Uutiset

Ennakko: KaMa haastaa sarjakärjen alkusarjan viimeisessä kotiottelussa

 

Superpesis-kausi 2018 on edennyt jo siihen pisteeseen, että KaMa pelaa huomenna torstaina alkusarjan viimeisen kotiottelunsa. Kausi kuitenkin jatkuu vielä tämän jälkeenkin vähintään runkosarjaan kuuluvan jatkosarjan verran. Kaksinkertaisen alkusarjan viimeisessä kohtaamisessa KaMan vastus ei voisi olla juuri kovempi, sillä Vatajankosken Energiakentälle saapuu koko Superpesistä selvällä kuuden pisteen erolla johtava Kouvolan Pallonlyöjät. Hyvävireinen KaMa lähtee ottelusta jahtaamaan kolmatta peräkkäistä kotivoittoa.

Sarjatilanne

Vierailija Kouvolan Pallonlyöjät siis johtaa koko Superpesistä, kun se on hävinnyt 24 pelaamastaan ottelusta vain kaksi. Eroa toisena olevaan hallitsevaan Suomen mestariin, Vimpelin Vetoon, on kuusi pistettä. Kotijoukkue Kankaanpään Maila löytyy Superpesiksen runkosarjasta sijalta 10, kun 24 ottelusta mukaan on tarttunut mukavat 26 pistettä.

Viimeisimmät 3 peliä

Kotijoukkue Kankaanpään Mailan viimeisin ottelu toi plakkariin tärkeät kolme pistettä, kun sarjanousija Haminan Palloilijat kaatui kotona puhtaasti 2-0. Tätä ottelua edelsi raju idän kiertue, kun peräkkäisinä päivinä kovassa helteessä KaMa kohtasi sarjan kärkipäässä viihtyvät Sotkamon Jymyn sekä Joensuun Mailan. Sotkamosta kotiintuomisina oli yksi piste – ensimmäinen Hiukasta sitten kauden 1994. Seuraavana päivänä Joensuussa helle vaati veronsa, ja tuloksena oli 2-0 -tappio.

Vierailija Kouvolan Pallonlyöjät on voittanut kaikki kolme viimeisintä otteluaan puhtaasti 2-0. KPL kaatoi kotonaan Haminan ja Sotkamon sekä viimeisimmässä ottelussaan kävi hakemassa varmasti todella maukkaat kolme pistettä Joensuusta. Huvittavaa on, että KaMan ja Koplan kolme viimeisintä ottelua on pelattu samoja vastustajia vastaan. Näissä otteluissa KPL kaatoi KaMan siis pistein 9-4.

Kauden kohtaamiset

Runkosarja 5.6.   Kouvolan Pallonlyöjät – Kankaanpään Maila 2-0 (11-2, 4-1)      Tilastot

Ennakkoasetelmat

Ottelussa kohtaavat kaksi hyvävireistä joukkuetta, jotka ovat esiintyneet kaudella huomattavasti ennakkoarvioita paremmin. Toki joukkueet taistelevat eri kerroksissa sarjataulukkoa, kun Pallonlyöjät on varmistanut paikkansa ylemmässä jatkosarjassa jo aikapäiviä sitten, kun taas KaMan kausi tulee jatkumaan alemmassa jatkosarjassa. Joukkueiden aiemmassa kohtaamisessa Kovuolassa KPL antoi KaMalle kunnon läksytyksen mättäen itse peräti 15 juoksua samalla, kun KaMa jäi vain kahdeksaan kolmostilanteeseen. KaMan kotiottelu tasoittaa kuitenkin puntteja ja onkin mielenkiintoista nähdä, kuinka kovasti KaMa laittaa sarjakärjelle kampoihin. Pitää kuitenkin muistaa, että esimerkiksi selvä sarjajumbo Oulun Lippo voitti Kouvolan vajaat pari viikkoa sitten kotonaan.

Kankaanpään Mailan kausi on sujunut huomattavasti ennakko-odotuksia paremmin, kun kauden alla KaMaa pidettiin selvänä karsijana – joissakin ennakoissa jopa suorana putoajana. Joukkue on kuitenkin osoittanut nämä luulot vääriksi, ja on edelleen täysillä mukana taistelussa pudotuspelipaikoista. Huomionarvoista myös on, että KaMa on kerännyt jo nyt 24 ottelun jälkeen enemmän pisteitä kuin koko viime kauden 32 ottelun runkosarjassa yhteensä. Pistepussia on aikaa lihottaa edelleen kahdeksan ottelun verran. Matkaa viimeiselle pudotuspeleihin oikeuttavalle sijalle, eli kahdeksannelle tilalle, on vain viisi pistettä, joten tuon taistelun osalta kaikki on edelleen niin sanotusti omissa käsissä.

