Uutiset

KaMan vieraaksi ylivoimainen sarjakärki Vimpelistä

 

Kankaanpään Maila kohtaa torstaina ex-KaMa Tomi Niskasen luotsaaman Vimpelin Vedon, joka on ollut kuluvalla kaudella hirmuiskussa. Ottelu on molempien joukkueiden viimeinen ennen lyhyttä Tampereen Itä-Länsi -viikonloppua, jonka jälkeen ViVe pääsee iskemään kolmen kotiottelua putkeen, kun taas KaMa lähtee Pohjois-Karjalan kiertueelle. Ottelu Kankaanpää Areenalla alkaa kello 18.

KaMan Superpesikseen nostanut Tomi Niskanen on saanut Vimpelin Vedon kuluvalla kaudella hirmuliitoon. Se on pelannut 16 ottelua, joista se on hävinnyt vain yhden ja senkin vasta jatkopalloilla. Nollille Vimpeliä ei ole jättänyt kukaan, kolme pistettä se on napannut mukaansa peräti 12 kertaa. Kuvaavaa onkin, että sillä on sarjataulukossa jo kahdeksan pisteen kaula toisena majailevaan Sotkamon Jymyyn siitä huolimatta, että ViVe on pelannut ottelun kainuulaisia vähemmän.

KaMa painii tällä hetkellä hankalan loukkaantumis- ja poissaolosuman kanssa. Edellisestä ottelusta Tahkoa vastaan sen riveistä puuttui peräti seitsemän pelaajaa, ja 19:stä KaMaa kuluvalla kaudella edustaneesta pelaajasta yli puolet on joutunut jättämään ottelun tai useamman väliin viimeisen viikon aikana. Turbulenssi on syössyt KaMan myös kuuden ottelun tappioputkeen, vaikka todettava on myös, että KaMan omat juniorit ovat paikanneet poissaoloja hienoin ottein. Kuluvana kaunna kerätyt kuusi pistettä oikeuttavat sarjataulukossa sijalle 12.

Erityisen hurjana vierailija Veto on ollut tällä kaudella sisäpelissä. Se on lyönyt jo 176 juoksua eli 11 ottelua kohden. Esimerkiksi KaMan luvut yhtä monen pelatun ottelun jälkeen ovat 52 ja 3,25. Vimpelin hurjaa lyötyjen määrää alleviivaa myös se, että toiseksi eniten juoksuja lyönyt Kempeleen Kiri on iskenyt niitä 42 vähemmän yhtä monessa pelatussa ottelussa. Myös ViVen ulkopeli on ollut kuluvalla kaudella hyvää, vaikka se onkin päästänyt juoksuja ottelua kohden "vasta" kolmanneksi vähiten. Tiiviimmät ulkokentät löytyvät Sotkamolta ja Kouvolan Pallonlyöjiltä.

Vimpelin hurjat sisäpeliluvut näkyvät myös pelaajien henkilökohtaisissa tilastoissa. Esimerkiksi lyötyjen tilastosta ViVen kotiuttajajokerit löytyvät sijoilta kaksi ja neljä. Seinäjoelta Vimpeliin kuluvalle kaudelle siirtynyt Jukka-Pekka Vainionpää on lyönyt 1+52 juoksua, viime kauden lyöjäkuningas Janne Mäkelä 1+41. Kärkilyöntitilaston piikkipaikoilta löytyvät kuudentena oleva Vainionpää sekä toisena 96 kärkilyönnillä oleva Elmeri Anttila. Erityisen hurjaa meno on kuitenkin tuotujen tilastossa, jossa vimpeliläiset miehittävät sijoja 3-6 järjestyksessä Mikko Kanala, Olli Heikkala, Mikko Vihriälä ja läpimurtokauttaan pelaava nuori Aleksi Lassila.

