessa tilanteessa vaaditaan pelaajalta jatkuvaa keskittymistä ja niin kutsuttua "zonessa" olemista. Pitemmän päälle tällainen jatkuva ylikeskittymisen tarve aiheuttaa kuormitusta, erityisesti jos rutiinia tai kokemuksia vastaavista tilanteista ei juuri ole, kuten kokeneemmilla pelaajilla. Tällöin tämä myös herkästi aiheuttaa keskittymiskatkoksia, jotka näkyvät peleissä katsojille helppoina virheinä ja hölmöyksinä.

Kun lumipallo lähtee vierimään, ruokkii se jatkuvasti itseään, oli kyse sitten onnistumisista tai epäonnistumisista. Harmillisesti KaMalla se on viime aikoina tarkoittanut jälkimmäistä, ja tämän vuoksi joukkueelle olisikin suonut Koskenkorvalta edes avausjakson pisteen. Toivottavasti kuitenkin joukkue kaivaa energiaa pelaamiseen siellä nähdyistä piristyneistä otteista. KaMan runkosarjan lopun mestaruus olisikin saada mahdollisimman monta pelaajaa terveeksi syksyn putoamiskarsintoihin sekä saada nyt kokoonpanossa oleville nuorille onnistumisia, jotka ruokkisivat toisiaan jatkossa. Peli-ilon ja hyvien otteiden kautta myös Kankaanpää Areena saadaan joukkueen tueksi, jolloin Kankaanpäässä päästäisiin syksyllä elämään todellista pesäpalloriehaa.

Sunnuntain Tahko-ottelusta on hyvä aloittaa. Tahko löytyy runkosarjan viidenneltä tilalta. Kotietu pudotuspeleihin on karannut jo 9 pisteen päähän, mutta muutoin hyvinkääläiset kamppailevat hyvistä asetelmista omiin syksyn isoihin peleihinsä. Superpesiksen tilastoissa joukkueelta tähtinä tuikkivat sen kärkipelaajat. Lyöjämörssäri Juha Niemi kamppailee lyöjäkuninkuudesta 5+75 lyödyllään, jolla löytyy tilastosta toisena. Etenijäkuninkuudesta kamppailee puolestaan kärki Teemu Nurmio, joka on 36 tuodullaan kolmantena. Kärkilyöntien top10-tilastosta Nurmion lisäksi löytyvät ykköskärjen vaihtajat Jere Vikström ja Kalle-Tapio Huusko. Näiden tähtien lisäksi joukkueen riveissä esiintyy kankaanpääläisyleisölle viime kaudelta erinomaisen tuttu Lauri Vierimaa.

Kankaanpää Areenalle vastustajaksi siis saapuu tulikuuma kuuden ottelun voittoputkessa seilaava Hyvinkään Tahko. Joukkueiden tavoitteet ja tarpeet ovat loppukaudelle hyvinkin erilaiset, mutta tämä näkynee sunnuntaisessa koitoksessa vain mukavana sähkönä. Ennakkoliput kello 17 alkavaan otteluun myy Tiketti. Tervetuloa kannustamaan KaMaa kohti parempaa syksyä sekä kurssin kääntämistä – joukkue kaipaa juuri Sinun tukeasi enemmän kuin kipeästi!

 -MK


Tahko