Uutiset

Tilannekatsaus Kankaanpään Mailan toiminnasta

Kankaanpään Maila on 62 vuotta vanha seura, jolla on takana jo 30 kautta korkeimmalla sarjatasolla. KaMa on myös tällä hetkellä ainut palloilujoukkue miesten kesälajeissa pääsarjatasolla Satakunnassa. Vahvan juniorityönsä kautta KaMa liikuttaa n. 150 lasta ja nuorta joka vuosi. 

Lähes ainoana miesten superpesiksen seuroista KaMaa pyöritetään talkoopohjalta. Seuran johdossa ja hallinnossa ei ole siis yhtään palkallista henkilöä. Tiukka kustannuskuri on ollut olennainen osa KaMan johtamista jo pitkään ja niinpä esimerkiksi superpesisjoukkuetta on rakennettu viimeisen kolmen vuoden aikana pitkäjänteisesti ja maltilla. Joukkueen pelaajabudjetti onkin ollut kaudesta 2014 lähtien aina Superpesiksen kolmen pienimmän seuran joukossa. Tämä hetken Superpesisjoukkueen ringistä yhdeksän pelaajaa on KaMan omia kasvatteja. Vahvaa juniorityötä Kankaanpäässä on tehty jo kauan: Kaudella 2019 KaMa oli kaikista seuroista kasvattanut eniten pelaajia Superpesikseen, sillä peräti 14 pesäpalloilijaa oli aloittanut uransa Pohjois-Satakunnassa. 


KaMan toiminnassa on ollut viimeisten vuosien aikana monella tasolla positiivinen suunta. Vuosikymmenen alun tappiollisten vuosien jälkeen seuran taloutta on saatu vietyä vähitellen parempaan suuntaan. Esimerkiksi vuosilta 2017-2019 on takana kolme positiivista tilinpäätöstä. Urheilullisella puolella on myös onnistuttu parantamaan tasoa, sillä sijoitus sarjataulukossa on parantunut vähitellen kahden viimeisen kauden aikana ja siten paikka Superpesiksessä on saatu vakiinnutettua. Myös yleisöä on lähtenyt paremmin liikkeelle kotiotteluihin, sillä katsojakeskiarvo on noussut esimerkiksi kauden 2017 914 katsojasta viime kauden 1172 katsojaan. KaMan kotiotteluissa yleisöä käy ydinalue Pohjois-Satakunnan lisäksi myös muualta Satakunnasta sekä jonkin verran naapurimaakuntienkin puolelta. Viime kaudella seura työllisti Superpesiksen ottelutapahtumissaan 15 paikallista nuorta muun muassa kioskimyynti ja toimitsija tehtävissä. KaMan junioritoiminnan vetovoima on ollut myös kasvussa, sillä esimerkiksi pesiskouluun osallistui viime vuonna peräti 80 lasta. 

 
Vallitseva koronakriisi vaikuttaa monella tapaa myös Kankaanpään Mailan toimintaedellytyksiin. Suomen hallituksen linjaamien toimenpiteiden myötä julkisia kokoontumisia on rajoitettu tällä hetkellä 13.5 saakka. Lisäksi kaikki Kankaanpään kaupungin liikuntatilat ja kentät ovat suljettu 31.5 saakka. Pesäpalloliiton päätöksellä myös Superpesiskauden aloitusta on viivytetty ainakin kuukaudella 2.6 saakka. On olemassa myös mahdollisuus, että Superpesiskausi käynnistyykin vasta heinäkuun alussa tai tilanteen kehittymisen mukaan jopa myöhemmin. 


KaMan rahoitus perustuu usean muun suomalaisen palloiluseuran tavoin kahteen tulonlähteeseen eli yhteistyökumppanimyyntiin ja ottelutapahtumista saataviin tuottoihin. Perinteisesti juuri käynnissä oleva aika on ollut seuran kumppanimyynnille kaikista aktiivisinta aikaa. Koronakriisi on ymmärrettävästi vaikuttanut vahvasti myös Kankaanpään Mailan markkina-alueella sijaitsevien yritysten talouteen ja tukimahdollisuuksiin, joten olemme tällä hetkellä 100 000 euroa perässä budjetoitua kumppanimyyntiä. Urheiluseurat toimivat kassavirtataloudessa, joka tarkoittaa, että yhteiskumppanin sisään tulevalla rahalla katetaan vuotuisia kustannuksia. Näin KaMa on tällä hetkellä ajautumassa erittäin pahaan kassakriisiin. Seurassa toivotaankin, että toimittajat ja yhteistyökumppanit ymmärtäisivät tämän haastavan tilanteen. 


Edellä mainittujen seikkojen vuoksi Kankaanpään Mailan oli pakotettu superpeisjoukkueen pelaajien ja valmennuksen palkanmaksu on keskeyttämiseen toistaiseksi 1.4.2020 alkaen. Seura on pyrkinyt järjestämään väliaikaista työtä pelaajistolleen heidän tarpeidensa mukaan. Tämän hetken tilanteen mukaan kaksi onkin näiden myötä työllistynyt. Myös kaikkia muita pelaajistoa tilannetta auttavia toimenpiteitä mietitään seurajohdossa koko ajan. Palkan maksun keskeyttämiselle pyritään luomaan edellytykset seuran selviämiselle taloudellisista haasteistaan.


Taloudellisesti vaikean nykytilanteen vuoksi seuran tulevaisuus on epävarma. Vaikeita aikoja on Kankaanpäässä toki ollut ennenkin ja niistä on aina joillain keinoilla selvitty. Nytkin seuralla on käynnistynyt tai käynnistymässä erilaisia tukitoimenpiteitä, kuten fanituotemyyntiä ja lähiaikoina lanseerattavan epätavallisen kausikortti kampanja.

Taistelutahtoa siis Kankaanpäästä löytyy, kuten seuran edustusjoukkueen kapteeni ja oma kasvatti Jouni Itävalo asian kiteyttää:


Kaikki tässä tehdään sen eteen, että ollaan valmiita pelaamaan KaMan puolesta, kun pelit taas käynnistyvät. Pelkästään kentällä taistelemalla tästä ei eteenpäin kuitenkaan mennä, vaan tarvitaan vahvaa yhdessä tekemistä koko KaMayhteisöltä ja tukea yhteistyökumppaneilta.


KaMassa siis toivotaan, että jokainen pesissydämen omaava kannattaja ottaa mahdollisuuksiensa mukaan osaa seuran auttamiseen