291999515 460301022767244 7194231175842891635 n

Joonas Peltomäki on johtanut tällä kaudella KaMan uuden oman pelaajasukupolven esiinmarssia. Hän iski kunnarin harjoitusottelussa Vimpeliä vastaan. Toistuuko temppu torstaina, kun virallinenkin kunnaritilasto tuli avattua Hyvinkäällä? Kuva: Juha Levonen

KaMan kokoonpano elää jälleen tähän otteluun. Varmasti ottelusta sivussa ovat Teemu Rouhiainen, Teemu Utunen, Henri Itävalo, Henri Pulkkinen, Perttu Olli sekä Joona Anttila. Myös Juho Peltoniemen visiitti KaMa-paidassa jäänee yhden ottelun mittaiseksi. Sen sijaan Arttu Vilander saadaan tähän otteluun takaisin kokoonpanoon. Lisäksi mukana nähdään jo 20:s kuluvalla kaudella KaMaa edustanut pelaaja, kun uusi lainapelaaja tekee ensiesiintymisensä.

 – Toivottavasti sairastelijoita palaisi ruutuun Itä-Länsien jälkeen. Myös Pulkkinen palaa ensi viikolla mukaan, mutta Vilander lienee sitten lopun heinäkuuta sivussa. Toivottavasti kuitenkin ensi viikolla miehiä olisi ehkä jo vähän enemmänkin mukana ja käytettävissä, toteaa KaMan pelinjohtaja Mika Kulmala toiveikkaana.

Haastava tilanne ei kuitenkaan ole aiheuttanut joukkueen sisällä epätoivoa tai muita negatiivisia tunteita.

 – Ei tilanne kauheasti pelaajiin ole vaikuttanut, kun eihän tässä oikein voi kuin vain tunnustaa tosiasiat, että meillä on juuri nyt vähän haasteita, kertoo "Kume".

 – Pelaajat ovat keskenään puhuneet ja vähän on palaveerattukin, että tämä tilanne pitää nyt ottaa haasteena. Meillä on paljon nuoria pelaajia mukana, jotka pelaavat nyt ensimmäisiä ottelujaan Superpesiksessä. Heidän pitää nyt opiskella, minkälaisia suorituksia onnistuminen Superpesiksessä vaatii sekä miten tilanteita käännetään itselle voitokkaiksi, hän jatkaa.

Myöskään kokeneemmat pelaajat eivät voi tilanteessa välttyä opiskelulta tai muutenkaan luistaa vastuustaan.

 – Myös kokeneemmat pelaajat joutuvat nyt pelaamaan vähän normaalista poikkeavilla pelipaikoilla. Heidänkin pitää opiskella ja nostaa rimaa uudella pelipaikalla niin, että suoritukset olisivat voittavia. Kokeneiden pelaajien pitää nyt myös näyttää 24/7, miten hommaa viedään eteenpäin ja toimitaan kentällä sekä sen ulkopuolella, tietää "Kume" kertoa.

Haastava tilanne ja tappioputki voivat käydä nopeasti henkisesti raskaiksi. Kulmalan mukaan tästä ei kuitenkaan voi rakentaa pään sisällä liian suurta huolta tai ongelmaa. Asiat on tehtävä omalla painollaan sekä peliä kehitettävä askel ja asia kerrallaan.

 – Se pitää myös kaikkien myöntää, että kentällä ei voi onnistua aina, mutta esimerkkiä ja vastuunkantoa nyt vaaditaan. Kuormaa tästä tilanteesta ei saa tehdä itselleen, mutta kokeneempien pitää näyttää nyt mallia ja auttaa nuorempia monessakin asiassa. Tässä ei ole nyt oikotietä onneen, vaan jokaisen on omassa tekemisessään nyt nostettava rimaa.

Kulmala on myös ylpeä joukkueensa nuoriso-osaston esiinmarssista sekä otteista uuden tilanteen edessä. Joe Vartiamäki on onnistunut suorittamaan hyvällä tasolla ykköskärjessä ja polttolinjassa. Eeli Uusitalo puolestaan näytti nälkää ja kykyä tuomalla avausjuoksun karkaamalla Teemu Isokedolta kopin pudotuksella. Hienoista otteista kielivät myös, että Uusitalo kantoi kultakypärää edellisessä ottelussa, Vartiamäki tässä ViVe-ottelussa. Heidän lisäkseen Joonas Peltomäki murtautui kokoonpanoon jo talvella ja iski edellisessä Tahko-ottelussa uransa ensimmäisen kunnarin.

