Uutiset

Ennakko: KaMa kohtaa Hyvinkään Tahkon Porissa Kansallispelin Superlauantaissa

 

Kankaanpään Mailan kausi jatkuu lauantaina “kotiottelulla” Hyvinkään Tahkoa vastaan Porin pesäpallostadionilla, eli Erku-Areenalla. Porissa vietetään lauantaina kansallispelin Superlauantaita, kun ennen kello 17 alkavaa miesten ottelua kohtaavat Porin Pesäkarhut ja Manse PP Tampereelta naisten Superpesiksen kohtaamisessa, joka alkaa kello 14. Otteluun on normaalisti ilmainen sisäänpääsy KaMan ja Pesäkarhujen kausi- ja VIP-korteilla, mutta muutoin tapahtumaan myydään yhteislippuja.

Sarjatilanne

Kotijoukkueena kohtaamisessa toimiva Kankaanpään Maila löytyy sarjataulukon sijalta seitsemän, kun 13 otteluun joukkue on kerännyt yhtä monta pistettä. Tasaisessa keskikastissa Hyvinkää löytyy sijalta kymmenen kymmenellä pisteellään. Kymmenessä pisteessä on peräti neljä joukkuetta, joista 12 ottelua pelannut Hyvinkää on korkeimmalla kahden kolmen pisteen voittonsa ansiosta.

Viimeisimmät 3 peliä

KaMa hävisi torstaina Seinäjoen JymyJusseille Ilkka-Areenalla puhtaasti 2-0. Tätä edelsi neljäs voitto putkeen Vatajankosken Energiakentällä, kun Koskenkorvan Urheilijat kaatui 1-0. Edellinen vieraspiste on viime torstailta Imatralta, jossa KaMa hävisi supervuoroparin jälkeen 2-1.

Hyvinkään Tahko on ajautunut neljän ottelun tappioputkeen. Putken ainoa piste tuli viime viikon tiistaina niinikään Imatralta. Tämän jälkeen Tahko hävisi kahdesti kotonaan; ensin Koskenkorvalle 0-1 ja sitten Kouvolan Pallonlyöjille suoraan 0-2.

Kauden kohtaamiset

Halli-SM 4.3.      Hyvinkään Tahko – Kankaanpään Maila 1-0 (3-0, 0-0)

Ennakkoasetelmat

Asetelmat otteluun ovat tasaiset ja sitäkin tärkeämmät. Tasaisessa runkosarjassa sijoilla 7-14 olevat joukkueet ovat keränneet 8-13 pistettä. Tämän porukan kärjestä löytyy Kankaanpään Maila. Hyvinkään Tahko majailee sijalla kymmenen, mutta on kerännyt yhtä monta pistettä kuin toiseksi viimeisenä oleva Alajärven Ankkurit. Panokset tässä ryhmittymässä ovat erittäin kovat, sillä sijalle seitsemän päätynyt joukkue pääsee kaksinkertaisen runkosarjan jälkeen ylempään jatkosarjaan, ja näin varmasti pudotuspeleihin. Alemmassa jatkosarjassa taasen joukkueet kohtaavat toisensa vielä kertaalleen. Tämän jatkosarjan voittaja saa viimeisen pudotuspelipaikan. Viimeiseksi jäänyt tippuu suoraan Ykköspesikseen ja toiseksi ja kolmanneksi viimeisiksi jääneet joukkueet joutuvat putoamiskarsintoihin. Tämän ottelun pisteet ovatkin molemmille joukkueille äärettömän tärkeät – varsinkin kun ne ovat vielä tarjolla päävastustajasta.

KaMa on tasaisesta ryhmästä tällä hetkellä kaikkein vahvimmilla, mutta varaa huokaisuun helpotuksesta ei ole. Hieman kaksijakoisesti sujunut kausi on tuonut voittoja kotikentältä, kun taas vieraissa on ollut hieman vaikeampaa. Mielenkiintoista onkin nähdä, miten tämä kotiottelu vieraskentällä vaikuttaa joukkueen otteisiin – vaikuttaako kotitaika edelleen vai kiusaavatko vieraspelien helpohkot virheet tässäkin ottelussa. KaMalle tärkeintä onkin pystyä ottelussa tasapainoiseen esitykseen. Mikäli joukkue vain pystyy esiintymään ottelussa omalla tasollaan alusta loppuun saakka, on KaMa vahvemmilla ottelun voittajaksi.

