Uutiset

Ennakko: Runkosarjan kotiottelut päätökseen Kiteetä vastaan

 

Kankaanpään Maila pelaa Superpesiksen runkosarjan viimeisen kotiottelunsa sunnuntaina, kun vastustajaksi Vatajankosken Energiakentälle saapuu viimeisen pudotuspelipaikan jo varmistanut Kiteen Pallo-90. Ottelu saattaa olla myös KaMan koko kauden viimeinen, mutta seurattavaa ottelussa riittää, sillä edellisessä Oulu-ottelussa kokoonpanoon paluun tehnyt Henri Pulkkinen pelannee ottelussa kauden kotiavauksensa.

Sarjatilanne

Kotijoukkue Kankaanpään Maila on tällä hetkellä alemman jatkosarjan kolmannella tilalla, mikä tarkoittaa koko Superpesiksessä sijaa 10. Tähän oikeuttavat 30 ottelussa kerätyt 35 pistettä, jolla ollaan tasapisteissä sijaa ylempänä majailevan Hyvinkään Tahkon kanssa. Eroa karsintaviivan alapuolelle Haminan Palloilijoihin on kahdeksan pistettä.

Vierailija Kiteen Pallo-90 on jo varmistanut alemman jatkosarjan voiton, jolla ollaan koko Superpesiksen kahdeksannella tilalla, ja joukkue pääseekin viimeisenä joukkueena pudotuspeleihin, joissa joukkue kohtaa Superpesiksen runkosarjan voittajan.

Viimeisimmät 3 peliä

Kotijoukkue Kankaanpään Mailan kolme viimeisintä ottelua ovat vierasvoittojen sävyttämiä. Haminasta KaMa kävi hakemassa puhtaan 0-2 -voiton, ja tiistaina Alajärven Ankkurit oli Vatajankosken Energiakentälllä KaMaa parempi samoin luvuin. Viimeisimmässä torstaina pelatussa ottelussa KaMa vieraili Oulun Raksilassa, josta tuomisina oli kaksi pistettä 0-1 -voitolla.

Vierailija Kiteen Pallo-90 on voittanut kaikki kolme pelaamaansa alemman jatkosarjan ottelua 2-0 -lukemin, joilla se varmisti jo jatkosarjan voiton ja pudotuspelipaikan, vaikka sillä on edelleen kolme ottelua pelaamatta. Alemman jatkosarjan ensimmäisessä ottelussa KiPa voitti Alajärven Ankkurit kotonaan, toisessa Oulun Lippo Pesiksen vieraissa ja viimeisimmässä ottelussa kaatui Hyvinkään Tahko kotona Rantakentällä.

Kauden kohtaamiset

Alkusarja 27.5.   Kankaanpään Maila – Kiteen Pallo 1-2s (3-0, 1-6, 1-2)     Tilastot
Alkusarja 12.7.   Kiteen Pallo – Kankaanpään Maila 2-1s (5-7, 4-0, 4-2)     Tilastot

Ennakkoasetelmat

Joukkueiden kohtaamiset kuluvalla kaudella ovat olleet erittäin tasaisia, sillä molemmissa pelatuissa otteluissa ratkaisu piti hakea supervuoroparista asti. Kiteen Pallo osoittautui kuitenkin molemmissa otteluissa niukasti paremmaksi. Tasainen on luvassa varmasti sunnuntaisestakin ottelusta, vaikka Kiteellä ei enää juuri panoksia ottelussa olekaan.

Kankaanpään Mailalla sen sijaan panoksia ottelussa riittää, sillä vaikka pudotuspeleihin ei enää ole asiaa, täytyy joukkueen edelleen varmistaa sarjapaikkansa ensi kaudelle. Sen KaMa tekee, mikäli se saalistaa kaksi pistettä kahdella jäljellä olevasta ottelusta. Vaihtoehtoisesti paikka ensi kauden Superpesikseen varmistuu myös, mikäli sarjanousija Haminan Palloilijat menettää kaksi pistettä jäljellä olevissa kolmessa ottelussaan. Muutoin KaMan nuori ja kokematon joukkue on esiintynyt kuluvalla kaudella erittäin ennakkoluulottomasti, jolla se yllättikin monet roikkumalla pitkään mukana pudotuspelitaistossa, vaikka kauden alla joukkuetta veikkailtiin varmaksi karsijaksi, paikoin jopa suoraksi putoajaksi. KaMa onkin viime viikot käyttänyt sopimusneuvotteluihin, joista on julkaistu jo ensimmäisiä jatkosopimuksia, joilla joukkue on kiinnittänyt monia tärkeitä ja keskeisiä palasia tämän kauden joukkueesta kahdeksi seuraavaksi vuodeksi. Kolme jatkosopimusuutista, joissa on julkaistu kuuden pelaajan nimet, löytyvät esimerksiki Uutiset-hakuvalikosta.

