Uutiset

Kauden yllättäjä IPV haastaa KaMan Jouni Itävalon paluuottelussa

 

Kankaanpään Mailan kausi jatkuu tiistaina kotiottelulla kuluvan Superpesis-kauden ehkä suurinta yllättäjää vastaan, kun Imatran Pallo-Veikot saapuu Kankaanpää Areenalle. Kyseessä on joukkueiden kauden ensimmäinen kohtaaminen, sillä aiemmin kesäksi aikataulutettu IPV:n kotiottelu jouduttiin perumaan isäntien koronakaranteenin vuoksi. Tiistaisessa ottelussa nähdään myös Jouni Itävalon odotettu paluu pelikentille.

Kauden alla sarjan häntäpäähän veikkailtu IPV löytyy sarjataulukosta tällä hetkellä sijalta seitsemän. Imatralaisten hienoa kautta ei tuhonnut edes heinäkuun alkupuolikkaalle tullut joukkueen koronakaranteeni, jonka myötä pelaamatta jäi kaikkiaan kuusi ottelua. Pelikentille paluun jälkeen joukkue on nimittäin jatkanut hienoja ja yllättäviä otteitaan, ja napsinut hienoja voittoja, viimeisimpänä silloisesta sarjakärki Kouvolan Pallonlyöjistä.

 – Lähtökohtaisesti vastaan tulee hyvinkin samantyyppinen joukkue kuin Siilinjärvi oli. Sotkamon poika Oskari Lukkari on ollut hyvä kärjessä ja siitä sitten lähtevät rakentamaan pomppu- ja pienpelin kautta tilannetta. Vaihtajat heillä eivät ole kauhean kovalyöntisiä, mutta sitäkin taitavampia, kuvaili KaMan pelinjohtaja Mika Kulmala tulevan vastustajan pelityyliä.

Imatralaisten kautta voisi kuvailla vanhan viisauden mukaisesti hengen voittona materiasta. Aiemmilla kausilla IPV haki menestystä nimekkäillä pelaajilla, kun joukkueen riveissä esiintyivät mm. tähtipelaajastatuksilla liikkuvat Tuomas Jussila, Sami Partanen ja Jere Dahlström. Viime kauden päätteeksi joukkue kuitenkin hajosi, kun koko ykköskärki jatkoi matkaansa. Ville Hämäläinen lopetti pelaajauransa, Jussila siirtyi Manseen, Teemu Nurmio Hyvinkäälle, Arttu Vilander KaMaan sekä Partanen, Juuso Lattu ja Jarkko Matikka Kiteelle.

Kuluvalle kaudelle joukkueenrakentamiseen omat ongelmat loi edellisen koronakauden iskut talouteen. IPV hankkikin korvaajiksi nuoria eteenpäin pyrkiviä pelaajia Siilinjärveltä, Sotkamosta ja Hyvinkäältä. Kokeneempaa kaartia edustaa kankaanpääläisillekin Alajärven Ankkureista tuttu Sasu Iivarinen. Erityisesti Siilinjärveltä saapuneet vaihtajat Ville Pietinen ja Juho Keinänen ovat osoittautuneet erinomaiksiksi hankinnoiksi. Samaten joukkueen omat nuoret Miitri Pesonen ja Joona Sikiö ovat ottaneet isoja askelia eteenpäin lukkari Rasmus Surakan lisäksi.

 – Yksi spesiaalijuttu on vielä heidän nuori lukkarinsa. Hänellä on todella persoonallinen tyyli peliin ja hän onkin täysin erilainen kuin Superin kaikki muut lukkarit, vinkkasi "Kume" Surakan yleisöllekin seurattavaksi.

Tilastojen valossa IPV on esittänyt hyvinkin keskinkertaista ulko- ja sisäpeliä, mutta se on kuitenkin onnistunut kääntämään erittäin tiukkoja otteluita voitokseen hyvällä prosentilla. Tasaiseen tahtiin pisteitä kerryttämällä ja ilman suuria notkahduksia pelannut IPV onkin asemoinut itsensä sarjan keskikastiin ainoastaan neljän nollan pisteen ottelun ansiosta. Ulkopeli on säilynyt tiiviinä jaksojen ja otteluiden ratkaisevilla hetkillä, ja sisäpelissä otteluita on kääntänyt lähes 70% joukkueen juoksuista lyönyt jokerikaksikko Juho Toivola ja Tommi Piirainen.

 – He yrittävät saada tilannetta rakennettua jokereilleen, joista varsinkin Toivola on ollut hyvässä vireessä. Piirainenkin on pelannut hyvin. Ovat vähän erityylisiä lyöjiä ja sillä tavalla täydentävät hyvin toisiaan. He ovat onnistuneet tekemään hyvin tilannetta vähillä paloilla ja siihen heidän tämän kauden menestyksensäkin aika pitkälle perustuu, kehaisi Kulmala tulevan vastustajan jokerikaksikkoakin.

