Uutiset

Jouni Itävalo valmis johtovastuuseen

Ensimmäiset superpesisottelunsa KaMassa kaudella 2002 pelannut ja Joensuusta kasvattajaseuraansa palannut Jouni Itävalo on urallaan edustanut myös Oulua ja Imatraa.

Jouni Itävalon toi Kankaanpäähän takaisin ennen kaikkea perhesyyt sekä haaste olla mukana viemässä nuorta joukkuetta eteenpäin. 

Alun perin ajateltiin kotona, että kaksi vuotta olisi hyvä mitta Joensuun reissulle. Mestaruuttahan sieltä lähdettiin hakemaan, mutta siltä ei tullut – kaksi mitalia kuitenkin.  Nyt perhetilanne alkaa olla sellainen että ei tuota reissuelämää enää oikein kestä. Meille kun on tulossa perheenlisäystäkin.  Ja eihän sitä halua olla sellaisessa tilanteessa ettei pysty antamaan kaikkea joko perheelle tai pelille. Sen täytyy mennä molemmissa päissä hyvin, että homma toimii.  Minulla on työpaikka myös Kankaanpäässä eli nyt ei tarvitse enää virkavapaita miettiä. Kaiken kaikkiaan siirron myötä pelin ulkopuolinen elämä sujuu helpommin. 

KaMan organisaatio ja nuori joukkue tarjoavat myös hyvän haasteen. Ennen kaikkea siinä mielessä, että saadaan nuoresta joukkueesta mahdollisimman paljon irti ja pystyy siinä sitten samalla auttamaan poikia menemään eteenpäin.

Kulunutta aikaa Pohjois-Karjalassa Jouni muistelee lämmöllä:

Joensuussa oli hienot kaksi vuotta.  Pesis on kovassa nousussa siellä. Organisaatio antoi mahdollisuuden menestyä ja antaa toki edelleenkin. Vaikka tässä on useamman vuoden pelannut, niin aina sitä kuitenkin joka vuosi oppii uutta. Peli kuitenkin kehittyy koko ajan ja sen mukana pelaajankin pitää mennä eteenpäin. 

Joensuun reissulla Itävalo otti myös haltuun uuden pelipaikan etukentällä, jonne mies heti alkajaisiksi istutettiin. Uuteen rooliin sopeutuminen sujui häneen mukaansa suhteellisen kivuttomasti:

Pelinjohdolta tuli päätös pelipaikasta hyvissä ajoin, joten sain silloin talven ajan valmistautua pelaamaan kunnolla. Tietysti paikan omaksuminen vaati pelejä alle. Erilaillahan piti pelata kuin linjassa. Etukentällä kun esimerkiksi liikkumiset tapahtuu vasta lyönnistä.  Vähän aikaa siinä tosiaan meni, mutta sitten kun sen sai haltuun, niin se tuntui omalta jutulta. 

Joensuussa Itävalo oli osa suhteellisen kokenutta joukkuetta. Kankaanpäässä miehen asema joukkueessa on tässäkin suhteessa hyvin erilainen, sillä onhan mies KaMan kokeneinta kaartia.  Tämän aseman muutoksen mies ottaa myös mielekkäänä haasteena:

Jouni

Pitää ottaa johtovastuuta niin sisällä kuin ulkonakin. Täytyy pystyä pelaamaan sellaisella tasolla, että voi olla esimerkkinä nuorille.. Kyllä talvella pystyy vähän vinkkiä heittämään, kun näkee miten pojat harjoittelee. Varsinkin etenijäpuolelle on varmasti jotain annettavaa. Joukkueessa kuitenkin nuoria hyviä poikia, niin onhan se hienoa jos pystyy niitä jotenkin jeesaamaan. 

Tuleva superpesiskausi on Itävalolle jo 16 aikuisten sarjatasoilla. Tänä aikana mies on ehtinyt olla mukana seuroissa niiden eri kehitysvaiheissa.   Superpesiksessä paikkansa nuorella joukkueella vakiinnuttaneen KaMan nouseminen seuraavalle tasolle edellyttää Itävalon mielestä malttia ja kovaa työtä. 

Joukkue on nyt järkevästi rakennettu ja lepää omien junioreiden varassa. Tietysti nouseminen  seuraaville portaille vaatii,  että nuoret jätkät ottaa joka vuosi harppauksia eteenpäin. Kovaa työtä ja halua täytyy tietysti olla. Näkisin että näiden omien juniorien varaan rakennetulla rungolla pärjää pitkälle. Ei tarvitse huippuhankintoja tehdä kunhan vaan mennään maltilla eteenpäin pitkäjänteisellä työllä.  


Jarkko Huhtala