291899860 460301736100506 8939452696853269525 n

Takakentän herra ja hidalgo Arttu Vilander palaa rikospaikalle yhden ottelun poissaolon jälkeen. Tämä lienee kuitenkin viimeinen kerta ennen elokuuta, kun kotiyleisö pääsee nauttimaan hänen näyttävistä otteistaan. Kuva: Juha Levonen

KaMan omien kasvattien lisäksi unohtaa ei myöskään sovi, että lukkari Rasmus Paananen pelaa myös ensimmäisiä otteluitaan Superpesiksessä, vaikka debyytti onkin jo aiemmilta kausilta taskussa. Hän esiintyi viime viikolla myös loistokkaasti oudommalla pelipaikalla linjassa. Oudohkon tilanteesta tekee myös se, että näiden nimien myötä joukkueen kuopus Perttu Olli ja vasta toista kauttaan Superpesiksessä pelaava Antti Kortteenperä ovat sitä KaMan kokeneempaa kaartia.

 – Nuoret saavat nyt tärkeitä otteluita alle, ja on ollut kyllä mahtava nähdä, että heillä on ollut todella hienoa yritystä, vaikka tulos välillä onkin aika karu. Tässä olisi voinut selkä suoristua ja itse kukin olisi voinut alkaa etsiä selityksiä ja tekosyitä tilanteelle, mutta sellaista ei ole ollut, vaan yritystä on riittänyt loppuun asti, kuten kuuluukin. Meillä ei nyt vain ihan ole riittänyt, mutta yritystä on kyllä ollut ja se on ollut todella hyvä asia jatkon kannalta, näkee "Kume" positiivisia asioita joukkueen tekemisessä.

KaMa onnistui kauden alla harjoitusottelussa voittamaan Vimpeliltä jakson ja venyttämään ottelun aina kotiutuslyöntikilpailuun saakka. Pesiskesä on kuitenkin ylittänyt jo runkosarjan puolivälin ja huomenna kohtaavat joukkueet ovat toistensa vastakohdat. Vimpeli on saanut myllyttää terveellä kokoonpanolla mielin määrin voitosta voittoon ja kehittää peliään. KaMalla tilanne on kaikilla mittareilla täysin päinvastainen, mutta omat nuoret tulevat antamaan jälleen huomenna kaikkensa KaMa-logolle. Parhaimmassa tapauksessa se voi riittää kovaan keskikesän pesisyllätykseen.

 – Huomenna nähdään, kuinka Vimpelillä paukkuu. Toivottavasti mahdollisimman paljon ihmisiä tulee nauttimaan pelistä, koska Vimpeli on kyllä loistoesimerkki jokaiselle pesisihmiselle huippuseurasta, joka on käytännössä oman kylän joukkue. Siinä on upea esimerkki muillekin mitä omilla pojilla sekä Vainionpäällä voi saada aikaan. Ei tarvitse paljon ostella pelaajia, kun sieltä nousee koko ajan uusia omia poikia Superpesikseen kovalle tasolle. Se on kyllä erittäin kunnioitettava juttu hienolta joukkueelta ja hienolta seuralta, naulaa "Kume" ihaillen haastattelun lopuksi.

Kerran vielä ennen Itä-Länsi -viikonloppua! Tomi Niskasen Vimpeli saapuu sarjan piikkipaikalta Kankaanpää Areenalle mittaamaan KaMan nuoren joukkueen vireen. Kello 18 alkavaan pesäpallojuhlaan ennakkoliput myy Tiketti. Tervetuloa kannustamaan KaMaa kohti pesiskesän kovinta yllätystä sekä nauttimaan nuorten tulevaisuuden tähtien ennakkoluulottomista otteista!

 -MK


292224521 462431795887500 6180706294912384952 n-2