Hieman yllättäenkin IPV on keikkunut läpi kauden pudotuspelipaikoilla, ja mikäli otteet jatkuvat nähdynkaltaisina, on seuran uuden tulemisen ensimmäinen pudotuspelipaikka täyttä realismia. Harva uskoi ennen kauden alkua IPV:n mahdollisuuksiin, mutta nuori ja potentiaalinen joukkue on pelinjohtaja Jukka Mäkisen johdolla näyttänyt epäilijöilleen. Joukkueella onkin tärkeät kahdeksan ottelua jäljellä, joissa jaossa on isoja pisteitä. Pudotuspelit tekisivät varmasti hyvää seuralle, joka kuluneella kaudella menetti jo kolme kotipeliään koronan vuoksi.

 – Jos jotain heikkouksia haetaan, niin ulkopeli heillä on ollut ehkä hieman haavoittuvainen ja sieltä pitää meidänkin hakea iskun paikat. Kaiken kaikkiaan kuitenkin vastaan tulee taas hieman oudompi idän joukkue, jolla on hieno voitto alla sarjakärjestä. Sieltä tulee varmasti ryhmä täynnä itseluottamusta vastaan, näki Kulmala.

IMG 9714

Jouni Itävalo tuuletteli Superpesis-uransa viimeisintä kunnaria viime kesänä Manse PP:tä vastaan. Pääsevätkö Manu Haukkala ja Kari Kellokoski tuulettelemaan tällä kaudella vielä seuraavaakin? Kuva: Juha Levonen

Isoista pisteistä ottelussa pelaa myös KaMa. Makea voitto SiiPestä nosti KaMan taulukossa siilinjärveläisten ohi 13:nneksi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että KaMa nousi pois Superpesiksen sisäisen pudotusottelun paikalta karsijan paikalle, joka kohtaisi runkosarjan jälkeen Ykköspesiksen toiseksi parhaan joukkueen sarjakarsinnassa. SiiPe hengittää kuitenkin edelleen niskaan ja lisäpisteitä loppukauden aikana vaaditaan. Ja mikäli voittoja alkaa tulla, kaukana ei ole myöskään Koskenkorvan Urheilijat, jonka ohittaminen tarkoittaisi suoraa sarjapaikan säilyttämistä.

 – Voitto tietenkin keventää aina jalkaa, vaikka ei tappiokaan saa ikinä kokonaisuutta hetkauttaa. Fokus pitää aina olla omassa tekemisessä ja oman pelin parantamisessa. Tietysti voitto aina antaa itseluottamusta ja energiaa sekä uskoa siihen omaan tekemiseen. Arkeen kuuluu välillä voitto ja välillä tappio, mutta se arki pitää pyrkiä saamaan niin laadukkaaksi, että voittoja alkaisi tulla enemmän, filosofoi KaMan viuhkamies.

KaMa vahvistui loppukaudeksi seuraikoni Jouni Itävalolla, joka palaa takaisin Superpesis-areenoille viime kauden lopetusuutisen jälkeen. Poltteet takaisin peliareenoille kävivät liian koviksi vastustaa, ja KaMa-kasvatin kauden avausottelu nähdäänkin IPV:tä vastaan. Itävalolle onkin kaavailtu ulkopelissä suurta roolia polttolinjasta ja sisäpelissä ainakin alkuun hieman pienempää roolia kakkoskärjen vaihtajana. Kokoonpanossa tilaa antaa Toni Pomell, mutta muutoin KaMan miehistö säilyy SiiPe-ottelusta muuttumattomana.

 – Meidän pitää vielä ennen ottelua käydä omaa pelaamista läpi, kun tulee uusi pelaaja keskeisille pelipaikoille. Se onkin meillä huomenna se tärkein juttu, että oma tekeminen on kunnossa ja saadaan sujumaan.

Vahva SiiPe-ottelu antaakin uskoa loppukauteen varsinkin kun vahva ulkopeli vahvistuu Itävalon myötä entisestään. Kauden aikana suurimmat ongelmat ovat olleet sisäpelissä, mutta silläkin puolella asioiden parantumista on nähty jatkuvasti. Kun Superpesis-kauden kovimmat joukkueetkin on kaikki kohdattu jo kahdesti, on KaMalla loppukauden aikana kaikki mahdollisuudet parannella sijoitustaan hyvinkin korkealle. Ensisijaisena tavoitteena on varmasti kasvattaa etua Siilinjärveen ja Haminaan sekä kuroa Koskenkorvan ja Kiteen etumatkaa kiinni. Sopivan voittoputken myötä pudotuspelipaikkakaan ei ole vielä täysin saavuttamattomissa.