Hyvinkään Tahkon kausi on ollut hankala. Nuorennusleikkausta läpikäyvä joukkue on melko vahvasti muutaman pelaajan onnistumisten varassa. Nuoret pelaajat ovat tulleet Superpesikseen mukaan onnistuneesti, vaikkakin peliesitysten heitteleminen ja rutiinin puute on vielä normaalia. Ennakkoluulottomasti kakkoskärjessä esiintyneet nuoret eivät vielä kuitenkaan kannattele joukkuettaan, vaan Tahko on melko vahvasti ykköskärkensä varassa, jossa suurinta roolia vaihtotilanteista kantavat Juha Puhtimäki ja Teemu Nikkanen sekä kotiutuksista jokeri Ville Kero. Mikäli nämä miehet on kuluvalla kaudella saatu kuriin, on Tahko ollut melko aseeton. Tämä tiedetään myös KaMassa, ja ulkopelissä tämä onkin varmasti erityishuomion kohteena.

Kokoonpanot

KaMa on löytänyt ulko- ja sisäpeliinsä nyt sopivan miehityksen, ja mitään suuria muutoksia tähänkään otteluun tuskin on tulossa. Tämän linkin takaa löydät edellisen JymyJussit-ottelun kokoonpanon ja tilastot. Kokoonpanot otteluun julkistetaan kello 12.

Hyvinkään Tahkon kovimmat syksyn menetykset koettiin kärkiporukoille, kun seuraikoni Juha Korhonen vaihtoi Kouvolan Pallonlyöjiin ja Suomen eliittiin kuuluva etumies Iiro Kuosa Joensuun Mailaan. Heitä tuuraamaan joukkue hankki sarjaporrasta alemmas tippuneesta Jyväskylän Kirista Kimmo Carlsonin ja Aku Kettusen. Lisäksi joukkue kiinnitti rinkiinsä suuren joukon omia junioreitaan. Heistä yllättävimmän ja vakuuttavimman nousun kokoonpanoon sekä suureen sisäpelirooliin on tehnyt varmasti Jere Harjuvaara, joka on saanut nyt hoitaa isoa tonttia takakentälläkin Tahkon tärkeimpiin pelaajiin kuuluvan Teemu Nikkasen paikalla tämän hoitaessa vaivojaan jokerinutussa. Tahkon ykkös- ja kakkoskärki ovat olleet melko selkeät jo jonkun aikaa. Ainoastaan Roni Wahl on poukkoillut kokoonpanon ulkopuolella sekä paikoin päävaihtajana joko yhdeksikössä tai jokerina. Tästä linkistä klikkaamalla päset tutkailemaan viimeisimmän Kouvola-ottelun kokoonpanoa ja tilastoja. Tästä ottelusta sivussa kuitenkin olivat Wahl ja Nikkanen, jotka luultavasti Porissa esiintyvät. Lisäksi tuttu etu- ja kärkipelaaja Lauri Vierimaa esiintyy jokeripaidassa keväisen käsileikkauksensa jäljiltä.

Taisteluparit

Sami Joukainen vs. Ville Kero. Pääkotiuttajat, jotka kantavat päävastuun joukkueidensa kotiutustyöskentelystä ovat paljonvartijoina ottelun lopputuloksen kannalta. Hyvin suurella todennäköisyydellä ottelun voittaa sen jokerin joukkue, joka tässä ottelussa onnistuu virkaveljeään paremmin. Tilastoja tutkiessa vahvempi on alkukaudesta ollut Kero, jonka 1+31 lyötyä juoksua riittävät lyöjätilaston kuudenteen tilaan. Joukaisen 0+27 riittää taasen 12:nteen tilaan, mutta viime otteluissa mies on ollut hurjassa vireessä napaten peräti kolmesta viimeisimmästä ottelusta mukaansa ykköspalkinnon.

Juha Puhtimäki vs. KaMa. Puhtimäki on Tahkon pelin sielu, joka pitää onnistua saamaan kiinni niin sisällä kuin ulkonakin. Ulkopelissä hänet lautasen äärellä haastaa Ville-Veikko Olli, jonka täytyy Porin Erku-Areenalla nyt todellakin laittaa parastaan, jotta ei kollegalleen peliesityksissä häviäisi. Toinen pelaaja, jonka Puhtimäki haastaa on Jouni Itävalo, jonka täytyy onnistua olemaan Puhtimäkeä tehokkaampi mailan varressa. Lisäksi mielenkiintoinen seurattava katsojille on varmasti myös se, kuinka nämä joukkueidensa ulkopelin liiderit johtavat joukkojaan ulkopelissä sekä kaarella.