Kouvolan Pallonlyöjät on keikkunut viime kaudet Superpesiksen kärkipäässä, mutta mitali on silti kiertänyt joukkuetta, vaikka se useampana kautena on päässyt välierissä pelaamaan. Talvella KPL säikäytti pesiskansaa, kun verottaja haki seuraa konkurssiin maksamattomien verovelkojen vuoksi. Seura sai kuitenkin hoidettua ongelmansa, ja kuluva kausi sen jälkeen onkin ollut yhtä tuhkimotarinaa, kun KPL on hävinnyt koko kaudella vain kaksi ottelua, joista ensimmäinen oli toukokuussa Superpesiksen avauskierroksella Vimpelin Vedon vieraana ja seuraava heti perään heinäkuun puolivälissä Oulussa. KaMan monivuotisen päävastustajan, Alajärven Ankkurien, pitkäaikainen pelinjohtaja Matti Iivarinen on tehnyt taikojaan tällä kaudella Kouvolassa, jossa Iivarisen avauskausi pelinjohtajana on nostanut joukkueen ehkä yhdeksi kovimmista mestarikandidaateista.

Kokoonpanot

KaMa hankki juuri Superpesiksen siirtotakarajalla vahvistusta ulkopeliinsä, kun useita vuosia Ykköspesiksen parhaimpiin linjapelaajiin kuulunut Toni Pomell siirtyi Kankaanpäähän yhteistyöseura Pöytyän Urheilijoiden riveistä loppukauden mittaisella sopimuksella. Pomell teki KaMa- ja Superpesis-debyyttinsä menneessä Hamina-ottelussa, jossa mies esiintyi virheettömästi napsien useammankin palon haminalaisista. KaMan kokoonpano on alkanut siis löytää lopullisen muotonsa. Ilman äkillisiä loukkaantumisia tai sairastumisia KaMalla jatkaakin sama miehistö kuin Haminaa vastaan. Kuitenkin numero- ja ulkopelijärjestykseen on luvassa pieniä muutoksia. Tästä linkistä klikkaamalla pääset tarkastelemaan menneen HP-ottelun kokoonpanoa ja tilastoja.

 KaMan kokoonpano julkaistaan Kankaanpään Mailan kotisivuilla pelipäivänä kello 12.

Kouvolan Pallonlyöjien joukkue säilyi syksyn siirtomarkkinoilla oikeastaan täysin samanlaisena kuin se joukkue, joka viime kauden Superpesiksessä sijoittui neljänneksi. Ainoastaan Valentin Ikonen vaihtoi seuraa Kiteen Palloon, mutta hänenkin paikkansa kokoonpanossa otti Konsta Hyötyläinen, joka kuului Kouvolan vakiokokoonpanoon pari kautta sitten. Suurin muutos Kouvolassa tapahtuikin pelinjohtopuolella, kun Matti Iivarinen korvasi Eero Pitkäsen. Iivarisen johdolla useampi kokenut pelaaja pelaakin parasta aikaa elämänsä pesäpalloa. Esimerkkeinä voidaan heittää vaikkapa Sasu Toikka sekä Matti Latvala. Kouvola on viime kierroksilla joutunut tulemaan toimeen ilman loukkaantunutta Toni Laaksoa. Korvaaja Iiro Nokkala ei kuitenkaan ole hidastanut sarjakärjen menoa, kuten tuloksista voidaan päätellä. Tästä linkistä klikkaamalla pääset tarkastelemaan Koplan edellisen Joensuu-ottelun kokoonpanoa ja tilastoja.

Taisteluparit

Kärjet. KaMan Teemu Rouhiaisella on Superpesiksen eniten kärkilyöntejä ykköspesälle, peräti 115 kappaletta. Tuon tilaston toisena majailee juurikin Kouvolan Pallonlyöjien kärki Tommi Mäentausta 108 kärkilyönnillään. Ottelussa siis mittelevät Superpesiksen kaksi parasta kentällemenijää. Kumpi on ottelussa terävämpi ja saalistaa useamman kärkilyönnin?

Tuojat. Paremminkin kotiuttajana aiemmilla kausilla tutuksi tullut KPL:n Sasu Toikka johtaa melko yllättäenkin Superpesiksen tuotujen juoksujen tilastoa. Elämänsä kautta pelaava Toikka on tuonut pelkästään runkosarjassa peräti 56 juoksua tähän mennessä, mikä on enemmän kuin hänen tuodut juoksunsa kolmella edellisellä kaudella yhteensä. Ja tuo siitä huolimatta, että noilta kolmelta kaudelta mukaan laskettaisiin myös Halli SM ja pudotuspeliottelut. KaMalta puolestaan viime kauden Ykköspesiksen etenijäkuningas Mikko Pauna on osoittanut taitonsa myös Superpesiksessä. KaMan tilaston ykköstila 44 tuodulla juoksulla oikeuttaa koko Superpesiksessä komeasti sijalle seitsemän. Paunan ja Toikan väliin mahtuu myös Tommi Mäentausta 53 tuodulla juoksulla. Kuka kolmikosta tuo tässä ottelussa eniten juoksuja?

