Uutiset

Ennakko: KaMan juhlavuosi käyntiin Pöytyällä Tahkoa vastaan


Kankaanpään Maila juhlistaa kuluvana vuonna 60-vuotista taivaltaan. Miesten Superpesis-kausi käynnistyy kotiottelulla helatorstaina Hyvinkään Tahkoa vastaan. Kello 15 alkava ottelu pelataan yhteistyöseura Pöytyän Urheilijoiden kotistadionilla, Pöytyän Kymppi-Katto Areenalla.

KaMan kevään harjoitusottelut

KaMa – PöU (MYP) 2-0 (3-1, 4-1)
KaMa – KoU 0-2 (9-11, 1-2)
UP-V (MYP)KaMa 0-2 (1-3, 0-2)
ViVe – KaMa 2-0 (8-1, 10-2)

Ennakkoasetelmat

Ennakkoasetelmat aina kauteen lähdettäessä ovat erittäin kutkuttavat ja odottavat. KaMa solmi yhteistyösopimuksen Pöytyän Urheilijoiden kanssa, ja sen myötä KaMan Superpesis-kausi käynnistyy kotiottelulla Hyvinkään Tahkoa vastaan Pöytyän Kymppi-Katto Areenalla. Ottelussa riittää paikallista väriä, kun KaMan Miikka Riikonen ja Mikko Pauna ovat edustaneet junioriurallaan pitkään Pöytyän Urheilijoita. Lisäksi Pöytyää edusti vielä viime kaudella lukkari Sami Virto, ja hänen lisäkseen PöUn vanhan yhteistyöseuran, Hyvinkään Tahkon, riveistä löytyy pöytyäläisille monta tuttua pelaajaa. Ottelullekaan ei voisi olla juuri jännittävämpiä lähtöasetelmia ajatella, sillä joukkueet ovat toistensa päävastustajia molempien tavoitellessa kaudella 2018 paikkaa ylempään loppusarjaan. Pelinjohtajien ennakkorankingissa joukkueet olivat puolestaan peräkkäisillä sijoilla, kun Tahko rankattiin sijalle 11 ja KaMa 12:nneksi.

Kotijoukkue Kankaanpään Maila kävi syksyllä läpi suurehkoja muutoksia, kun puolet avauskokoonpanon miehistä vaihtui. Joukkuetta on hitsattu yhteen pitkin talvea sekä pelinjohtajaksi palanneen Jukka Karttusen johdolla myös hiottu pelikuvioita. Vaikka KaMan joukkue ei ole Superpesiksen nimekkäin, on joukkue kuitenkin viime kausiin verrattuna muuttunut etenemis- ja lyöntivoimaisemmaksi joukkueeksi. Harjoitusotteluissa ei KaMan otteista ole yllätyksellisyyttä puuttunut, mikä nähtiin varsinkin harjoitusottelussa Koskenkorvan Urheilijoita vastaan. Potentiaalia joukkueessa riittää roppakaupalla, ja onkin mielenkiintoista nähdä, kuinka paljon tuosta potentiaalista saadaan kuluvalla kaudella realisoitua ja kuinka korkealle se riittää. Henki joukkueessa on kuitenkin loistava ja tulevaisuus valoisa.

Vierailija Hyvinkään Tahko joutui viime kaudella tekemään pelaajistoon isoja muutoksia ja leikkauksia, kun taloudellinen tilanne pakotti seuran nuorennusleikkaukseen. Joukkue joutuikin nopealla aikataululla koulimaan kauden 2016 B-poikien Suomen mestareista Superpesis-pelaajia. Moni nuori osoittikin viime kaudella hienoja kehitysaskelia, ja joukkue selvisi lopulta viimeisenä joukkueena aina pudotuspeleihin saakka. Kuluvalle kaudelle joukkue joutui kuitenkin nuorentamaan runkoaan entisestään. Kokeneemmasta kaartista kotiuttajajokeri Ville Kero lopetti ja puolestaan useita kausia joukkueen sisä- ja ulkopelin tuki ja turva, Juha Puhtimäki, siirtyi Joensuun Mailaan. Tahkon sijoitus tuleekin jälleen kuluvana kaunna riippumaan paljon nuorten kehitysaskelista. Kapteeni Keron sekä viime kauden kärkilyöntitilaston voittaja Puhtimäen lähdön tuoma johtajuus- ja kokemusvaje vaatiikin nyt kokeneiden etukenttäpelaajien Lauri Vierimaan ja Kimmo Carlsonin nousua joukkueen henkisiksi tukipilareiksi.

Kokoonpanot

KaMan kokoonpano on viimeisissä harjoitusotteluissa ollut jo melko vakioitu, kun kärjessä on paahtanut Topias Lilja, ja häntä eteenpäin ovat vieneet Mikko Pauna sekä Jouni Itävalo. Kotiutuspuolesta numerolla ovat vastanneet Kari Kellokoski sekä Arttu Vilander. Viimeisissä harjoitusotteluissa KaMa sai myös helpotusta sairastuvalta, kun Mika Ihanamäki palasi pelaavaan kokoonpanoon. Myös talvikaudella loukkaantumisista kärsineen Teemu Utusen tilanne pitäisi olla hyvä. Kokoonpanon mielenkiintoisin kysymys on lautasen äärellä, kun nuori Joona Lehtinen nousi talvikaudella tosissaan haastamaan Sami Virtoa. Jussi Kivelän täydentäessä yhdeksikön, jokeriosastolta löytynevät KaMaan palannut Petteri Kortelainen, Miikka Riikonen sekä nopea pikakiituri Teemu Rouhiainen.

