Uutiset

C2 poikien valmennuksessa kulmakivenä monipuolisuus ja pelin opettaminen

KaMa osallistuu tällä kaudella C-poikien SM karsintaan kahdella joukkueella. Kahden kokeneen pelimiehen Juha Vartiamäen ja Mara Mäkisen luotsaaman C2 joukkueen pelaajaringissä on mukana kolme kappaletta 99-synteitä, viisi kappaletta 00-synteitä ja saman verran vielä D-ikäisiä 01-syntyneitä poikia.

Joukkueessa on mukana runsaasti myös viime kaudella Loimaa-Pöytyän suurleirin kilpasarjassa pronssia voittaneita poikia. Ikärakenteeltaan joukkue kuuluu C-poikien SM-karsinnan nuorimpiin. 

Tällä kaudella C2 pojat osallistuvat SM-karsintasarjan ohella myös Pohjanmaan aluesarjaan. Kahteen sarjaan osallistumisella haetaan ennen kaikkea kovia vastuksia sekä pelejä. Lisäksi tarkoituksena on saada myös lukumääräisesti enemmän otteluita joukkueelle.  

C-poikien SM karsintaa pelataan neljässä kuuden joukkueen alkulohkossa, joiden neljä parasta selviää suoraan Oulun nuorisoleirin kilpasarjaan. Lisäksi myös lohkojen viitoset pelaavat keskenään ristiinkarsinnat joiden voittajat selviävät hekin kilpasarjaan. C2 pojat ovat tätä kirjoittaessa lohkossaan sijalla viisi eli jatkokarsintapaikka on käytännössä varma. Myös suora pääsy leirin kilpasarjaan on edelleen mahdollinen, sillä sarjataulukossa edellä oleva Puna-Mustien joukkue on vain kolmen pisteen päässä ja joukkueilla on jäljellä vielä muun muassa. keskinäinen ottelu, joka pelataan Kankaanpäässä.  

C2-poikien valmennuskaksikon työnjako menee Vartiamäen mukaan seuraavasti: 

- Mara vastaa nopeusvalmennuksesta ja toimii 2. pelinjohtajana sekä mailamiehenä.  Itse vastaan suurin piirtein lopuista osa-alueista. 

Joukkueen valmennuksessa kulmakivenä on tällä kaudella ennen kaikkea monipuolisuus sekä pelaamisen opettaminen:

Tavoitteena on perustoistojen osaaminen ulko- ja sisäpelissä. Tärkeässä roolissa on myös  pelin lukeminen ja ymmärtäminen ulko- ja sisäpelissä sekä taktinen osaaminen. Näiden ohella teroitetaan myös omia valintoja sekä vastustajan pelin lukemista ottelun aikana. Kulmakivenä on ennen kaikkea monipuolisuus, tiivistää Vartiamäki C2 poikien valmennuksen painopisteet. 


Varre ja Ville

Juha Vartiamäki luotsaa C2 joukkuettaan kahdessa sarjassa tällä kaudella. Kuvassa etualalla lyövä Ville Heinola on yksi joukkueen myös jääkiekkoa pelaavista pojista.  Taustalla lyöntiä seuraava Anton Karra siirtyi joukkueeeen täksi kaudeksi Pesäkarhuista. 

Joukkueen pelaajista moni pelaa talvikaudella myös jääkiekkoa, jolloin pesäpalloa harjoitellaan sen ohessa. Kilpailukaudella harjoitusmäärät ovat sitten ottelurytmistä riippuen 4-6 kertaa viikossa.       

Vartiamäki on tällä hetkellä erityisen tyytyväinen joukkueensa pelissä siihen, miten on onnistuttu noudattamaan sisäpelitaktiikkaa. Eniten kehitettävää hän näkee ennen kaikkea suoritusvarmuudessa

 

C2 kolmosvahti

Arttu Kivilluoma liimasi palloa kiinni kolmosella viime viikon ottelussa Hyvinkäätä vastaan. 

Juha Vartiamäki teki itse aikanaan mittavan pelaajauran lukkarina, niin superissa kuin ykkösessäkin saavuttaen muun muassa hopeaa (Tiikerit 1998) ja pronssia (SMJ 2004). Lukkarin tontille ei pelipaikan vaativuuden vuoksi tänäkään päivänä ole tungosta varsinkaan superpesistasolla. Oman joukkueen valmennuksen ohella Vartiamäki on antanut lukkarivalmennusta mm. Länsi-Suomen pesiksen järjestämissä koulutuksissa sekä opastanut myös montaa oman seuran lukkarinalkua. Häneltä löytyykin runsaasti keinoja, mitä juniorivaiheessa tulisi tehdä toisin, jotta tulevaisuudessa lukkaritilanne olisi parempi.  

- Ennen kaikkea täytyisi siis opettaa ja harjoituttaa lukkareita ja saada heille paljon eritasoisia pelejä. Tärkeää olisi myös kannustaa ja rohkaista heittäytymään peliin mukaan onnistumaan. Pitää myös uskaltaa epäonnistua. Niitä ei saa murehtia ja pelätä, vaan pikemminkin pitää ottaa oppia tapahtuneista ja jatkaa eteenpäin. Nuoria lukkareita täytyy myös kannustaa ja opettaa harjoittelemaan omalla ajalla

Junioritoiminta pesäpallossa on muuttunut monelta osin niistä ajoista, kun Varre itse oli C-ikäinen. Hän nostaakin esille muutaman esimerkin: 

Ohjatut ja yhteiset treenit ovat lisääntyneet, ottelumatkat ovat pidentyneet. Tätä nykyään myös valtakunnallinen pesisleiri on C-ikäisillekin. Näin ei vielä omana aikanani ollut. 

Talvisin Vartiamäki on toiminut myös Kankaanpään Jääkarhuissa valmennushommissa. Useampi KaMan junioreista on pelannut tai pelaa edelleen jääkiekkoa. Vartiamäki näkeekin kahden tai useamman lajin harrastamisessa nuoren urheilijan kannalta monta etua:

- Useamman lajin harrastaminen tuo monipuolisuutta, kehittää lihaksistoa ja koordinaatiota. Lisäksi se antaa virikkeitä ja vaihtelua sopivasti.

C2 pojat kohtaavat tänään vierasottelussa Loimaan.  Seuraavan kerran pojat nähdään kotikentällä sunnuntaina 5.7 Puna-Mustia vastaan.  

Joukkueessa pelaavat:

Topias Suonpää, Juho Sirén,  Anton Karra, Jonne Mäkinen, Veeti LehtinenJami Mäkinen, Aleksi Pajuniemi, Arttu Kiviluoma, Elmeri Salo, Joe Vartiamäki, Ville Heinola, Matias Kivinen, Juuso Sihvonen, Niko Virtanen 

Pelinjohdosta ja valmennuksesta vastaavat siis Juha Vartiamäki sekä Mara Mäkinen. Joukkueenjohtaja toimii Mia Kiviluoma sekä huoltajana Johanna Vartiamäki. 

Lisäinfoa joukkueesta löytyy nettisivuilta heidän omasta osiostaan: http://www.kankaanpaanmaila.fi/juniorit/c2-pojat

Jarkko Huhtala