Kiteen Pallo-90 on pelannut pelinjohtaja Raimo Braggen johdolla kuluvalla kaudella hienoa pesäpalloa koko rosterillaan vailla erityisen vahvoja erikoispelaajia. Toki Sami Partanen kuuluu sarjan eliittipelaajiin ja nuori Samu-Kalle Varonen on pelannut läpimurtokautensa, mutta muutoin Kiteen joukkue on erittäin tasainen nippu, josta on vaikea löytää erityisiä onnistujia tai epäonnistujia. Joukkue on esiintynyt tasaisesti koko rosterillaan niin sisällä kuin ulkonakin. Alkusarjan jälkeen Kitee jäi niukasti ulos ylemmästä jatkosarjasta, sillä se oli tasapisteissä Pattijoen Urheilijoiden kanssa, mutta joutui lopulta alempaan jatkosarjaan vähempien kolmen pisteen voittojensa vuoksi. Tätä joukkue ei jäänyt kuitenkaan surkuttelemaan, vaan nappasi kolmesta ensimmäisestä ottelustaan kolme komeaa voittoa, ja saa keskittyä nyt pudotuspeleihin jatkosarjan kolmen jäljellä olevan ottelun ajan.

Kokoonpanot

Kankaanpään Mailan kokoopano säilyi melko muuttumattomana viime kierrokselle asti. Ouluun KaMa sai kuitenkin mukaansa odotetun vahvistuksen, kun jo hetken aikaa joukkueen mukana harjoittelemaan päässyt Henri Pulkkinen palasi kokoonpanoon. "Bule" pelasikin hienon ottelun keräten 8 kärkilyöntiä 89% tehoilla ja nappasi KaMan kakkospalkinnon Oulussa. Huomiseen otteluun KaMan kokoonpanoon on luvassa jälleen hieman muutoksia, mutta ilman erityisiä loukkaantumisia tai vaivoja selvää on, että Henri Pulkkinen esiintyy kotiyleisönsä edessä tällä kaudella ensimmäistä kertaa. Ottelu lienee myös "Bulelle" ja KaMalle kauden viimeinen kotiottelu, mikäli joukkue onnistuu pitämään Haminan takanaan. KaMan edellisen Oulu-ottelun kokoonpanoa ja tilastoja pääset tarkastelemaan tästä linkistä.

  KaMan kokoonpano julkaistaan Kankaanpään Mailan kotisivuilla pelipäivänä kello 12.

Kitee ei ole päässyt montaa ottelua pelaamaan täydellä ykkösmiehistöllään. Runkosarjan loppuun joukkue sai kuitenkaan mukaan tärkeän vahvistuksen, kun Topi Hurskainen toipui loukkaantumisestaan kuntoon. Lisäksi jatkosarjassa mukaan kokoonpanoon on tullut myös kärkimies Ville Hämäläinen. Kuitenkin joukkueen tärkein ja nimekkäin pelaaja Sami Partanen, joka kuuluu Superpesiksen etukenttäeliittiin, on ollut viime kierrokset jokeripaidassa. Mielenkiintoista onkin nähdä, millaisen rosterin Kitee Kankaanpäähän raapii kasaan, sillä edellisen Hyvinkää-ottelun voitolla joukkue varmisti paikkansa pudotuspeleihin. Voi siis olla, että kaikki, joilla joukkueessa on vähänkään vaivoja, saavat sunnuntaina huiliaikaa, jotta pudotuspeleissä joukkueella olisi laittaa paras mahdollinen rosteri terveenä kehiin. Nähtäväksi jääkin tuleeko Kitee Vatajankosken Energiakentälle ykköskokoonpanollaan, vai antaako se peliaikaa nuorille tulevaisuuden lupauksilleen. Tästä inkistä klikkamalla pääset kuitenkin tarkastelemaan vierailijoiden edellisen Tahko-ottelun kokoonpanoa ja tilastoja.

Taisteluparit

Henri Pulkkinen vs. Jesse Eskelinen. KaMan kokoonpanoon palannut "Bule" oli Oulussa huippukunnossa eikä Lippo Pesiksen lukkari Kalle-Tapio Huusko saanut Pulkkista kuriin, vaan mies vei etenijöitä eteenpäin paikoin kaksikin pesänväliä kerrallaan. Kahdeksan kärkilyöntiä 89% tehoilla ja kakkospalkinto kielivät siitä, että pitkä pelitauko ei ole Pulkkista haitannut, vaan mies on edelleen huippukunnossa. Miten käy sunnuntaina Kiteen lukkari Jesse Eskelisen Pulkkisen kanssa? Saako Kiteen lukkari KaMan pomppukoneen kuriin?

