Uutiset

Ennakko: KaMan käy KeKin kimppuun kotiavauksessaan

 

Kankaanpään Mailan Superpesis-kausi 2019 käynnistyy kotiotteluiden osalta sunnuntaina äitienpäivänä ottelulla sarjanousija Kempeleen Kiriä vastaan. Ottelutapahtuma noudattelee perheteemaa, ja kenttäalueella onkin paljon tekemistä myös perheen pienimmille. Itse ottelusta KaMa lähtee hakemaan kasvojen pesua tappiollisen kauden avauksen jälkeen.

Talvi- ja kevätkausi

KaMan Superpesis-kausi alkoi torstaina vierasottelulla Alajärven Ankkureita vastaan. Hampaaton KaMa joutui taipumaan selvästi avaukseen paremmin valmistautuneen Ankkuri-lauman vieraana puhtaasti 2-0. KaMa on esiintynyt talvi- ja kevätkaudella vaihtelevasti. Paikoin kuitenkin ulkopeli on ollut loistavallakin tolalla, ja suurimmat parannusalueet löytyvätkin sisäpelin puolelta. Tämän voinee kuitenkin odottaa korjaantuvan kauden edetessä, kun KaMa pääsee harjoittelemaan täyspitkillä pesäpallokentillä, sillä Kankaanpään hallitilanne rajoittaa paljon talvikauden tilanteenharjoittelua.

Sarjanousija Kempeleen Kiri räväytti talvikaudella isosti, kun se eteni SM-hallien lopputurnaukseen erittäin kovasta alkulohkosta, jossa se kaatoi Sotkamon Jymyn sekä Pattijoen Urheilijat Raahesta. Lopulta KeKi-miehistön kaulaan ripustettiin pronssiset mitalit, kun Vimpelin Vedolle hävityn välierän jälkeen pronssiottelussa kaatui KaMan alkulohkosta finaaliturnaukseen edennyt Hyvinkään Tahko. KeKin voikin tulevalla kaudella odottaa olevan yllätysvalmis joukkue, joka voi kauden päättyessä löytyä yllättävänkin korkealta sarjataulukosta. Myös KaMa kohtasi harjoituskaudella kempeleläiset päävastustajansa. Etelän harjoitusleirillä Fuengirolassa pelattu harjoitusottelu päättyi KaMan voittoon lukemin 1-0 (0-0, 3-2).

Ennakkoasetelmat

KaMa ja KeKi on ennakoitu kuluvalla kaudella huipputasaiseksi ennakoidun Superpesiksen vieläkin tasaisempaan keskikastiin, jossa taistelu pudotuspelipaikoista käy kuumana. Joukkueiden pitäisi olla siis jo heti alkukaudesta täydessä terässä, jotta elintärkeitä pisteitä pystyttäisiin raapimaan sarjan alusta saakka varsinkin päävastustajilta.

Pelinjohtajien ennakkorankingissa sijalle 11 sijoitetun KaMan hallikausi eteni hyvissä merkeissä, vaikka SM-halleista ei mainittavaa menestystä tullutkaan. Joukkueen päästyä ulkoharjoitteluun Fuengirolan etelän leirille näytti peli jo ajankohtaan nähden todella valmiilta, josta kertoi myös timanttinen ulkopeli juuri KeKiä vastaan harjoitusottelussa. Viimeiset viikot joukkueelle ovat kuitenkin olleet vaikeita erinäisten loukkaantumisten sekä kylmenneen sään vuoksi, joka pakotti perumaan myös kauteen valmistavan harjoitusottelun. Torstaina Alajärvellä nähtiinkin isäntäjoukkueeseen verrattuna valmistautumattomalta vaikuttanut KaMa. Peli kuitenkin parani loppua kohden ja toisen jakson viimeinen vuoropari alkoi lähennellä tasoa, jolla KaMan pitäisi olla kotiavauksessaan nyt heti ottelun alusta saakka.

KeKin talvikausi oli varsinkin tuloksellisesti menestys. Kuitenkin heilläkin on ollut nyt keväällä samankaltaisia vaikeuksia kuin KaMalla. Joukkueen iskukykyä on siis hivenen vaikea arvioida, sillä sunnuntain ottelu on myös KeKin kauden avausottelu. KaMan selväksi eduksi otteluun lähtiessä voikin laskea tuon, että alkukankeus pitäisi olla takanapäin ja parannuskohteita on päästy työstämään jo pari päivää. KeKin valmius- ja vireystila ovat jossain määrin varmasti epäselviä myös joukkueelle itselleen, ja tämä KaMan pitäisi onnistua käyttämään sunnuntain perheottelussa täydellisesti hyväkseen, sillä nyt olisi mainio tilaisuus raapia pisteitä KaMan edelle seitsemänneksi pelinjohtajien ennakkorankingissa sijoitetulta KeKiltä.