Henri Pulkkinen vs. Teemu Nikkanen. Kopparivaihtajat ovat joukkueidensä tärkeimpiä kotiutustilanteiden luojia. Hieman erilaiset ja erityyliset pelaajat näyttävät, että Superpesiksessä voi onnistua monellakin eri tyylillä. Nikkanen ei loukkaantumisensa vuoksi viime otteluissa kuitenkaan ole ulkokentällä esiintynyt. Viime ottelusta hän puuttui kokonaan, joten mikäli Nikkasta ei tässäkään ottelussa kentällä näy, kannattaa ottaa seurantaan parivaljakko Joni Rytkönen vs. Roni Wahl. Linjassa pelaavien taitoniekkojen kohtaaminen ei jätä ketään kylmäksi, kun he nöyryyttävät sisäpelissä toinen toistaan upeammilla lyönneillä vastustajiensa ulkokenttiä. Mielenkiintoisen aspektin tähän pariin luo myös se fakta, että pelaajat ovat aikoinaan pelanneet useammankin kauden joukkuekavereina paikoin jopa peräkkäisillä numeroilla.

Ottelun ratkaisee

KaMan vireystila. KaMan otteet ovat viime peleissä ailahdelleet laidasta laitaan. Varsinkin koti- ja vierasotteluiden välillä on ollut viime kierroksilla suuri kontrasti. Mielenkiintoista onkin nähdä, miten joukkue esiintyy nyt kotiottelussa vierasareenalla. Normaalilla tasollaan KaMa on kuitenkin kuluvalla kaudella ollut rautainen, mutta esimerkiksi edellisen JymyJussit-ottelun lehdistötilaisuudessa pelinjohtaja Mika Peltonen harmitteli pelaajiensa nukahduksia. Lauantaina olisi oltava hereillä alusta loppuun saakka.

Erityisesti ulkopelissä KaMan ykköstilannepelaaminen on saanut kehuja. Tuo tilanne on myös juurikin Juha Puhtimäen erikoisalaa, ja mikäli KaMa onnistuu tässä ottelussa saamaan Puhtimäen tuossa tilanteessa kiinni, tulee Tahko olemaan erittäin ahtaalla. Tämän lisäksi mikäli Nikkasen ja Keron ei anneta omissa tilanteissaan juhlia, tulee KaMa voittamaan ottelun. Tahko on vahvasti näiden muutaman pelaajan varassa, ja vaikka KaMan pelureilla ei kaikilla vahvin päivänsä olisikaan, pitäisi KaMan onnistua viemään ottelu jo pelkästään laajemman ja tasaisemman materiaalinsa ansiosta, mikäli ulkopeli onnistuu näiden parin pelaajan pimentämisessä.

Pelinjohtaja Mika Peltosen kommentit

 - Lähdemme otteluun hakemaan tasaisuutta omaan suorittamiseemme. Tavoitteena olisi pelata vahvat molemmat jaksot sekä se että pelaamisen jänne kestäisi koko ajan läpi ottelun.

 - Toiveissa olisi, ettei tarvitsisi taas ottelun jälkeen miettiä syitä, että miksi hävittiin, mikä epäonnistui ja miksi kävi kuin kävi. Tätä on jouduttu viime aikoina vähän harrastamaan. Toki nytkin ollaan taas mietitty mitä parantaa, ja tuodaan jälleen tähän otteluun joitain uusia juttuja.

 - Hyvinkää on parantanut selvästi otteitaan vaikean alkukauden jälkeen, ja vastaan asettuukin taas se vaarallinen Tahko. Kyseessä ei ole mikään helppo vastustaja, vaikka sarjataulukko vähän väärän kuvan saattaa antaakin.


Lauantaina Porin Erku-Areenalla vietetään Kansallispelin Superlauantaita! Kello 14 kohtaavat naisten Superpesiksen ottelussa Porin Pesäkarhut sekä KaMa-kasvattien Mira Kolehmaisen ja Anniina Kiviharjun tähdittämä Manse PP. Tämän jälkeen kello 17 alkavassa miesten Superpesiksen kohtaamisessa KaMa ottaa mittaa Hyvinkään Tahkosta. Tervetuloa viettämään pesäpallon juhlapäivää Porin Erku-Areenalle ja kannustamaan KaMa voittoon huipputärkeässä ottelussa!


Tarkempaa tietoa ottelujärjestelyistä sekä lipuista löydät tapahtuman Facebook-sivulta, jonka löydät tästä linkistä.


SoMessa pääset menoon mukaan hashtageilla #SydäntäPeliin #PaluuTulevaisuuteen #Pääskysasento


-MK


P.S. Veikkaus ei ole otteluun vielä omia kertoimiaan asettanut, mutta aikanaan tästä linkistä pelaamalla tuet KaMan junioritoimintaa, ja voit kaunistella oman tilisikin saldoa.


Superlauantai