Uutiset

Joni Rytkönen Kankaanpään Mailaan


Mailataituri Joni Rytkönen saapuu Kankaanpään Mailaan Superpesiksessä neljänneksi sijoittuneesta Kouvolan Pallonlyöjistä 1+1 –vuotisella sopimuksella.

 - Ensimmäinen kontakti oli itse asiassa, kun itse soitin tänne. Halusin todella tulla Kankaanpäähän ja täällä oli innostusta ja kiinnostusta myös minua kohtaan. Sopimus saatiinkin tämän jälkeen varsin nopeasti ja ilman ongelmia aikaan, paljasti Rytkönen todellisesta halustaan siirtyä KaMa-paitaan.

Kankaanpään Mailan nuoren joukkueen kehityskaari sekä tulevaisuuden näkymät houkuttelivat nuoren lahjakkuuden oranssipaitoihin. Osansa oli toki myös joukkueen kokeneemmalla ja meritoituneemmalla kaartilla.

 - Viimeinen silaus oli, kun Henri Pulkkinen ja Jouni Itävalo tekivät jatkosopimukset KaMan kanssa. Sitten kun tietää, että joukkueessa on vielä esimerkiksi (Ville-Veikko) Ollin, (Topias) Liljan ja (Valtteri) Kleemolan kaltaisia nuoria ja kehittyviä pelaajia, jotka nousevat piakkoin Superpesiksen tähtipelaajiksi, on vain ajan kysymys, milloin KaMa murtautuu sarjan terävimpään kärkeen, innostui Rytkönen hehkuttamaan myös tulevia joukkuekavereitaan.

Lohjan Louhen kasvatti on pelaajauransa ajan joutunut hakemaan kovempia haasteita suuremmilta pesäpallopaikkakunnilta. Juniori-ikäisenä tie vei lähialueen kovimpaan seuraan Hyvinkään Tahkoon, josta matka jatkui Pöytyän kautta edelleen valtakunnan kovimpaan seuraan Sotkamon Jymyyn. Ensimmäisen Sotkamo-vuoden jälkeen oli vuorossa Kouvola, jossa vierähtikin edelliset neljä kautta, vaikka alun perin etelässä piti viettää yksi kausi vuokralla.

 - Sopimus on mallia 1+1 vuotta, mutta en kyllä vain vuodeksi ajatellut tänne tulla. Katsotaan, miten peli lähtee kulkemaan ja kuinka sopeudun Kankaanpäähän. Tarkoitus on kuitenkin jäädä pitemmäksikin aikaa, paljasti ”Ryde”.

Ryde

Rytkönen Pohjanlinnan vierailulla kaudella 2014.       Kuva: Juha Levonen


Kouvolassa ja aiemmalla urallaan mies on totuttu näkemään ulkopelissä lähinnä lautasen äärellä. Päättynyt kausi alkoi samassa osoitteessa, mutta päättyi jokeripaidassa. KaMasta Rytkönen hakee uutta alkua.

 - Oma kulunut kausi lukkarina oli heikko. Pitkään mietin, mitä sen lukkaroinnin kanssa oikein teen. Lopulta päätin, etten halua sitä kokonaan unohtaa, mutta lähtökohtaisesti en tule KaMaan haastamaan Ville-Veikkoa, vaan haen paikkaa muualta. Talvi näyttää tuleeko se paikka löytymään kopparina vai linjasta.

Sisäpelissä Rytkönen tunnetaan todellisena mailataiturina, jonka lyönnit eivät jätä ketään kylmäksi. KaMakin sai tästä keväällä oman maistiaisensa, kun KaMan kikkavideo-haasteeseen saatiin vastine Kouvolan Pallonlyöjiltä Rytkösen toimesta.

 - Ykköstilanteen purku on ollut pääroolini pitkään, ja eiköhän se ole niin KaMassakin. Meillä on kasassa todella nopea joukkue, jossa on parempia nollaan menijöitä kuin minä. Huolehditaan me Pulkkisen ja Itävalon kanssa, että tilannetta tulee, paalutti vasemmalta lyövä veivailija, joka purki viime kaudella ykköstilannetta peräti 75,4% tehoilla.

Runkosarjassa 12 juoksua lyöneen ja 18 tuoneen monipuolisen pikakiiturin tahti vain kiihtyi pudotuspeleissä, joissa kolmen lyödyn lisäksi mies ehti kotipesään ennen palloa peräti 12 kertaa. Uutta joukkuettansa Rytkönen ei ole vielä tavannut, mutta on kuitenkin keskustellut pelinjohtaja Mika Peltosen kanssa puhelimessa muutamaan kertaan.

 - Olemme ihan vaan jutelleet, tutustuneet ja hieman kertoilleet itsestämme – ja yrittäneet olla kauheasti valehtelematta, letkautti sanavalmis 23-vuotias.

Ryde2

Kaudella 2016 vastatusten, ensi kaudella kohti yhteistä tavoitetta – viedä KaMa mahdollisimman pitkälle syksyn peleissä.       Kuva: Juha Levonen


Noin kolmen viikon kuluttua Kankaanpäähän muuttava pesäpalloilija kehuu Kankaanpään harjoitteluolosuhteita. Odotukset ovat korkealla niin oman kuin joukkueenkin tulevan kauden suhteen.

 - Viime talvena tein Kouvolassa todella kovat testitulokset – elämäni parhaimmat. Tulevana talvena on tavoitteena laittaa vielä hieman paremmaksi ja pysytellä kesällä terveenä. Odotan itseltäni todella loistavaa kautta, ja siihen kun lisätään vielä meidän muut nuoret, niin KaMa voi yllättää tulevalla kaudella monet. Kuka tietää, kuinka paljon menemme eteenpäin, ja voimme löytyä todella korkealta jo ensi kesänä, uhosi Rytkönen.

Myös kankaanpääläisyleisö kerää kehuja. Erityisen paljon Rytkönen hehkuttaa tunnetilaa, joka on jäänyt mieleen Pohjanlinnan vierasmatkoilta. Muistissa on yleisön eläytyminen todella vahvasti kotijoukkueen peliesityksiin voiton ja tappion hetkillä, mitä mailataiteilija kotiyleisöltä haluaakin.

 - Aiemmilla kausilla yleisö on monesti Kankaanpäässä ottanut minut silmätikukseen. Toivottavasti näin on tulevinakin vuosina, mutta hyvällä tavalla. Toivotan yleisön tervetulleeksi seuraamaan hyvää pesistä ja aivan uudenlaisia lyöntejä. Lupaan jotain erityistä ja hienoa kehitellä sekä näyttää katsojille ensi kesänä, lupasi KaMan tuore kasvo pilke silmäkulmassaan.


Jonin pelaajakortti Pesiksen Maailma -sivustolla


-MK