KaMan ulkopeli vs. Topi Hurskainen. Toinen vahvaa läpimurtokautta Superpesiksen eliittiin pelaava Kiteen peluri on Topi Hurskainen. Varsinkin ykkös-kakkosvälillä mies on ollut välillä pitelemätön siitä huolimatta että loukkaantumiset ovat vaivanneet häntä kauden aikana. Nämä loukkaantumiset myös vesittivät Hurkaisen pelaamisen molemmissa KaMa-otteluissa, joten KaMa kohdannee tässä ottelussa peräti 71,59% sisäpelitehoilla pelanneen Hurskaisen vasta kesän ensimmäisen kerran. Kuinka KaMan ulkokenttä saa kiinni Kiteen vaihtopelin erikoismiehen, joka löytyy koko Superpesiksen kärkilyöntitilastosta sijalta 11?

Jouni Itävalo vs. Sami Partanen. Joukkueiden kapteenit ja tähtipelaajat ovat aina helppo nostaa framille. Niin käy nytkin, sillä Partanen on ollut kauden aikana KaMalle välillä ylivoimaisenkin vaikea pideltävä – sitä hän on toki monelle muullekin Superpesis-joukkueelle. Harmillisesti voi kuitenkin käydä niin, että kapteenien mittelöä ei päästä seuraamaan ulkokentällä Partasen esiinnyttyä viime kierrokset jokeripaidassa. Jouni Itävalo olisi lyönyt sillä puolen kovan haasteen pöytään, sillä KaMan kapteeni on äitynyt kauden loppupuolella hurjaan ulkopelivireeseen pelaten ehkä elämänsä pesäpalloa ulkokentällä. Ulkopelin lisäksi "Sepiä" kannattaa seurata myös sisäpelissä, sillä KaMan parhaan kärkilyöntiprosentin (Superpesiksen 26.) omaavan Itävalon työskentely sisälläkin on ollut mallikasta miehen purkaessa mitä tahansa tilannetta aina nollasta ajolähtöön asti. Kuinka Itävalon käy jokeri Partasta vastaan?

Ottelun ratkaisee

Lataus. Kitee on jo varmistanut pudotuspelipaikkansa eikä sillä ole mitään painetta ottelun lopputuloksen kannalta. Se antaa joukkueelle mahdollisuuden kierrättää myös uusia nimiä kokoonpanossa sekä antaa nuorille pelaajille tulevaisuutta varten Superpesis-kokemuksia. Tämä voi tarkoittaa, että Kiteeltä asti Kankaanpäähän saapuu halukas ja raikas KiPa, joka esittää ennakkoluulotonta pesäpalloa paineiden puuttuessa tyystin ja pelaajien saadessa esittää osaamistaan yleisölle koko rahan edestä. Toisaalta takapaineen puuttuminen voi aiheuttaa myös sen, että pitkä bussimatka vie joukkueesta mehut eikä täyttä latausta enää runkosarjan loppupuolella pitkälle vierasmatkalle löydy.

KaMalla sen sijaan panosta riittää, sillä kaksi pistettä varmistaisi sen, että karsintapelejä ei Kankaanpäässä tällä kaudella nähdä. Suurin nälkä voi olla silti mennyt KaMaltakin, kun tavoiteltu pudotuspelipaikka ei tällä kaudella toteutunut. Vaarana myös on, että kauden loppu menee odotteluksi sen suhteen, että Hamina menettäisi tuon tarvittavan kaksi pistettä. Varmempaa kuitenkin on, että joukkue hoitaa sen itse plakkariin. Kysymyksiä otteluun lähtiessä siis riittää molempien joukkueiden osalta. Tärkein asia lopputuloksen kannalta siis tulee olemaan joukkueiden lataus. Miten he onnistuvat henkisesti vaikeat lähtökohdat kääntämään hyväksi ottelussa? Siinä riittää pähkäiltävää pelinjohtajilla Braggella ja Jukka Karttusella. Huomenna selviää, millaisen ilotulituksen joukkueet oikein Vatajankosken Energiakentällä järjestävät.

Ottelu saattaa olla KaMan kauden viimeinen kotiottelu, joten saavu Vatajankosken Energiakentälle vielä kerran osoittamaan tukesi hienon kauden pelanneelle joukkueellemme! Vauhdin Festivaalien jälkilöylyissä on hieno saapua Vatajankosken Energiakentälle nauttimaan Superpesis-viihteestä, jota saattaa Kankaanpäässä seuraavan kerran olla tarjolla vasta 9 pitkän kuukauden kuluttua. Ottelu lienee myös Henri Pulkkisen kotiavaus, joten tule seuraamaan, miten "Bule" kotiyleisön edessä pitkän tauon jälkeen esiintyy! Siinä samalla on mukava kannustaa KaMa makeaan voittoon kauden päätteeksi! Ottelun parhaat pelaajat palkitsee K-Rauta Kankaanpää. Tervetuloa!


SoMessa pääset menoon mukaan hashtageilla #KAIKKIpeliin #60v #SydäntäPeliin #Pääskysasento

 -MK

Kipa jatko