KaMan kokoonpano julkaistaan kotisivuilla pelipäivänä kello 12.

Hyvinkään Tahko sai talven aikana takaisin tärkeän vahvistuksen etukentälle ja kärkeen, kun Lauri Vierimaan viime kaudella loukkaantunut käsi on tullut ulkopelikuntoon. Puhtimäen paikalle kärjen vaihtajaksi ja lukkariksi Tahko hankki KaMassa viime kaudella ihastuttaneen Joni Rytkösen. Kuitenkin viimeisissä harjoitusotteluissa lautasen äärellä on nähty toinen ex-KaMa, Atte Brandt, joka on kantaa isoa vastuuta myös sisäpelissä kotiutuspuolella Ville Keron lopetettua uransa. Tahkolla riittää joukkueessaan nopeita jalkoja sekä mailataituruutta, ja joukkueen suurimmat kysymysmerkit ovat juurikin ohkaisella kotiutusosastolla.

Seuraa heitä

Mikko Pauna, KaMa. Ykköspesiksen viime kauden etenijäkuningas, joka laittoi 70 tuodulla juoksullaan koko Ykköspesiksen historian tuotujen juoksujen ennätyksen uusiksi on ottanut paikkansa KaMassa numerolla kaksi, ja näyttänyt talvikaudella, että viime kauden hurjat tehot eivät olleet vahinko, vaan Pauna on näyttänyt, että tehot ovat siirrettävissä myös Superpesis-tasolle. Yltyykö meno hurjaksi kasvattiseuran yleisön edessä?

Miikka Riikonen, KaMa. Viime kauden Ykköspesiksen lyöjätilaston kolmonen on jatkanut kehittymistään talvikauden aikana. Töitä on tehty erityisesti lyöntivalikoiman kanssa, joka onkin laajentunut ja monipuolistunut huomattavasti. Toisin kuin Paunalle, Superpesis-taso on Riikoselle uusi aluevaltaus. Kuvia on turha lähteä kumartelemaan, ja loimaalainen voi läväyttää heti debyyttikaudellaan kovat tehot tauluun. Hallikaudella jo välähteli, äityykö kotimaisemissa aivan pysäyttämättömään vireeseen?

Mikko Mahlamäki, Tahko. Kotiuttajajokeri ja kapteeni Ville Keron lopetettua on Tahkossa tilausta kovalle lyöjämörssärille, jolta vaaditaan kovia tehoja sekä tasaista suorittamista läpi pitkän kauden. Vuoden 2016 pituuslyönnin mestari oli Tahkolta sikäli mielenkiintoinen kiinnitys, että viime kaudella mies ei esiintynyt pesäpallon ylimmillä sarjatasoilla. Tätä edeltäneetkään kaudet Superpesis-tasolla eivät anna syytä odottaa Keron kaltaista suorittamista. Miehellä on nyt kuitenkin näytönpaikka, jonka Tahko varmasti toivoo Mahlamäen käyttävän.

Teemu Nikkanen, Tahko. Tahkon sisäpelin vaarallisuus on riippuvainen myös tästä miehestä. Kovia tehoja erityisesti vaihtajana pommittanut Nikkanen on esiintynyt harjoituskaudella numerolla kolme, mutta pystyy ottamaan roolia myös kotiuttajana. Tahkon pelinjohtajaksi kuluvalle kaudelle tullut Iiro Haimi pitänee miehen kuitenkin etutilanteen purkajana, sillä kovalyöntisenä ja monipuolisena sisäpelaajana vaihtotilanteissa pallo voi lävähtää jatkeilta kunnarin arvoisesti läpi.

Ottelun ratkaisee

Kauden alussa ratkaisevinta on, kuinka valmiiksi joukkueet ovat saaneet pelinsä harjoituskauden aikana. Hyvin valmistautumisessaan onnistuneelle joukkueelle voi olla kauden alussa tarjolla helpohkojakin pisteitä. Toisaalta taasen, mikäli peli ei lähde heti kulkemaan, voi kauden tehdä itselleen hyvinkin vaikeaksi. Koleissa kevätsäissä pallo ei kuitenkaan vielä lennä kesähelteiden tahtiin, ja pitkän talven jäljiltä kentät eivät kimmoisuusominaisuuksiltaan ole vielä optimaalisessa kunnossa. Tämä tekee sisäpelaamisesta joukkueille vaikeaa, mikä nostaa erityisesti suoritusvarmuuden ulkopelissä erittäin tärkeään asemaan. Vähillä ulkopelivirheillä vastustajan pelaaminen saadaan kevätotteluissa tehtyä erittäin epämukavaksi. Tämän vuoksi ottelun voittaakin se joukkue, jonka räpylä pitää kauden avauksessa paremmin ja joka ei sorru helppoihin ulkopelivirheisiin.

Superpesis-kausi 2018 on täällä! KaMan juhlakausi lähtee käyntiin kotiottelulla yhteistyöseura Pöytyän Urheilijoiden Kymppi-Katto Areenalla helatorstaina kello 15. Kauden avausottelussa otteluisäntinä toimivat Sievin Jalkine sekä Raimo Lalli Oy. Tervetuloa kannustamaan KaMa voittoon!


SoMessa pääset menoon mukaan hashtageilla #KAIKKIpeliin #SydäntäPeliin #Pääskysasento


 -MK