 – Ensimmäinen jakso oli Siilinjärvellä kaikkineen hyvä ja oltiin kyllä vastustajaa parempia sekä tehtiin vähemmän virheitä. Saimme pelattua hyviä pitkiä sisävuoroja ja varsinkin Riikosella oli hyvää tekemistä. Tuli hyviä lyöntejä vapailla sekä merkistä ja muutenkin todella monipuolisesti eri puolille kenttää. Hän on meille tärkeä pelaaja ja hienoa, että hän sai tuohon paikkaan pelattua noin hyvän pelin, kehaisi Kulmala viime ottelun ykköspalkittua.

 – Kellarinkin (Kellokoski) hommat ovat parantuneet paljon viime peleissä. Joku aika taaksepäin hän ui aika syvissäkin vesissä, mutta on nyt viime viikkoina parantanut paljon ja vaarallisuutta on tullut sisäpeliin huomattavasti lisää. Riikosen ohella hän on erittäin tärkeä pelaaja meille lyöntipuolella. Pitää nostaa myös Jouni Mäki esiin, vähän erilainen pelaaja, joka jaksaa ja uskaltaa yrittää, ja hän on tuonut meille paljon rohkeutta sisäpelaamiseen. Vähän sellainen pohjalainen asenne, että sisään mennään sitten vaikka saranapuolen kautta, jatkoi "Kume" kehujen jakamista.

Viime aikojen niukkojen tappioiden on kuitenkin alettava kääntymään voitoiksi paremmalla prosentilla. Toivottavasti SiiPe-ottelu antoi tähän jo osviittaa, kun tältä kaudelta hyvin tuttua kaavaa noudattanut pelin kaari kääntyi lopulta KaMan eduksi. IPV-ottelussa tästä on hyvä jatkaa ja tavoitella nyt vapauttavaa kolmen pisteen voittoa ennen kuin Superpesis rauhoittuu Itä-Länsi -tauolle. Tauon jälkeen pelit jatkuvat jälleen kotiottelulla, kun kuluvalla kaudella kohdataan ensimmäistä kertaa sarjajumbo Haminan Palloilijat.

 – Tällä hetkellä tämän pelirumban keskellä tämä on pitkälti vain palautumista ja valmistautumista seuraavaan otteluun. Hyvä kun pelien välillä ehtii pyykit kotona pesemään harjoittelusta puhumattakaan. Aika lailla tässä pitää heti edellisen ottelun tärkeimmät asiat purkaa ja käydä läpi sekä aloittaa samantien valmistautuminen seuraavaan otteluun, kertoi Kulmala viime viikkojen huipputiiviistä pelitahdista.

Paluu pitkästä aikaa voittokantaan varmasti jollain tasolla vapauttaa pelaamista. Mutta mitä tuosta sunnuntain voitokkaasta ottelusta sitten jäi parannettavaa ja mitä kannattaa ottaa tiistain otteluun tuosta mukaan?

 – Parannettavaa Siilinjärveltä jäi erityisesti ulkopeliin, kun vastustaja sai 20 kolmostilannetta, mikä on kyllä aivan liikaa. Emme saaneet heidän keulaansa millään kiinni, ja tätä myöten he saivat paljon kuolleettomia ajoja ja muutenkin äijää oli kolmosella vähillä paloilla. Sitä kautta he saivat sitten hyvin pyöritettyä sisävuorojaan. Toki SiiPeltä mitään pois ottamatta täytyy kyllä sanoa, ettei ollut meiltä ulkopelissä millään tavalla paras päivä. Teimme paljon virheitä ja toinen jakso meni vähän perässäjuoksemiseksi.

 – Tässä on nyt ollut miettimistä, miten saataisiin hyvä tai lähes täydellinen ensimmäinen jakso siirrettyä seuraavalle jaksolle. Siilinjärvellä se oli ulkopeliasioista kiinni, kun ei saatu tehtyä paloja palojen paikoista ja sitten olikin nopeasti 5-0 taululla ja olimme perässäjuoksijoina. Saimme siihen kuitenkin tehtyä vielä hienon nousun ja paikan tasoittaa.

 – Tauon jälkeen oli pari huonoa vuoroa, mutta onneksi saatiin se katkaistua siihen ja otettua voitto. Muutoin Siilinjärvellä oli kyllä erittäin positiivinen esitys peilattuna koko kauden otteisiin. Vähän kun saamme siitä ulkopeliä hiottua ja parannettua IPV-otteluun, niin siitä on hyvä jatkaa, päätti Kulmala.

KaMa vastaan kauden yllättäjä Imatran Pallo-Veikot Kankaanpää Areenalla tiistaina kello 18. Liput Jouni Itävalon paluuotteluun myy Tiketti. Tervetuloa seuraamaan Jouni paluuta sorvin ääreen sekä kannustamaan KaMa makeaan voittoon ja tärkeisiin pisteisiin ennen Itä-Länsi -taukoa!

 -MK


Itis