Kokoonpanot

KaMa joutuu lähtemään otteluun ilman kauden alla harjoitusottelussa loukkaantunutta Niko J. Korhosta. Lisäksi mm. Joona Anttila, Teemu Utunen ja Joonas Peltomäki olivat tänään Pöytyän Ykköspesisjoukkueen mukana, joten odotettavissa on, että KaMa lähtee KeKi-otteluun samalla miehistöllä kuin Alajärveäkin vastaan. Joitain muutoksia lienee kuitenkin tulossa tuon pelaavan miehistön sisällä varsinkin verrattuna tähän Alajärvi-ottelun aloittaneeseen kokoonpanoon.

 KaMan kokoonpano otteluun julkaistaan kotisivuilla pelipäivänä kello 11.

Sarjanousija KeKin riveistä löytyy useita kankaanpääläisyleisölle tuttuja nimiä eikä vain joukkueiden pitkän ja lämpimän historian vuoksi. Kirin riveissä nimittäin pelaavat KaMa-kasvatti Juhani Ojala, useita kausia KaMaa juniori- ja edustustasolla edustanut Valtteri Kleemola sekä KaMan sarjanousukaudella pääkotiuttajajokerina häärinyt Matti Korhonen. Muutoinkin joukkueen riveistä löytyy edelleen myös useita keskeisimpiä pelaajia KeKin edelliseltä Superpesis-kaudelta, jolloin KaMa tiputti kempeleläiset Ykköspesikseen ikimuistoisen uusintaottelun jälkeen. Lisäksi joukkue vahvistui syksyllä PattUsta saapuneella entisellä lyöjäkuninkaalla Ossi Meriläisellä sekä lukuisilla pelaajilla Oulun Lippo Pesiksestä, joka viime kauden päätteeksi tippui Superpesiksestä ja teki konkurssin. KeKin ykkösmiehistöä ja sen koostumusta voit tarkastella vaikkapa tästä linkistä klikkaamalla. Linkki vie KeKin SM-hallien pronssiottelun kokoonpanoon, joka tuskin on kovin kaukana myöskään huomenna Leppäkoski Areenalla esiintyvästä vieraiden kokoonpanosta.

Seuraa heitä

Arttu Ruuska, KaMa. KaMan riveihin syksyllä siirtynyt Ruuska on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt voittamaan jo jokusen Suomen mestaruudenkin Vimpelin Vedon riveissä. Tulevaisuuden supertähdestä tulee olemaan KaMalle iloa vielä tulevillakin kausilla, mutta kankaanpääläisyleisön kannattaa ottaa mies seurantaan heti avausottelusta lähtien. Kevätkausi on ollut Ruuskalle vielä hitusen hankala, mutta ehkäpä ketsuppipullo aukeaa huomenna kotiavauksen kunniaksi?

Aleksi Pajuniemi, KaMa. Superpesiksen portteja kolkutellut himoharjoittelija olisi murtautunut KaMan kokoonpanoon jo viime kaudella ilman kauden alla tullutta ikävää loukkaantumista. Nyt mies kuitenkin löytyy 2-kopparin tontilta, ja kaiken sujuessa odotetusti tullee olemaan ensimmäinen KaMan vakiokokoonpanoon murtautunut 2000-luvulla syntynyt pelaaja. KaMan omasta kasvatista tulee olemaan joukkueelle paljon iloa vielä tulevaisuudessakin, mutta kotiyleisön kannattaa ottaa mies seurantaan jo nyt ja hämmästellä tämän potentiaalia.

Markus Keski-Petäjä, KeKi. Viime kaudeksi Kempeleelle Ylivieskan Kuulasta siirtynyt Ruuskan ikätoveri murtautui nimekkäässä Ykköspesis-joukkueessa KeKin ykköskärkeen sekä tärkeimpien pelaajien joukkoon. Sama on jatkunut nyt Superpesis-miehistössäkin, kun Keski-Petäjä esitti mahtavia otteita vaativilla numero 3:n sekä 2-polttajan paikoilla SM-halleissakin. Tänä kesänä voi siis olla edessä läpimurto pesäpalloilijoiden eliittiin, ja kankaanpääläisyleisönkin kannattaa laittaa mies seurantaan.