Kapteenit. Anssi Lammila ja Jouni Itävalo ovat myös joukkueidensa päävaihtajia. Myös Lammila pelaa Iivarisen alaisuudessa hurjaa kautta, sillä hänellä on Superpesiksen eniten kärkilyöntejä yhdelle pesänvälille. Ykköstilanteen purku on onnistunut mieheltä tällä kaudella jo peräti 127 kertaa. Lisäksi hän majailee Superpesiksen kärkilyöntiprosenttien kakkostilalla yli yhden ottelun pelanneista pelaajista. Koko kauden onnistumisprosentti on hurja 75. Edelle kiilaa ainoastaan Vimpelin Vedon Sami Haapakoski. KaMan Itävalo on kerännyt koko kaudella 133 kärkilyöntiä, mikä on 23 kappaletta Lammilaa vähemmän. Kärkilyöntiprosentti on myös komea 67,17. Kumpi joukkueidensa kapteeneista ja tilanteenrakentelun sieluista on ottelussa vahvempi?

Kotiuttajat. KaMan ulkopeli saa ottelussa vastaansa Superpesiksen kovimman haasteen, kun lyöjätilastoa johtava Juha Korhonen (3+106) saapuu Vatajankosken Energiakentälle. Korhosen lisäksi elämänsä kautta pelaava Matti Latvala (8+56) löytyy tilastoista ennen KaMan parasta kotiuttajaa Petteri "Sotkamon upottaja" Kortelaista (1+51). Kortelaisen onkin saatava huomenna tukea laajalta rintamalta, mm. Kari Kellokoskelta, Arttu Vilanderilta ja Miikka Riikoselta, jotta KaMa pystyy taistelemaan ottelun voitosta Kouvolan hurjaa tykistöarsenaalia vastaan. Kuka lyö ottelussa eniten juoksuja? Entä kunnareita? Onnistuuko KaMa puhkomaan kenttää, vai kaunisteleeko kahdeksan kunnarin Matti Latvala tilastojaan?

Ottelun ratkaisee

Ulkopeli. Kuten taistelupareista käy ilmi, molemmilla joukkueilla on erittäin vahvat kärkietenijät sekä tilanteenrakentelijat koko Superpesiksenkin mittapuulla. Kouvolan kotiutusarsenaali on kuitenkin vahvempi sekä laajempi kuin kotijoukkueella, joten KaMa joutuu taistelemaan punttien tasoittamisesta ulkopelin avulla lukkari Joona Lehtisen johdolla. Huomiseksi on luvattu jälleen lämmintä hellesäätä, mikä tarkoittaa sitä, että pallojen ja mailojen kimmoisuusominaisuudet ovat huipussaan. Tämä taas helpottaa lyöjien työtä, sillä pallo kulkee paljon kovempaa ja pomppaa paljon korkeammalle kuin kylmemmällä säällä. Tämä tekee ulkopelaajien työstä haastavaa, ja koko ottelua tuskin tullaan pelaamaan ilman läpilyöntejä.

Juoksuja ottelussa tuleekin varmasti syntymään paljon, mutta silti terävämpää sekä virheettömämpää ulkopeliä pelannut joukkue tulee voittamaan ottelun. Ulkopelaajien täytyy tässä ottelussa osata pelata fiksusti, sillä joskus takavaihtojen estäminen ja yhden juoksun antaminen hyvällä lyönnillä on parempi vaihtoehto kuin yrittää riskillä paloa tai koppia. Näillä säillä kun pallo kulkee sen verran lujaa ja pomppaa sen verran korkealle, että liian riskaabeli juoksun ehkäisemisyritys kostautuu helposti kunnarilla.

Huomenna on siis vuorossa alkusarjan viimeinen kotiottelu. Paljoa maukkaampaa ottelua kaksinkertaisen alkusarjan loppuun tuskin olisi voinut toivoa, sillä vastaan asettuu vain kaksi ottelua koko kaudella hävinnyt sarjajohtaja Kouvolan Pallonlyöjät. Huomenna on siis aika sen kolmannen tappion! Otteluisäntänä toimii Ferramen Oy, ja otteluisännän tuttuun tyyliin kestitsee Lumiainen Oy. KaMa tarvitseekin jälleen kotiyleisönsä vankan tuen ottelussa. Tervetuloa siis kello 18 alkavaan otteluun huutamaan ja kannustamaan KaMa erittäin makeaan voittoon sarjakärjestä!

SoMessa pääset menoon mukaan hashtageilla #KAIKKIpeliin #60v #SydäntäPeliin #Pääskysasento

 -MK

Ottelukaruselli KaMa - KPL