Uutiset

KaMan E-pojat hyvässä kehitysvauhdissa

KaMan E-pojat iskevät tällä kaudella Länsi-Suomen aluesarjan ohella myös Pohjanmaan aluesarjassa. Joukkueen pelaajarinki muodostuu 15 pojasta, joista 10 kpl on 04-syntyneitä, 1kpl 05-syntyneitä ja 4 kpl 03-syntyneitä. Suurin osa pojista mahtuu siis pelamaan E-ikäluokassa vielä ensikaudellakin.

Epojat 2015 kotisivu

Joukkue osallistui myös heinäkuun  ensimmäisellä viikolla Siilinjärvellä järjestetylle tenavaleirille.  KaMan E-poikien pelinjohtajan Kristian Rajalan mukaan leiristä jäi  hyvä fiilis:

- Pääasiallinen tavoite oli saada kokemusta kilpailemisesta sekä kasvattavia pelitapahtumia. Leirillä sijoituttiin kymmenenneksi, joka oli pelillisesti hyvä suoritus. Joukkueita oli 51. Näkisin, että tavoitteet saavutettiin ja ehkä jopa jollain osa-alueilla ne myös ylitettiin.

Joukkueen valmennuksen painopisteistä puhuttaessa on avainroolissa Rajalan mukaan lasten liikuttaminen erilaisten pelien ja harjoitusten kautta: 

- Tässä ikävaiheessa hermoston kehittäminen monipuolisten ärsykkeiden kautta on tärkeintä lajiharjoitteiden merkitystä unohtamatta. Tälle kaudelle ei ole asetettu erityisiä tavotteita, koska olemme ns. nuorempi ikäryhmä tänä vuonna summa 

 Talvikaudella joukkueella on ollut lajiharjoituksia 1-2 viikossa ja kesäkaudella 1-4 riippuen pelimääristä viikon aikana. Joukkueen valmennuksesta vastaavat Rajalan ohella  Jukka Uusitalo ja Kai Sillanpää.  Valmennustiimissä kaikki toimivat vuorollaan eri tehtävissä. Tosin pelinjohto on painottunut vähän enemmän Rajalan vastuulle. 

Suurin osa joukkueessa pelaavista pojista siirtyi siis F-ikäluokasta E:hen täksi kaudeksi. Tämä on tarkoittanut, että pojat ovat joutuneet opettelemaan pelaamista heille uusilla säännöillä esimerkiksi palojen laskun suhteen.  Rajalan mukaan tässä ei ole ollut minkäänlaista ongelmaa: 

- 10-11 vuotiaat lapset oppivat paljon enemmän ja nopeammin kuin aikuiset uskovatkaan eli meillä ei ole ollut ongelmia uusien asioiden sisäistämisessä. Uusia asioita on vastaavasti tuotu taktiselle puolelle lisää iän myötä.

Kristian Rajalalta löytyy monen muun KaMan juniorivetäjän tavoin vahvaa pelaajataustaa. Mies pelasi KaMassa Superpesistä neljän kauden ajan ja oli myös voittamassa seurassa toistaiseksi ainutta A-poikien Suomenmestaruutta vuonna 1998. KaMaan on viime vuosina tullut 1990-luvun lopun tavoin menestystä myös vanhemmissa juniori ikäluokissa.  Rajalan mukaan junioritoiminta on ollut KaMassa aina laadukasta, mutta joissain asioissa on menty myös eteenpäin noista ajoista:

-Tällä hetkellä vetäjinä toimivat pääsääntöisesti entiset pelaajat. Mielestäni tämä on suuri voimavara, joka näkyy myös tuloksissa. Nykyään juniorivalmentajat käyvät paljon erilaisilla kursseilla, jotka antavat  perusperiaatteet lasten kanssa toimimisesta sekä juniorivalmennuksesta. Tietyt kurssit ovat myös pakollisia. Ehkä valmennus on nykyään enemmän pitkäjänteisempää yhteistyötä lasten, vanhempien sekä muiden valmentajien kesken  kuin 20 vuotta sitten.

Pesäpallossa yhtenä haasteena on että lapsia saadaan kyllä houkuteltua lajin pariin, mutta heidän pitämisensä toiminnassa mukana muuttuu sitä haastavammaksi mitä vanhempiin ikäluokkiin mennään.  Rajalalta löytyykin oman vahvan käytännön kokemuksen kautta näkemystä siihen millä keinoin lapset sekä nuoret saataisiin jatkamaan pelaajauraansa pidemälle:

- Tärkeätä olisi pystyä luomaan joukkueeseen ja sen ympärille hyvä henki, jossa ovat mukana pelaajat, vanhemmat sekä vetäjät. Toiminta pitää olla läpinäkyvää, rehtiä ja jokaiselle lapselle pitää antaa mahdollisuus olla osana menestyvää joukkuetta. Lisäksi lapsille pitäisi pyrkiä tarjoamaan jokaisen omalle tasolle sopivaa haastetta kaikkina juniori-ikäkausina. Kun joukkueen ympärille muodostuu edellämainittujen elementtien kautta 'imua', lapsen into lajiin säilyy pitkälle tulevaisuuteen.

KaMan E.-pojat näkee seuraavan kerran tositoimissa 27.7 harjoituskentällä pelattavassa aluesarjan ottelussa Pomarkkua vastaan.  Pojat ovat muuten tällä hetkellä sarjassa hienosti piikkipaikalla. 

Loppukauden sarjaohjelma Länsi-Suomen pesiksen aluesarjaan löytyy täältä ja Pohjanmaan aluesarjaan täältä

Joukkueen pelisuorituksista löytyy myös Martti Tikan kuvaamia videopätkiä tämän linkin takaa: https://www.youtube.com/watch?v=bWDV-Ww-Klg

Joukkueessa pelaavat: 

Joona Levä, Aki Mukkala, Aake Rajala, Eetu Heiniluoma, Panu Puisto, Julius Snåre, Santtu Salo, Antti Sillanpää, Kaapo Uusitalo, Eetu Kiviluoma, Hugo Uusitalo, Olli Niemensivu, Samuel Uusi-Luomalahti ja Tuukka Soikkeli.

Valmennuksesta vastaavat siis Kristian Rajala, Jukka Uusitalo ja Kai Sillanpää. Joukkueenjohtajana toimii Jura Snåre ja huoltajana Tero Mukkala. Rahastonhoitajan hommat hoitaa Virpi Salo ja kioskivastaava on Sanna Haapaniemi-Levä

Jarkko Huhtala