Onni Määttä, KeKi. Sotkamolaisen pesisputken läpikolunnut Määttä vastaa KeKin tilanteenrakentelusta numerolla 2 ja onkin paljonvartijana yhdessä Keski-Petäjän kanssa. Määttä kehittyi valtavasti Ykköspesiksessä ja kolkuttelee tällä kaudella Superpesiksen vaihtajaeliitin ovia. SM-hallien vakuuttavat tilastot antavat luvan odottaa vahvaa kesää. Mikäli talvikaudella nähty tehokkuus vaihtotilanteissa jatkuu, voidaan Kempeleellä myhäillä tyytyväisenä, sillä Meriläisen, Korhosen ja Marko Pelkosen luoma kotiutusosasto on yksi Superpesiksen vaarallisimmista ja tulee tekemään tuhoa, mikäli Jani Lassila, Määttä ja Keski-Petäjä onnistuvat luomaan jatkuvasti tilannetta vähillä paloilla.

Ottelun ratkaisee

KeKin valmius. Kuten todettua, sunnuntain ottelu on KeKin kauden avausottelu, joten hyvin paljon ottelun lopputuloksesta ratkaisee se, millaiseen vireeseen KaMassakin aikoinaan pelannut vieraiden pelinjohtaja Antti Vihtkari on saanut joukkueensa viritettyä.

Torstai osoitti kankaanpääläisille sen, että varsinkin alkukaudella erot joukkueiden valmistautumisessa näkyvät raa'alla tavalla tulostaululla. Onko KaMa siis onnistunut iskemään kiinni ja korjaamaan torstaina todetut ongelmat? Mikä on KeKin valmius kauden avaukseen sekä vireystila pitkän bussimatkan jälkeen? Näiden asioiden takia otteluun lähdettäessä etu on KaMalla, mutta lopulta ottelun ratkaisee se, kumpi joukkue on valmistautunut otteluun paremmin sekä tehnyt enemmän oikeita asioita viimeisen viikon aikana. KaMalla on ollut aikaa tehdä korjausliikkeitä torstaista asti, kun taas KeKi joutuu lähtemään otteluun "kylmiltään".

Pelinjohtaja Jukka Karttusen kommentit

 – Alisuoritimme torstaina Alajärvellä pahasti, josta tappio myös johtui. Tämän vuoksi katseet on täytynyt kääntää nopeasti sunnuntaihin. Torstai-iltana piti etsiä nopeasti asiat, joihin meidän on reagoitava ennen sunnuntaita, ja ne löytyivät videolta melko helposti. Huomenna vielä tarkennamme muutamia asioita, mutta muuten kaikki pitäisi olla valmista ottelua varten.

 – Tähän otteluun meillä on hieman paremmat lähtökohdat senkin vuoksi, että pelasimme KeKiä vastaan jo Espanjassa, ja joukkue on sikäli tuttu myös pelityyliltään. Huomenna ottelun voittaakseen pitää varmasti tehdä useampi juoksu per jakso. 1-2 juoksua jaksoa kohden tuskin riittää, sillä KeKillä on erittäin lyöntivoimainen ja taitava sisäpelijoukkue, jossa on tämän lisäksi vielä kohtuullisen paljon etenemisvoimaakin.

 – Yritetään vastata KeKin kovaan iskuun sekä iskeä itse heidän heikkoihin kohtiinsa. Lukkari Lassila on vaarallinen, ja häntäkin vastaan pitää huomenna hieman pelata. Varsinkin kaaripelissä meidän pitääkin olla paljon tarkempia ja parempia kuin Alajärvellä. Etukenttä sekä koppariosasto ovat ennakkoon KeKin heikoimpia osa-alueita, mutta niitäkin rokottaaksemme pitää meidän pystyä lyömään huomenna laadukkaasti.

Huomenna päräytetään siis käyntiin kotiottelut kauden 2019 osalta! Tulevalla kaudella alle 17-vuotiaat pääsevät KaMan otteluihin ilmaiseksi sisään, ja huomisessa ottelussa äitienpäivän kunniaksi 150:lle ensimmäiselle äidille KaMa tarjoaa munkkikahvit. Lisäksi perheottelu-teemalla kulkevassa kotiottelussa on paljon tekemistä myös perheen pienimmille aina pomppulinnasta ja kasvomaalauksesta lähtien! Tervetuloa siis Leppäkoski Areenalle kannustamaan KaMa voittoon kello 17 alkavassa kotiavauksessaan!


-MK


perheottelu